„Naktigonės“ Klaipėdoje budės vasarvidį (programa)

Kitą savaitę VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ kviečia nepraleisti progos Klaipėdoje apsilankyti literatūrinio teatro ir muzikos šventėje „Naktigonės 2011“.

Jau tradiciniu tapęs festivalis šiemet buria savo gerbėjus ir ieško naujų ypatingu metų laiku – kai laikas trumpam sustos, po besiilsinčia aukščiausiame savo dangiškos metų kelionės taške Saule.

Vyks vieną savaitę

Nuo birželio 22-osios, kuomet Saulė įkopia į patį aukščiausią dangaus tašką ir pavargusi kiek stabteli... Naktys būna šviesiausios ir trumpiausios, o gamta klesti, auga, žydi. Saulė bemaž savaitę išbūna tame pačiame aukštyje ir tik nuo birželio 29-osios diena vėl pradeda trumpėti. Tai vadinamasis vasarvidis – gamtos galių persilaužimo, virsmo metas, kai susiduria kilimas ir leidimasis, vešėjimas ir nykimas, gyvybė ir mirtis.

VI literatūrinio teatro ir muzikos šventė „Naktigonės 2011“ šiemet vyks per patį vasarvidį – nuo birželio 22-osios iki 29-osios. Todėl ji ir pavadinta „Vasarvidžio regėjimais: tarp žemės ir dangaus“. Pamečiui trečiąsyk „Naktigonės“ vyks Klaipėdoje, čia prieš dvejus metus persikraustę iš Palangos.

Kaip pasakojo „Naktigonių“ sumanytojas ir rengėjas aktorius Sigutis Jačėnas, šiemet šeštasis festivalis klaipėdiečiams tikrąja to žodžio prasme – padovanos 9 literatūrinio teatro ir muzikos renginius. Visi jie bus nemokami. Didžioji dauguma jų vyks jau įprastoje šiam renginiui vietoje – I.Simonaitytės bibliotekoje, po vieną – Laikrodžių muziejaus kiemelyje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre ir Danės krantinėse prie Biržos tilto.

S.Jačėnas ypač dėkingas I.Simonaitytės bibliotekos žmonėms, treti metai priėmusiems ir globojantiems festivalį po savo stogu: „Už plačiai atvertas duris ir tikėjimą, kad susibūrę prie „Naktigonių“ ugniakuro dar galime bendromis pastangomis suteikti vieni kitiems viltį ir padėti apsiginti nuo beprotiškai skubančio, modernėjančio, vienodėjančio, nuobodėjančio pasaulio tamsos, tuštybės ir triukšmo“.

Festivalio vadovo teigimu, šiemečio renginio išskirtinumas, kad „Naktigonės“ vyks ne visos vasaros pirmadieniais, kaip jau buvo įprasta, bet vieną savaitę – vasarvidžio metu; ne vien bibliotekoje, bet ir kitose atvirose uostamiesčio erdvėse; ir festivalyje bus daugiau literatūrinio – skaitovų teatro.

„Seniai norėjau su čionykščiais aktoriais nuveikti ką nors gražaus. Dabar gal kas pagalvos, kad Klaipėdoje gimsta naujas teatras – toks vasarvidžio nakties regėjimas“, – šypsojosi S.Jačėnas, festivalio publikai su klaipėdiečiais aktoriais pristatysiantis net tris jo režisuotus pjesių skaitymus.

Su laiko ženklais

Vasarvidžio regėjimais viliojančios „Naktigonės 2011“ startuos trečiadienį I.Simonaitytės bibliotekos Inkaro kiemelyje, literatūros ir muzikos gerbėjus suburdamos prie saulės laikrodžio-kalendoriaus „Laiko knyga“, kur skambės autorinės akustinės Jono Krivicko „Kreivo“ dainos. O tą patį vakarą bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks Rainerio Marijos Rilkės poezijos skaitymai, bus pristatyta aktoriaus ir dailininko Povilo Budrio paveikslų paroda.

Simboliniai laiko ženklai renginį sups visą savaitę.

Ketvirtadienį literatūrinį spektaklį „Jis ir ji“ pagal rašytojo Jono Biliūno (1879–1907) bei jo žmonos Julijos Janulaitytės-Biliūnienės (1880–1978) laiškus ir kūrybą parodys vilniečiai aktoriai Birutė Mar (scenarijaus autorė ir režisierė), Aleksas Kazanavičius ir smuikininkas Sigitas Rubis.

Joninių vakarą, kitą penktadienį, „Naktigonėse“ pasirodys Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblis „Kuršių ainiai“, vadovaujamas Jolitos ir Alvydo Vozgirdų. Jie atliks specialią koncertinę programą „Eina saulelė aplinkui dangų“.

Festivalyje svečiuosis ir su jo publika susitiks šiaulietė kultūros žurnalistė Vita Morkūnienė, knygų „Su savimi ir tavimi“ bei „Pokalbiai Tėvo Stanislovo celėje“ autorė. Vakare dalyvaus br. diak. Bernardas Saulius Belickas OFM, leidyklos „Eglė“ direktorius Antanas Stanevičius, klarnetininkas Kristupas Šniras, viešnios esė skaitys aktoriai Vladas Baranauskas ir S.Jačėnas. Pastarojo žodžiais, šiame vakare „dalysimės mintimis apie tai, kas mus visus vienija ir kas skiria, apie mūsų norus, troškimus, skausmus ir nusivylimus, apie gyvenimą ir mirtį, apie gėrį ir blogį, gyvenimo prasmę, amžinybę ir akimirkos trapumą, apie žmogaus galimybę ir pareigą rinktis, kuo būti, kaip elgtis, su kuo eiti, kad gyvenimas „čia ir dabar” būtų šviesesnis ir viltingesnis“.

Iki festivalio pabaigos žodžio teatro gerbėjų dar laukia S.Jačėno sumanyti trys literatūrinių skaitymų vakarai ir ant Danės krantų prie Biržos tilto per megafoną aidėsiančios „Miestelio istorijos“, dedikuotos jų autoriaus klaipėdiečio rašytojo Rimanto Černiausko (1950–2011) atminimui. Jas viename Danės krante skaitys pats festivalio organizatorius, o kitame krante saksofonu antrins Pranciškus Narušis.

Gimsta literatūrinis teatras

Literatūrinis teatras jau repetuoja Gerlacho palėpėje. Vieną „Naktigonių“ vakarą aktoriai Eglė Barauskaitė, Virginija Kochanskytė, Nijolė Narijauskaitė, Nijolė Sabulytė ir Rimantas Pelakauskas skaitys – interpretuos lenkų poetės, eseistės Alicijos Bykowskos-Salczynskos radijo pjesę „Pro skerdyklos langiuką“ (vertė Juozas Šikšnelis) iš ciklo „Prūsų moterys“. Dalyvaus džiazo pianistas Saulius Šiaučiulis.

Kitą vakarą publiką suburs Kosto Ostrausko netikėtinas dialogas su netikėtu epilogu „Žemaitė sutinka Šekspyrą“. Skaityme dalyvaus aktoriai Jūratė Jankauskaitė, Aleksandras Šimanskis ir Ramūnas Šimukauskas.

„Naktigonių 2011“ pabaigtuvėse, kurios vyks pirmojo Lietuvoje įkurto viešo muziejaus – Dionizo Poškos Baublių, Lietuvos dvasinio atsparumo simbolio, 200 metų jubiliejaus išvakarėse, bus surengtas Juozo Marcinkevičiaus poetinės dramos „Svečiai Baublyje“ skaitymas. Aktorių Reginos Arbačiauskaitės, E.Barauskaitės, Dariaus Meškausko, Vytauto Paukštės, R.Pelakausko ir A.Šimanskio balsais prabils rašytojas ir kultūros veikėjas D.Poška (1757–1830), jo žmona ir svečiai...

Rašytojas Jurgis Gliauda (1906–1996), prieš penkis dešimtmečius apžvelgdamas vienuolio pranciškono, kunigo, teologijos daktaro, eseisto, poeto Leonardo Andriekaus (1914–2003) poezijos rinkinį „Naktigonė“, rašė: „Naktigonė reiškia budėjimą, o kartu naktigonė subtiliai paliečia dienos bėgyje neliečiamas temas. Toms temoms gvildenti reikia neįprastų aplinkos sąlygų... „Naktigonė“ yra kova su ta naktimi, ir visas pasaulis „Naktigonėje“ yra naktigonės laužą supantis pasaulis, pasirodąs virpančiose laužo liepsnų pašvaistėse. „Naktigonė“ yra budėjimas ties gelme...“ Šiais žodžiais vadovaujasi ir „Naktigonių“ festivalio rengėjas, karštą pajūrio vasarą kviesdamas visus bent trumpam stabtelėti – atsitokėti nuo inertiško lėkimo, atidžiau įsižiūrėti, dėmesingiau įsiklausyti, prisiminti ir... pabudėti ties gelme.

Festivalio programa

Birželio 22 d. 18.30 val. – atidarymas. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Inkaro kieme – „Kai sutems...“: autorinės akustinės Jono Krivicko „Kreivo“ dainos. 19.30 val. bibliotekos Gerlacho palėpėje – „Lyg virpėjimas oro“: R.M.Rilkės poezijos skaitymai ir aktoriaus, dailininko P.Budrio paveikslų parodos pristatymas.

Birželio 23 d. 19.30 val. Gerlacho palėpėje – literatūrinis spektaklis „Jis ir ji“ pagal J.Biliūno ir jo žmonos J.Janulaitytės-Biliūnienės laiškus ir kūrybą  (scenar. aut. ir rež. Birutė Mar).

Birželio 24 d. 19.30 val. Laikrodžių muziejaus kiemelyje – „Eina saulelė aplinkui dangų...“: Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ programa.

Birželio 25 d. 18.30 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijos centre – „Stabtelėjimai – pokalbiai“ su  kultūros žurnaliste V.Morkūniene.

Birželio 26 d. 18.30 val. ant Danės krantų prie Biržos tilto – R.Černiausko „Miestelio istorijos“.

Birželio 27 d. 19.30 val. Gerlacho palėpėje – „Persivertęs pasaulis“: A.Bykowskos-Salczynskos radijo pjesės „Pro skerdyklos langiuką“ skaitymas (rež. S.Jačėnas).

Birželio 28 d. 19.30 val. Gerlacho palėpėje – K.Ostrausko „Žemaitė sutinka Šekspyrą“ skaitymas (rež. S.Jačėnas).

Birželio 29 d. 19.30 val. – festivalio pabaigtuvės. Gerlacho palėpėje – J.Marcinkevičiaus dramatizuotos poemos „Svečiai Baublyje“ skaitymas, dalyvaujant folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ kamerinei grupei (rež. S.Jačėnas).

Visi renginiai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fantastika

Fantastika portretas
ACIU! BUTINAI DALYVAUSIU!

DINA

DINA portretas
PUIKUS RENGINIAI

aciu

aciu portretas
retas sss inai busiu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių