Naujo gastrobaro šeimininkai: Klaipėdoje tai bus tikra bomba

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusę dešimtmečio populiariame Klaipėdos bare „Kaštonas“ šeimininkavę Martyna Feser ir Raimondas Baublys priėmė „Švyturys B-House“ iššūkį – komanda vadovaus gastrobarui rekonstruotoje „Švyturys Brewery“ alaus darykloje senamiestyje.

Po metus trukusios rekonstrukcijos jau vasarą Klaipėdos senamiestyje atidaroma naujoji alaus darykla „Švyturys Brewery“. Čia veiks modernus gastrobaras „Švyturys B-House“, siekiantis tapti unikaliu ir šiuolaikišku visuomenės susibūrimo centru, tad jo koncepcija buvo kuriama ilgai ir kruopščiai.

Erdvios patalpos uostamiesčio senamiestyje, ką tik subrandinto gėrimo atsargos iš už sienos esančios daryklos, išskirtinis ir šiuolaikiškas interjeras, scena gyviems muzikantų pasirodymams, švieži meniu ingredientai ir talentingas virtuvės šefas – tik dalis projekto kozirių.

Tačiau be visų naujovių, gastrobaro lankytojus pasitiks klaipėdiečiams seniai pažįstama kompanija – šeimininkai Martyna Feser ir Raimondas Baublys. Ši komanda paskutinius šešerius metus laikė vieno populiariausių kultūros barų Klaipėdoje  – „Kaštono“ –  vairą. Paklausus, kaip vertina naująjį barą, šeimininkų duetas šypsosi – „kaip tikrą bombą“.

– Kaip jaučiatės priėmę šį iššūkį ir pradėdami „iš naujo“? Ar turėjote lemtingų ir praversiančių pamokų?

Raimondas: Tai kažkas visai naujo Klaipėdoje – ambicingas projektas, prie kurio prisidėję ir JAV craft‘inio alaus krikštatėviai „The Brooklyn Brewery“. Tai naujas puslapis ir išbandymas mūsų karjeroje, o kuo daugiau gilinamės į patį alaus gėrimą, tuo jis atrodo įdomesnis, turintis daugiau kultūros ir istorijos, nei įsivaizdavome. Būtų sunku be turimos patirties, bet „Kaštonas“ giliai įsirėžė mūsų smegenyse. Išmokome ir gyvenimiškų pamokų, ką daryti ir ko ne, kaip efektyviai reaguoti į problemas, todėl jaučiamės pasiruošę ir labai laukiame kūrybinio darbo kartu su projekto komanda.

Martyna: Viena iš mano gyvenimo filosofijų – nebijoti naujų pradžių, nes tokie iššūkiai didina geros nuotaikos hormono serotonino kiekį, kuriam jaučiu priklausomybę. Nesijaučiame palikę „Kaštoną“ – atsinešame jame išvystytą kultūrą ir dvasią, sukauptą patirtį ir pažintis, kurios padėjo tapti projekto dalimi ir jaustis saugiai. Labiausiai džiaugiuosi išmokusi ramiai reaguoti į problemas. O buvo visko... esame gavę skundų iš paties Seimo, pririšę agresyvų lankytoją prie tvoros, laukdami kol atvyks policija, sprendę klausimus Nidos savivaldybės tarybos posėdyje. Tuo metu man buvo 18, bet meras sakė – „panele, toli eisit“. Savas verslas – tai priesaika virtinei niekada nesibaigiančių iššūkių, kuriuos galiausiai pamėgsti. O naujose patalpose galimybių puoselėti Klaipėdos renginių kultūrą turėsime dar daugiau.

– Kokių savybių reikia vadovams, ar esate griežti? Kokia turi būti komanda?

R: Tai sunkus, daug jėgų ir asmeninio laiko reikalaujantis darbas. Reikia kruopštumo, darbštumo, pasiaukojimo ir greitos reakcijos. Bet kai visi laikosi tam tikrų taisyklių, griežtam būti netenka.

M: Reikia būti komandos dalimi, kad komanda noriai įsitrauktų ir būtų kaip kumštis, matytų prasmę ir nebijotų atvirumo. Laimingas kolektyvas – svarbiausia grandis. Jis turi būti kaip kapitono Jameso Cooko laivas, ieškantis naujų žemių: jo įguloje yra ir narsių užkariautojų, ir mokslininkų tyrinėtojų, ir gelbėtojų patarėjų. Esmė – kontrastingos asmenybės. Teisingas požiūris svarbiau nei patirtis.

– Kaip atrodo darbo diena? Kaip suvaldote stresą, ieškote įkvėpimo?

R: Dienos tarpusavyje ir panašios, ir skiriasi. Kaip diena – taip naujiena, bet geras rezultatas – pats geriausias vaistas nuo streso.

M: Tokiame darbe atsakomybė ir laisvė gyvena simbiozėje – vieną dieną darbas vyksta pagal grafiką, o kitą – patys tampame kūrėjais. Mintys apie darbą nuolat krebžda pasąmonėje, tad idėjos kyla tinklinio aikštelėje ar prieš užmiegant, įšokus į eketę ar tiesiog gatvėje. Turime visišką laisvę materializuoti idėjas. Svarbiausia būti „išleidus čiuptuvus“ – smalsumas veda toli. O kad atlaikytume krūvį ir išlaikytume koncentraciją, kartais reikia visiškai atsijungti. Tam padeda sportas, grynas oras, knygos.

– Ar nuosekliai dirbote, kad atsirastumėte, kur dabar esate, ir stengėtės kaupti patirtį, kuri praverstų čia? Ar visgi turėjote karjeros vingių?

R: Išbandžiau ne vieną profesiją – vadybininko, konsultanto, mokytojo, ūkininko, animatoriaus ir t.t. Ne kartą teko ir užsienyje padirbėti. Visos profesijos davė naudingos patirties, kurią galiu pritaikyti dabartinėje ir labai mylimoje srityje.

M: Vienas įdomesnių užsiėmimų – kartu Egipte dirbome animatoriais. Didžiuliame viešbutyje linksminome žmones: aš paplūdimyje mokiau pilvo šokių, jogos, ruošėm įvairius pasirodymus. Raimis net vaidino Kalėdų senelį ant kupranugario 35 laipsnių karštyje, o aš buvau snieguolė. Veiklų mūsų gyvenime buvo daug, jos visos įgauna atitinkamą vaidmenį, sudaro pamatinį atspirties tašką – manau, kad niekas nevyksta be reikalo. Pavyzdžiui, vienas iš naujesnių hobių – kokteilių maišymas – nuvedė iki pasaulinio kokteilių plakimo čempionato Meksikoje ir kitų kelionių po pasaulį. Visomis patirtimis džiaugiuosi ir didžiuojuosi, bet gyvenu čia ir dabar.

– Kuo unikali „Švyturys B-House“ koncepcija? Kaip manote, kuo ji išskirtinė?

R: Tai senosios tradicijos, atgijusios naujame apvalkale – pavadinčiau tai „Kaštono“ evoliucija. Tai bus sociali bendruomenės susibūrimų, įvairių renginių vieta, kuriai jau ruošiame ilgą muzikantų, lipsiančių ant naujosios scenos, sąrašą. Tikimės, kad „Švyturys B-House“ taps ir regiono kultūriniu švyturiu, o mes praplėsime savo klaipėdiečių draugų ratą, į kuriuos kreipsimės vardais ir žinosime jų mėgstamiausius užkandžius. Mano nuomone, tai ir bus pagrindinė traukos jėga.

M: Man tai nuostabus naujas pastatas ir, ko gero, stilingiausias interjeras Vakarų Lietuvoje – didžiuliai arkiniai langai, dominuojančios aukštos lubos, šiuolaikinis industrinis stilius. Čia įvyks alaus kultūros inovacijų bei tradicijų puoselėjimo sprogimas. Holistinė perspektyva paremta dėmesiu detalėms, o koncepcijos išpildymui paruošta ne viena staigmena. Būsime lankstūs ir įdomūs, pasaulines tendencijas perteiksime Klaipėdietišku stiliumi. Įvairias maisto kultūras derinsime su alumi, kviesime kulinarus ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio, eksperimentuosime savo maisto rūkykloje. Žmonių laisvalaikis – didžiulė atsakomybė, bet ir idėjų netrūksta.

– Kokią ateitį prognozuojate projektui, ar jis sudrebins Klaipėdos gyvenimą?

R: Negalėtume įsivaizduoti niekaip kitaip, nei kaip tikrą BOMBĄ! Tikiuosi, kad baras greitai įgaus savo charakterį, kuris patiks žmonėms, ir tikrai taps populiariu traukos centru Klaipėdoje.

M: Aš už gyvenimą „iš visos širdies“ ir jei kažko imuosi savo noru, tai pilnai tuo tikiu. Taigi „Švyturys B-House“ tikrai sudrebins Klaipėdą! O mums linkiu neišsenkančio originalumo garsinant Lietuvą kaip alaus tradicijų ir inovacijų šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neklausykit pavyduolių

Neklausykit pavyduolių portretas
Ėjome į Kaštoną, tikrai eisime ir čia. Geriausia naujiena Klaipėdos miesto jaunimui ir nepasenusiems žmonėms. Tikimės išvysti daugiau live pasirodymų ir šiek tiek mažiau elektro, jeigu galima. Visokeriopos sėkmės, tikim Jumis! P.S. Dauguma komentuotojų iš namų neišeinantys visažiniai, todėl nekreipkite dėmesio. Klaipėdoje dar liko normalių žmogiškų žmonių, o dėl alaus kokybės tai manau nebus problemos;)

gut2gut

gut2gut portretas
Koks tas alus? Akropolio Maximoj per 300 alaus rūšių ir visi blogi? Baruose rasi gyvo alaus, kur galijimas trumpas, nes be miltelių ir rūgsta greit, jei ir ta netinka, tai turbūt su amžiumi ir receptoriai atbuko ir nebeprisimeni ką gęrei.

Kur dingo tikras alus koks buvo Tarybiniais laikais?

Kur dingo tikras alus koks buvo Tarybiniais laikais?   portretas
Barmalejus
VISI KOMENTARAI 22
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių