Nauja knyga primins 1941-ųjų birželio sukilimą

Ketvirtadienį Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje vyks knygos „1941 m. birželio sukilimas Lietuvoje“ pristatymas ir diskusija.

Šiemet sukanka 70 metų kaip Lietuvoje įvyko 1941 m. birželio sukilimas. Jo organizatoriai ir vadovai tikėjosi pasinaudoti Vokietijos ir SSRS karu ir pamėginti atkurti sovietų sutryptą Lietuvos nepriklausomybę. „Deja, tai nepavyko, ir Lietuva iš vieno okupanto pateko į kito okupanto rankas. Bet 1941 m. birželio sukilimas turėjo ir tebeturi didžiulę reikšmę lietuvių tautai. Jis pademonstravo tautos vienybę kovojant su bendru priešu – sovietiniais okupantais ir jų talkininkais lietuviais. Akivaizdu, kad lietuvių tautos kova dėl savo laisvės ir nepriklausomybės, pradėta 1941 m. birželio 22 d. sukilimu, 1990 m. kovo 11 d. baigėsi pergale. To pamiršti nederėtų“, – mano atsargos pulkininkas Arūnas Dudavičius.

Todėl socialinių mokslų daktaro Juozo Jankausko knyga „1941 m. birželio sukilimas Lietuvoje“ skiriama visiems 1941 m. birželio 22–28 d. sukilėliams – gyviems ir mirusiems, nukankintiems ir sušaudytiems NKVD rūsiuose ar nacių koncentracijos stovyklose. Taip pat ši knyga skiriama aukštesniųjų klasių moksleiviams, studentams, mokytojams, dėstytojams, skautams, šauliams, kariškiams ir visiems kitiems, kurie brangina savo valstybę ir pasiaukojančiai darbuojasi jos labui.

Knygoje „1941 m. birželio sukilimas Lietuvoje“ pateikiamos pagrindinių 1941 m. birželio sukilimo organizatorių, vadovų, ryšininkų ir jų pagalbininkų biografijos. Remiantis tų dienų įvykių dalyvių atsiminimais ir archyvų dokumentais, aprašoma, kaip kūrėsi Birželio sukilimo organizacinis centras – Lietuvių aktyvistų frontas (LAF) Berlyne, svarbiausi sukilimo centrai Lietuvoje, tapę LAF’o štabais Kaune ir Vilniuje, pasienio perėjimo punktas – „Varpėnų dvaras“. Sukilėlių biografijose išryškinamas jų vaidmuo rengiantis sukilimui ir Birželio sukilimo dienomis, atskleidžiami mažai žinomi ar visai nežinomi jų gyvenimo faktai, taip pat tolesnė antinacinė ir antisovietinė rezistencinė veikla.

Vienas iš knygos akcentų – reikšmingą vaidmenį atlikęs Kauno sukilimas, kuris davė ženklą sukilti visai Lietuvai ir paskelbė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą bei naują nepriklausomos Lietuvos vyriausybę. Kauno išsivadavimas nuo sovietinių okupantų, tautinių vėliavų iškėlimas mieste ir Lietuvos laikinosios vyriausybės pradėta veikla dar neįžengus vokiečių kariuomenei tarsi simbolizavo visos Lietuvos valstybingumo atkūrimą.

Knygos sutiktuvėse Klaipėdoje, I.Simonaitytės bibliotekos renginių salėje, kovo 3 d. 15 val. dalyvaus knygos autorius dr. J.Jankauskas, knygos leidėjo – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Leidybos skyriaus vedėja Birutė Anaitienė, Klaipėdos universiteto Istorijos katedros vedėjas prof. Vygantas Vareikis. Renginį ves atsargos pulkininkas A.Dudavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V.Ladas

V.Ladas portretas
Kvailas ir gėdingas buvo tas "sukilimas"- šaudymas iš už kampo į nugaras- rudų okupantų Lietuvos užpuolimo dieną. Protingi ir Dievą mylintys,palauktų, kol okupantai "išsiaiškins" tarpusavyje, bei nepuoselėtų tuščių vilčių. O jo pratęsimas- Lietuvos piliečių žudymas be teismo ir talkinimas, okupantams tai darant,- buvo ir nusikaltimas, ir baisi neatmeldžiama nuodėmė. Yra Dievo teismas tiems, kam pavyko pabėgti nuo netobulo tarybinio teisingumo. Kai kas gal ir vaikų dėl to nesusilaukė...

vuo

vuo portretas
pirmas i 10,vokiečiai visą europą nukariavo,o lietuvius vienintelius išvaduot atėjo ,nesupratau ir nesuprasiu to sukilimo

Zyklas

Zyklas portretas
Taip taip, kalėjimuose laikomus ir ruskių kankinamus tėvynainius taip pat reikėjo palikti iki karo pabaigos, ane? Be to, jau geriau vokiečiai nei ruskeliai. Maža to, vokiečiai kai kuriuose užkariautose šalyse įvesdavo autonominį valdymą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių