Namų bendrijose – savi įstatymai

Kai kurių daugiabučių namų bendrijų pirmininkai, norėdami nuo gyventojų nuslėpti galimai nusikalstamus darbus ir išvengti nepatogių klausimų, susikūrė savo įstatymus.

Saugo asmens duomenis

Trečiadienį į Miesto ūkio komiteto posėdį pasiaiškinti buvo iškviestas bendrijos „Topolis“, administruojančios du daugiabučius namus, pirmininkas Vladimir Bredichin. Gyventojai skundėsi, kad pirmininkas nuo 2005 metų nešaukia kasmetinių visuotinių bendrijos narių susirinkimų, kuriuose pateiktų veiklos ataskaitas.

Negana to, pirmininkas ir gyventojams neleidžia organizuoti neeilinių surinkimų, kuriuose būtų galima išsirinkti naują bendrijos vadovą. Kliūtis organizuoti tokį susirinkimą - slepiami bendrijos narių, turinčių balso teisę, sąrašai.

„Mes galime į surinkimą sukviesti gyventojus, tačiau galiausiai gali paaiškėti, kad ne visi jie turi balso teisę, todėl priimti sprendimai yra niekiniai“, - aiškino bendrijoje egzistuojančią problemą į viešumą iškėlęs gyventojas Michail Bailo.

„Įstatymai numato, kad pirmininkas privalo saugoti bendrijos narių sąrašus, todėl jo ir neduodu. Tokio sąrašo paviešinimas pažeistų asmens duomenų apsaugą“, - savąja tiesa buvo įsitikinęs „Topolio“ pirmininkas V.Bredichin, pabrėžęs, kad M.Bailo visai neturi jokių teisių, nes bendrijai yra skolingas 250 litų.

Dirba neteisėtai?

V.Bredichin nekreipė dėmesio į juristų išaiškinimą, kad visi daugiabučio namo gyventojai turi teisę gauti bendrijos narių sąrašą. Tačiau V.Bredichin įsipareigojo jį pateikti savivaldybės administracijai.

Paklaustas, kodėl jis kasmet neorganizuoja visuotinių bendrijos narių surinkimų, V.Bredichin aiškino, kad jie yra neproduktyvūs.

„Visi sprendimai priimami bendrijos įgaliotinių susirinkime, o informaciją pakabiname ant sienų. Visuotinį narių susirinkimą sukviesiu kovą, kai bus parengta atlikto audito ataskaita“, - žadėjo bendrijos pirmininkas.

Į politikų ir juristų pastebėjimus, kad įstatymai įpareigoja pirmininką sušaukti visuotinius surinkimus, V.Bredichin patikino, kad tai nenumatyta bendrijos įstatuose. Juos išstudijavę savivaldybės teisininkai išsiaiškino, kad pats V.Bredichin net neturi teisės būti bendrijos pirmininku. Juo jis buvo išrinktas 2005 metais trejų metų kadencijai. Jai pasibaigus nauji rinkimai nebuvo organizuoti ir pirmininkas neperrinktas.

Spręs, kaip bausti

„Akivaizdu, kad pirmininkas įstatymus pasikoregavo pagal save ir laikosi naujųjų teisės aktų“, - ironizavo Miesto ūkio komiteto narys Naglis Puteikis.

Viliamasi, kad ši problema bus išspręsta tuomet, kai savivaldybės administracija gaus „Topolio“ bendrijos narių sąrašą, jį perduos iniciatyvinei grupei, o ši organizuos neeilinį surinkimo ir naujo pirmininko rinkimus.

Posėdyje dalyvavę politikai ir savivaldybės specialistai konstatavo, jog problemų dėl pirmininkų kyla beveik kas antroje bendrijoje.

Todėl nuspręsta prašyti Juridinio skyriaus specialistų išaiškinti, ar už įstatymų nesilaikymą nedrausmingiems bendrijų pirmininkams galima taikyti drausminančias priemones ir kokios jos galėtų būti.


Šiame straipsnyje: namų bendrijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių