Nelaimę Šyšoje vertins Aplinkos ministerijos komisija

Aplinkos ministro Gedimino Kazlausko nurodymu ekologinės nelaimės vietoje Šilutės rajone, kur užteršta Šyšos upė, šiandien lankosi speciali komisija. 

Avarijos mastą įvertins aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis, Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Sakalauskas ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktorius Andrius Kairys. 

Komisijos nariai įpareigoti įvertinti ne tik nelaimės mastą, bet ir preliminarų aplinkai padarytos žalos dydį. Jie taip pat domėsis, kokių veiksmų imtasi nelaimei likviduoti, prireikus spręs klausimą dėl papildomų priemonių būtinybės, aptars avarijos kaltininkų atsakomybės klausimą.

Aplinkos ministerija informuoja, jog 2009-07-07 dieną Klaipėdos RAAD gavo UAB „Šilutės vandenys“ raštą, apie susidariusią situaciją Šilutės nuotekų valykloje.

Pranešta, kad 2009-07-03 dieną UAB „Šilutės vandenys“ direktorius Alfredas Markvaldas gavo pranešimą, jog dėl į Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginius atitekėjusios didelės teršiančių medžiagų koncentracijos AB „Biofuture“ nuotekų tos pačios dienos popietę visiškai sutriko technologinis nuotekų valymo procesas ir išleidžiamos nuotekos viršija TIPK leidime nustatytas normas.  

2009-07-07 dieną Klaipėdos RAAD paprašė Jūrinių tyrimų centro Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus paimti mėginius Šyšos upėje. Tą pačią dieną Klaipėdos RAAD Šilutės rajono agentūra išsiuntė raštą Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktoriui informuodama apie susidariusią situaciją.

2009-07-09 dieną Klaipėdos RAAD Šilutės rajono agentūra paprašė UAB „Šilutės vandenys“ pateikti AB „Biofuture“ ir AB „Šilutės Rambynas“ į UAB „Šilutės vandenys“ valdomus kanalizacijos tinklus išleidžiamų nuotekų tyrimų protokolus ir kitus dokumentus, siekiant išsiaiškinti įvykių nuotekų valykloje chronologiją ir priežastis. Taip pat paprašyta paaiškinti, kokių priemonių iki šiol buvo imtasi, siekiant atstatyti technologinį procesą ir kokių priemonių planuojama imtis, kad panašios situacijos ateityje nepasikartotų.

2009-07-10 dieną Klaipėdos RAAD Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai iš valties apžiūrėjo Šyšos upę žemiau Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginių. Buvo surinkta apie 15 kilogramų kritusių žuvų.

Gavus iš Jūrinių tyrimų centro 2009-07-07 paimtų mėginių tyrimų rezultatus, UAB „Šilutės vandenys“ bus skaičiuojamas mokestis didesniu tarifu už viršnormatyvinę taršą ir teikiamas ieškinys gamtai padarytai žalai atlyginti. Bendrovės atsakingam darbuotojui bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Užbaigus AB „Biofuture“ patikrinimą, administracinio poveikio priemonės už viršnormatyvinę Šyšos upės taršą bus taikomos ir šios bendrovės atsakingam darbuotojui.

Šiuo metu AB „Biofuture“ sklendė yra uždaryta, Šilutės miesto nuotekų valymo įrenginiai iš bendrovės nepriima jokių nuotekų. UAB „Šilutės vandenys“ taip pat duoti nurodymai kiek įmanoma apriboti iš visų vartotojų priimamas nuotekas.

Apie galbūt padarytą didelę žalą aplinkai informuota Šilutės rajono apylinkės prokuratūra. Dėl nelaimės turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Per pastaruosius ketverius metus atsakingiems AB „Biofuture“ darbuotojams už įvairių reikalavimų pažeidimus aplinkosaugininkai penkis kartus taikė administracinio poveikio priemonės, skirtos baudos nuo 200 iki 450 litų. Bendrovei taip pat buvo pateiktas ieškinys didesnei nei 75 tūkstančių litų sumai dėl padarytos žalos vandeniui ir hidrobiontams.


Šiame straipsnyje: šyšateršalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių