Monopolininkai nuo visuomenės slepia savo atlyginimus

Klaipėdos savivaldybės įmonės per keturis mėnesius nesugebėjo susiskaičiuoti, kiek uždirba jų vadovai ir pavaldiniai. Todėl dar ir šiandien interneto svetainėse algos neviešinamos, nors jos turėjo būti paskelbtos liepą.

Dar pavasarį priimtame, o liepą įsigaliojusiame Vyriausybės nutarime numatyta, kad valstybės tarnautojų atlyginimai turi būti skelbiami įstaigų internetinėse svetainėse. Atlyginimus taip pat turi viešinti viešųjų, biudžetinių įstaigų, įmonių, kurių dalininkėmis yra valstybė ar savivaldybės, vadovai ir pavaldiniai.

Nutarime nurodoma, jog algos turi būti paskelbtos interneto svetainės skyriaus „Veikla“ srityje „Informacija apie darbo užmokestį“. Čia turi būti skelbiama įmonių ar įstaigų darbuotojų pareigybių pavadinimai, kiek jų yra. Prie kiekvienos pareigybės turi būti nurodyta, kiek ją užimantis žmogus vidutiniškai uždirbo per praėjusių metų mėnesį ir per einamųjų metų praėjusį ketvirtį. Viešinamos tos algos, kurias žmonės gauna „ant popieriaus“.

„Šis nutarimas tikrai galioja toms įmonėms, kurių dalininke yra savivaldybė“, - užtikrino Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė. 

Todėl klaipėdiečiams turėtų būti nesunku sužinoti, kokius atlyginimus gauna bendrovių „Klaipėdos energija“, „Klaipėdos vanduo“, „Klaipėdos autobusų parkas“, „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ vadovai ir darbuotojai.

Tačiau nė vienoje iš šių įmonių interneto svetainėje algos neviešinamos. Vienintelė „Klaipėdos energija“ savo tinklalapyje yra sukūrusi nuorodą „Informacija apie darbo užmokestį“, tačiau ją paspaudus išmetamas užrašas „Atsiprašome, informacija ruošiama“.

„Atlyginimus paskelbsime artimiausiu metu, nes jie šiuo metu yra skaičiuojami. Manau, kad per mėnesį suspėsime paviešinti savo algas“, - teigė „Klaipėdos energijos“ Finansų ir ekonomikos departamento direktorius Kęstutis Jonkus.

Bendrovės „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ Šarūnas Reikalas net nebuvo tikras, ar jiems privalu internete viešinti savo algas. „Atvirai sakant, nesu įsitikinęs, ar įmonės, kurių dalininke yra savivaldybe, privalu skelbti savo atlyginimus. Pasižiūrėsiu ir jei tai tiesa, tuomet belieka muštis į krūtinę, prisipažinti kaltu ir pasitaisyti“, - tvirtino Š.Reikalas.

Kai kurios savivaldybės bendrovės, kurių net 100 proc. akcijų priklauso savivaldybei, net neturi savo interneto svetainių.

K.Vintilaitė artimiausiomis dienomis Klaipėdos merui rašys reikalavimą, kad šis įpareigotų bendroves, kuriose kontrolinį akcijų paketą turi Klaipėdos savivaldybė, internete paviešinti algas.

„Meras privalo kontroliuoti, kaip savivaldybės įmonės ir bendrovės įgyvendina teisės aktus“, - teigė K.Vintilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių