Nauja mada – blaivūs vakarėliai

"Linksmintis blaiviai yra natūrali žmogaus būsena", – mano jau pusmetį Klaipėdoje rengiamų bealkoholinių vakarėlių "5M (Mmmmm!..)" organizatoriai Paulius Naujokas ir Gediminas Jasas. Vaikinai džiaugiasi, jog uostamiestyje susidomėjimo blaiviomis pramogomis netrūksta – netradiciniai vakarėliai kaskart sutraukia per kelis šimtus žmonių.

Nusižiūrėjo iš Vilniaus

Aktyvistas ir žalio maisto baro įkūrėjas P.Naujokas pasakoja, jog žavėjosi jau antrus metus Vilniuje organizuojamų blaivių vakarėlių "Yoga Rave" idėja.

"Kartu su Gediminu nevartojame alkoholio jau maždaug penktus metus. Atsipalaiduoti be svaigalų mums jau buvo tapę natūralu ir savaime suprantama, tačiau Klaipėdoje nieko panašaus į blaivius vakarėlius nebuvo, todėl praėjusių metų gruodį Gediminas pasiūlė surengti panašaus pobūdžio renginį ir čia. Visas mūsų draugų ratas šį pasiūlymą priėmė labai palankiai", – pasakojo P.Naujokas.

Netrukus susiformavo savanorių komanda.

"Organizuojančiųjų publika yra labai marga – prisijungė tie, kurie šiuose vakarėliuose matė tam tikrą savo vaidmenį: suvaidinti, pravesti ar dalyvauti organizuojant. Prie mūsų prisijungė net aktoriai iš Valentino Masalskio grupės. Taip pat atsirado ir idėją palaikančių rėmėjų. Pavyzdžiui, studija "Grock" vakarėliams suteikia įrangą, motyvuoja savo studijos muzikantus, auklėtinius dalyvauti, formuoja tam tikrą nuotaiką.

Renginį paremia ir mūsų, organizatorių, darbovietės ar verslai", – džiaugėsi vaikinas.

Pirmas blaivus "5M (Mmmmm!..)" vakarėlis buvo surengtas sausį. Juo susidomėjusiųjų skaičius viršijo organizatorių lūkesčius.

Linksminasi 4 valandas

Vakarėliai prasideda apie devintą vakaro ir trunka 3–4 valandas. Jų metu didelis dėmesys skiriamas susipažinimo žaidimams, siekiant tarp žmonių sukurti sąlytį. "Dažnai atėję į paprastą diskoteką esame vieni, susipažinti su kitais atrodo kiek keblu. Tam, kad perliptų susipažinimo barjerą, žmonės vartoja alkoholį. O mes padedame žmogui įveikti baimę natūraliais būdais, sukurdami bendrą jausmą, jog visi esame čia savi, draugai, bendraminčiai, kuriuos vienija bendras dalykas – mes visi linksminamės be alkoholio", – idėją pristatė P.Naujokas.

G.Jasas pridūrė, jog organizatoriai buvo maloniai nustebinti vakarėlio dalyvių punktualumo: "Esame įpratę, jog naktinis klubas duris atidaro dešimtą, o žmonės pradeda rinktis tik pirmą valandą nakties... Tačiau mūsų durys atsidaro devintą vakaro, ir po dvidešimties minučių jau šurmuliuoja pilna salė!".

Gerti "ant drąsos" nereikia

Pasak organizatorių, šių renginių programa būna turininga ir dinamiška, todėl kiekvienas čia atėjęs žmogus yra maksimaliai įtraukiamas nuo pirmos iki paskutinės minutės.

"Organizuojame koncertus, muzikinius, šokio ir kitokius užsiėmimus, kurie įtraukia kiekvieną vakaro dalyvį. Pavyzdžiui, rengiame "circle song" (apskrito rato) improvizaciją, kai vien savo balsais, pirštų spragsėjimu ar mušant ritmą kojomis sukuriamas nuotaikingas kūrinys", – pasakojo idėjos organizuoti blaivius pasilinksminimus uostamiestyje autorius G.Jasas.

Organizatoriai bei užsiėmimų lyderiai profesionalai stengiasi "pralaužti" įprastai vakarėliuose vyraujančią nedrąsumo, nejaukumo atmosferą. Pavyzdžiui, profesionalūs šokio mokytojai veda šokio užsiėmimus, padeda žmonėms išsijudinti ir atsipalaiduoti.

Vakarėlių metu yra galimybė atsigerti žaliųjų kokteilių, šviežiai spaustų sulčių, įsigyti sveikuoliškų užkandžių. Neapsieinama ir be tradicinių pasilinksminimų simbolikos – organizatoriai siūlo atsigerti "shot‘ų" iš citrinos, imbiero ir medaus. Šitaip suveikia placebo efektas ir imbierinio gėrimo taurelę išgėręs žmogus sako – o dabar einame šėlti!

Atėjo teisinga mada

"5M (Mmmmm!..)" vakarėliai yra mokami – dalyvių prašoma sumokėti simbolinį 10 Lt mokestį.

Vaikinas priduria, jog vakarėliuose laukiami bet kokio amžiaus dalyviai. "Kai kurie skeptikai sakė, kad neįmanoma organizuoti vakarėlio, kur vienoje erdvėje linksmintųsi septyniolikmetis ir penkiasdešimtmetis, tačiau galiu pasidžiaugti, jog mums pavyko sulaužyti stereotipus. Po vienu stogu linksminasi ir atsipalaiduoja visi", – džiaugėsi P.Naujokas.

Anot organizatorių, susidomėjimas jau pirmuoju blaiviu vakarėliu buvo ženklas, jog Klaipėdos visuomenė yra pribrendusi pokyčiams.

"Blaiviomis ir sąmoningomis linksmybėmis besidominti visuomenės dalis auga. Sveikas gyvenimo būdas tampa madingas, ir, mano požiūriu, tai yra pati teisingausia mada. Juk mes esame atsakingi už savo poelgius, sveikatą, ateitį, ir jei reguliariai save nuodysime alkoholiu ar žalingais įpročiais, paskui turėsime susidurti su to pasekmėmis", – priduria G.Jasas.

Rengia kas du mėnesius

Paklausti, ką reiškia "5M (Mmmmm!..)" pavadinimas, organizatoriai paaiškina: "Skliaustuose detalizuota, ką reiškia "5M". Tai – ištęstas garsas "m", kurį skleidžiame, kai darome kažką malonaus, skanaus ar mielo. Kad tas tęstinis šio garso tarimas būtų konkretus, įvardijome, jog tai yra penkios M raidės".

Šie vakarėliai organizuojami maždaug kas du mėnesius.

"Dabar darome trumpą pertraukėlę, tačiau duoklę vasarai atiduosime festivalio "Karklė 2013 Live Music Beach" metu. Festivalio organizatoriai formuoja tam tikrą kultūrinę-intelektualinę erdvę, į kurią integruos ir mūsų vakarėlį be svaigalų", – pasakojo G.Jasas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To kartena

To kartena portretas
Atnaujintame puslapyje karšto telefono kol kas nėra.

Kestutis Kaunas

Kestutis Kaunas portretas
Kaune vyksta tokie vakarėliai:) Yoga Rave. Tinkalpyje Facebook, galima rasti daugiau informacijos įvedus Yoga Rave Lithuania.

kartena

kartena portretas
Ne į temą.Gal kas žinote, kaip pertvarkytame puslapyje atsiversti Karštą felefoną?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių