Neįgaliųjų pliažas – tik pavadinime

Uostamiestyje esantis neįgaliųjų paplūdimys – tik skambus vardas. Tokios nuomonės laikosi ne tik judėjimo negalią turintys klaipėdiečiai. Labiausiai pasigendama tako, vedančio iki pat jūros.

Uostamiestyje esantis neįgaliųjų paplūdimys – tik skambus vardas. Tokios nuomonės laikosi ne tik judėjimo negalią turintys klaipėdiečiai. Labiausiai pasigendama tako, vedančio iki pat jūros.

Pavyzdys – Monciškės

Pasak judėjimo negalią turinčios klaipėdietės, vadinamasis neįgaliųjų paplūdimys visiškai nepritaikytas specifinių poreikių turintiems žmonėms.

„Privažiuoti prie jūros nėra jokių galimybių. Nusileidi takeliu ir sustoji. Daugiau nėra ką daryti. Tegul miesto valdžia nuvažiuoja į Monciškes ir pasižiūri, kaip ten gerbiamas neįgalus žmogus. Ten yra ne tik takas iki jūros, rankenėlės įsikabinti, bet ir suoliukas lydinčiam žmogui prisėsti“, – tvirtino moteris.

Klaipėdietei keista, kad pajūryje visiškai nesirūpinama judėjimo negalią turinčiais asmenimis.
Uostamiesčio turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė pritarė, kad neįgaliųjų paplūdimys nėra pritaikytas neįgaliesiems.

„Tai tik pliažo pavadinimas. Praėjusiais metais Valstybinis turizmo departamentas rinko objektus, kurie skirti neįgaliesiems. Jie atkreipė dėmesį į Klaipėdoje esantį neįgaliųjų pliažą. Tačiau teko pripažinti, kad šis paplūdimys netenkina judėjimo negalią turinčiųjų poreikių“, – tvirtino direktorė.

Renkasi Smiltynę

Pasak R.Savickienės, vien neįgaliesiems pritaikytos persirengimo kabinos ir nuvažiavimo neužtenka.

„Turėtų būti įrengtas takas iki jūros, kuriuo judėjimo negalią turintys žmonės pasiektų vandenį. Per smėlį juk žmogus nepravažiuos su vežimėliu. Manau, kad įrengti taką iki jūros tikrai įmanoma. Galima ir kokį sudedamą, kad prieš audrą gelbėtojai nurinktų“, – dėstė direktorė.

Judėjimo negalią turintį vaiką auginanti klaipėdietė pasakojo, kad šiemet nė nevyko į vadinamąjį neįgaliųjų paplūdimį, nes į jį sudėtinga patekti.

„Nuvažiavimas yra labai status. Jis turėtų būti nuožulnesnis. Vienas neįgalusis juo tikrai nenusileistų. Be to, turintieji negalią negali privažiuoti prie jūros. Tai yra didžiausias minusas. Juk visi nori ją pasiekti“, – tvirtino moteris.

Pasak klaipėdietės, geriau neįgaliesiems yra pritaikytas Smiltynės paplūdimys. Nors priėjimo prie jūros ten nėra, bet takas, vedantis iki jos, ilgesnis. Be to, į šį paplūdimį paprasčiau patekti.

„Svarbiausia, kad būtų takas iki jūros, persirengimo kabina ir viešasis tualetas, skirtas neįgaliesiems“, – teigė moteris.

Bandys pagerinti sąlygas

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki pasakojo, kad šio paplūdimio pavadinimas yra likęs dar nuo sovietinių laikų.

„Tai buvo vienintelis paplūdimys, kuriame buvo nusileidimo takas. Dabar jie yra kiekviename pliaže“, – tvirtino pavaduotojas.

Pasak A.Siakki, nutiesti medinį keliuką iki jūros nėra taip paprasta. Po audros jis gali būti nuplautas. Baltijos jūroje vėtros kyla ir vasarą.

„Audra praeis ir tako nebeliks. Galvosime, kaip neįgaliesiems šiame pliaže pagerinti infrastruktūrą. Gal rasime kokį nors sprendimo būdą“, – komentavo pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių