Neįgaliesiems trūksta techninės pagalbos priemonių

Uostamiesčio neįgalieji susiduria su problema, jiems skiriant techninės pagalbos priemones. Nemokamai slaugos lovas, vaikštynes ar naktipuodžius turintys gauti asmenys stovi ilgose eilėse.

Ši funkcija yra finansuojama iš valstybės biudžeto lėšų, tačiau techninės pagalbos priemonių nepakanka, nes jų poreikis uostamiestyje išlieka didelis. Pernai per aštuonis mėnesius buvo pateikti 1 068 asmenų prašymai, o per tą pati laikotarpį šiais metais registruoti 957 žmonių pageidavimai gauti jiems reikiamų priemonių.

Joms nupirkti reiktų apie 80 tūkst. Lt., tačiau, perskirstant šių metų uostamiesčio biudžetą, neįgaliesiems būtiniems daiktams įsigyti suplanuota skirti apie 30 tūkst. Lt.

Klaipėdos miesto Socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė patikino, jog už pusę papildomai gautų lėšų ketinama įsigyti labiausiai reikalingų priemonių: 10 lovų, keletą vežimėlių ir tualetinių kėdžių.

„Jų eilėje laukia daugiausiai žmonių. Nuo 2000 m., kai teikiame šią paslaugą, eilės buvo visada. Neretai mums skambia ir susižeidę žmonės, prašantys priemonių, tačiau padėti jiems negalime“, – sakė direktorė.

Anot jos, kai žmogus pasveiksta, ar numiršta – sugrąžinta priemonė būna panaudota dar kartą, bet net ir tokia praktikuojama tvarka netenkina visų miesto neįgaliųjų poreikių. Per 2013 m. klientai grąžino 383 vienetus priemonių, iš kurių 257 vienetai buvo išduoti pakartoniniam naudojimui.

„Ne visi gyventojai gali nemokamai gauti reikiamas priemones, todėl, mano įsitikinimu, jas už simbolinį mokestį būtų galima nuomoti. Verslo daryti neketiname, tačiau, pavyzdžiui, lovą, kurią kiti nuomoja už 100 Lt. galėtume pasiūlyti už 5 Lt.", – teigė D.Stankaitienė.

Socialinių reikalų komiteto nariai pasiūlė D.Stankaitienei atlikti skaičiavimus, nurodyti tikslų priemonių poreikį ir pagalvoti apie nuomos tvarką. Tikimasi, jog problemos sprendimai aiškesni taps iki kitų metų biudžeto svarstymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių