Naujų butų pasiūla Klaipėdoje beveik nepakito

  • Teksto dydis:

Naujų butų daugiabučiuose pasiūlos lygis Klaipėdoje iki šių metų pabaigos turėtų išlikti panašus, nes nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai neskubės įgyvendinti naujų projektų. Nors kainoms nėra kur leistis, būsto plėtotojai, siekdami paskatinti pardavimą, neturėtų atsispirti pagundai pažerti nuolaidų paskutinį šių metų ketvirtį, prognozuoja didžiausią NT brokerių tinklą Baltijos šalyse valdanti agentūra „Capital“.

Naujų butų pasiūla Klaipėdoje per 2014 m. III ketvirtį padidėjo tik 1 %. Pasiūlą papildė trys projektai (iš viso 59 butai) Girulių, Paupių ir Luizės rajonuose. Rinkoje šiuo metu yra 596 nauji butai. Didžiausia jų pasiūla yra žmonių ypač pamėgtame Dragūnų kvartale Mažajame kaimelyje (187 butai), Pempininkuose (153 butai) ir Žardupiuose (111 butų). Prie dabartinių pardavimo tempų pasiūlos užtektų 2,5 metų.

„Nors Klaipėdoje yra pakankama pasiūla, tačiau uostamiestyje jau daug metų išsilaiko tendencija, kad pasiūloje esančių butų vidutinės klasės projektuose yra daugiau nei ekonominės klasės  projektuose. Todėl paklausą veikia ne tik bendros  rinkos aktyvumo tendencijos, bet ir naujos pasiūlos trūkumas likvidžiausiame segmente“, – apie tendencijas NT rinkoje sakė „Capital“ biuro Klaipėdoje direktorė Aušra Galvydytė.

Pasak A. Galvydytės, šiuo metu didelė dalis naujų butų siūloma jau seniai rinkoje esančiuose projektuose. Ar pasirodys rinkoje naujų projektų, priklausys ne tik nuo bankų finansavimo politikos ar plėtotojų noro statyti, bet ir nuo galimybės įsigyti sklypų, skirtų plėtoti tokius projektus.

„Pasiūloje tokių sklypų yra, tačiau jie yra labai dideli ir daugiau pritaikyti vidutinės klasės butams statyti. Dauguma plėtotojų nenori statyti daugiabučių vienoje vietoje, visi mieliau rinktųsi išskaidymą ir pavienius namus statytų skirtingose miesto vietose“, – sako „Capital“ biuro Klaipėdoje vadovė.

Labiausiai tikėtina, kad iki metų pabaigos naujų butų realizacijos tempas uostamiestyje dar kiek sulėtės.

„Kainos III ketvirtį išliko stabilios, tačiau Klaipėdos NT plėtotojai, siekdami paskatinti pardavimus, neturėtų atsispirti pagundai paskelbti kalėdinių nuolaidų paskutinį šių metų ketvirtį“, – mano A. Galvydytė.

Ekonominės klasės butų Klaipėdoje vidutinė kaina 2014 m. III ketvirčio pabaigoje buvo 3.859 Lt/kv. m., vidutinės klasės – 4.221 Lt/kv. m., prestižinės klasės – 6.426 Lt/kv. m. Bendras pasiūloje esančių butų kainos vidurkis siekia 4.214 Lt/kv.m. Bendro kainos vidurkio pokytis per ketvirtį ir metus pasistiebė  atitinkamai 1 % ir 0,5 %.

Brangiausi butai šiuo metu yra Giruliuose (5.400-6.400 Lt/kv. m.), centre (3.677-8.982 Lt/kv. m.) ir Melnragėje (4.600-5.300 Lt/kv. m.). Pigiausius butus galima rasti Paupiuose (3.600 Lt/kv. m.), Žvejybos uoste (2.802-4.713 Lt/kv.m.) ir Žardupiuose (3.640-4.220 Lt/kv. m.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių