Nekilnojamojo turto savininkams – pokyčiai

Kitąmet nekilnojamojo turto mokestis klaipėdiečiams nesikeis. Lengvatos bus „apkarpytos“ tik naujų būstų statytojams. Jas siūloma taikyti vienerių metų laikotarpiui, o ne iki to laiko, kol bus parduotas būstas. Vėl prabilta apie nuolaidos panaikinimą nekilnojamojo turto vystytojams.

Mokesčių tarifų nekeis

Nekilnojamojo turto mokesčio tarifus, kurie galios kitais metais, savivaldybių tarybos turi nustatyti iki birželio 1-osios. Priešingu atveju bus taikomas minimalus dydis.

Nekilnojamojo turto mokesčio įstatyme numatyta, kad pastarojo tarifas gali siekti nuo 0,3 iki 3 proc. turto mokestinės vertės. Savivaldybių tarybos patvirtina dydį, kuris galios jų teritorijoje.

Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė atkreipė dėmesį, kad kitais metais mokestinė turto vertė nesikeis.

Dėl šios priežasties siūloma palikti ir tuos pačius šio mokesčio tarifus, kurie galiojo praėjusiais metais. Tai yra taikyti 0,8 proc. tarifą visam mieste esančiam nekilnojamajam turtui. Tiesa, vėl išskiriamas netvarkomas, apleistas, nenaudojamas ar naudojamas ne pagal paskirtį turtus.

Apsileidėliams norima palikti maksimalų nekilnojamojo turto mokesčio tarifą – 3 proc.

Skatina tvarkytis?

Miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkas Algirdas Grublys domėjosi, ar nėra įmanoma dar labiau padidinti mokesčių naštą apsileidėliams.

„Kas iš to, kad moka maksimalų mokestį. Vis tiek nesitvarko“, – teigė politikas.

K.Petraitienė aiškino, kad įstatymu yra numatytas galima didžiausias ir mažiausias nekilnojamojo turto tarifas. Savivaldybės gali patvirtinti savo tarifą įstatymo nurodytose ribose.

„Jei nesitvarko, tai bent biudžetas gauna papildomų lėšų. Pamatę, kad turi mokėti maksimalų nekilnojamojo turto mokestį, savininkai, tikiu, pasuka galvas, kodėl taip yra, ir pradeda tvarkytis. Paskutinius trejus metus miesto tarybos tvirtinama sąraše tikrai nėra vien tiek patys objektai“, – tvirtino vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ezys

ezys portretas
>>>aaa jus cia rimtai manote, kad Vilniuje ir Kaune daugiau stato del mokesciu? :) Beja stato ir Klaipedoje, tik dabar pasimoke ir stato mazesnius daugiabucius, o tie kur pries krize statyti iki siol tusti stovi. Tokie Manto namai pvz. greit 10 metu bus, stovi kaip vaiduoklis.

aaa

aaa portretas
Ne komentarų sulaukta, o seniai į sprendimus numota ranka, tuščias reikalas, neverta diskutuoti. Nustatyti max, tarifai - tai augimą lėtinanti, o ne skatinanti priemonė. Galima pagalvoti, kad Klaipėdoje tiesiog bumas naujų statybų. Kl. rajone - taip. Klaipėdoje - ne, skirtingai, nei Vilniuje, ar Kaune (vyksta tik iš ES ar biudžeto lėšų vykdomos statybos). Tiesa, Vilniuje nustatyti lengvatiniai tarifai (atrodo, yra apskritai nulinis), kad tik verslas vykdytų veiklą. Mūsų Klaipėdos vadovams tai nė motais. Nesupranta elementarios abėcėlės: mokesčiai didina savikainą, o tai galiausiai turi įtakos galutinei kainai (reikia suvokti, į kurią pusę, gal bent tiek mūsų politikai sugeba mąstyti...)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių