Naujieji metai – be stintų

Žūklautojai, visą gruodį kantriai lūkuriavę stintmečio, nuleido rankas. Prognozuojama, jog rimta stintų žvejyba gali prasidėti tik antroje sausio pusėje.

"Stintų šiemet nebus. Bet nieko tokio, jos vis tiek pasirodys, veikiausiai po sausio 15-osios", – tikino žinomas žvejys, Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Šį savaitgalį, stebėdamas nuo krantinės Smiltynėje stintas gaudančius žvejus, R.Dailidė tikino likęs nustebintas.

"Neeilinė situacija. Visoje krantinėje vienintelis žvejys gaudė stintas. Visi kiti jau buvo išsiskirstę. Žvejoti liko tik vienas žmogelis, kuriam ypač pasisekė. Nuo 10.30 iki 11 val. buvo toks kibimas, jog jis vos spėjo mojuoti rankomis – tiesiog grojo meškerėmis. Bet kibo tik lygiai pusę valandos ir tik toje vietoje. Toliau – tylu", – pasakojo R.Dailidė.

Kiti žvejai guodėsi, jog visą savaitgalį, galima sakyti, nekibo, pagavo vos po vieną kitą stintą. Tik vienam kitam pasisekė labiau.

"Pasižiūrėkime į marias – jokios srovės, o tai reiškia, jog stintų ir neverta tikėtis. Atsigręžkime į istoriją ir viskas bus aišku – yra buvę metų, kai jos anksčiau pasirodydavo, pasitaikydavo ir tokių, kai jos vėluoja. Jei ruduo vėjuotas, nusistovi tam tikros srovės, didieji stintų būriai susirenka į tam tikras vietas. Šiais metais jau būta stintų prie mūsų krantų. Tai rodo ir verslininkai žvejai, kurie neblogai vienu metu gaudė šias žuvis. Bet dabar jos vis dar neskuba judėti į marias", – aiškino R.Dailidė.

Todėl prognozuojama, jog pirmieji rimti kibimai bus fiksuojami tik sausio antroje pusėje.

"Tuomet jau jos pribręs nerštui ir judės srove aukštyn. Bus tų stintų, nereikia sukti galvos, nebuvo tokių metų, kad žuvys nenerštų. Yra tik vienas niuansas – keitėsi uosto akvatorijos gyliai, o tai reiškia, jog stintos dienos metu juda tolėliau nuo kranto, giliausia dalimi, todėl ir nepagauna niekas", – aiškino specialistas.

Dieną judėdamos gilesnėmis zonomis, prie Smiltynės pusės krantinių stintos patraukia tik naktimis.

"Jos plaukia į šviesą ir maitinasi. Kai atsiras srovė, tada ir pradėsime gaudyti. Aš manau, jog šiais metais žvejosime ir ant ledo. Girdėjau, jog mokslininkai taip prognozuoja, esą yra žemas Saulės aktyvumas, todėl reikėtų laukti šaltos žiemos. Kiti mini trejų metų šaltų žiemų laikotarpį, kuris šiuo metu turėtų prasidėti. Nežinia, kaip ten bus, bet stintų dar gaudysime", – prognozavo R.Dailidė.


Šiame straipsnyje: stintosstintų žvejybažvejai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomiai

Idomiai portretas
Gaude tik vienas zvejys. Kibo puse valandos ir tik toje vietoje. Kas cia dar tebegeria?

opa

opa portretas
Problemos del stintu?Liepoja po 2.70 uz kilograma,buvau vakar!

As

As portretas
Kas moka, tas gaudo.... reik pastangu ideti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių