Nemuno deltoje – neregėti stintų laimikiai

Rusnės saloje prasidėjo didysis stintmetis. Žvejai džiūgauja, kad šių metų laimikiai muša pastarųjų metų rekordus.

„Prieš tris dienas stintos pasirodė žemupyje. Visi vyrai sušoko į Nemuną – toks chaosas, kad visos žvejybinės įmonės vejasi tas stintas, kad tik spėtų gaudyti“, – sakė žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra“ vadovė Sigita Jakubauskienė.

Žvejai džiūgauja, kad šį pavasarį laimikiai per parą siekia ir dešimtis tonų.

„Mūsų turimose žvejybos vietose stintas gaudo 26 žvejybinės įmonės. Iš viso gaudoma 87 tinklais. Tik laimikiai nėra vienodi – vienur pasiseka labai gerai, o kitose vietose nelabai yra žuvies“, – sakė S.Jakubauskienė.

Žvejojama Skirvytėje, Atmatoje, Nemune ir Pakalnėje.

„Skaičiuojama, kad per tris dienas sugauta apie 150 tonų žuvų. Pernai iš viso pagavome 140 tonų. O ir pačios stintos labai gražios, didelės. Pernai ir užpernai buvo labai mažos stintelės“, – tikino S.Jakubauskienė.

Teigiama, kad puikiam šių metų stintų laimikiui įtakos turėjo 2007-2008 metų žiema, per kurią ant Kuršių marių ledo nespėjo susiformuoti ledas. Esą dėl to dideli kiekiai stintų sėkmingai išneršė Skirvytėje, Atmatoje ir Nemune.

„Šiais metais tikimės, kad stintos pasieks net gal ir Rambyno kalno apylinkes Pagėgių savivaldybėje. Šiuo metu juk gaudome ketverių metų žuvis“, – sakė S.Jakubauskienė.

Kiek tęsis stintmetis, kol kas nežinoma, tačiau tikimasi, kad iki Velykų.

„Juk pirmiau už stintas upėse pasirodo karšiai, paskui juos, atplaukai didžiuliai būriai stintų. Stintmečio pabaigą rodo į tinklus imantys painiotis pūgžliai. Jei upėse pasirodo paskutiniai, paskui stintas. O jų kol kas dar nesugauname“, – džiaugėsi asociacijos vadovė.

Kadangi didysis stintmetis prasidėjo savaitgalį, žuvų supirkinėtojai neskubėjo į Rusnę, todėl žvejai buvo nuleidę stintų kainas iki 4-5 litų už kilogramą.

„Dabar gal kaina pakils. Gaila, kad stintų pageidaujantys miestiečiai puolė važiuoti į Rusnę, o stintos gaudomos naktį. Žvejybinės įmonės ant kranto negali prekiauti, jei tam neturi patento. Juk dėl 1 ar 5 kg žvejys neturės kada išrašinėti dokumentų. Jei supirkinėtojas perka 100 kg, jau kitas reikalas“, – pastebėjo S.Jokubauskienė.


Šiame straipsnyje: stintos

NAUJAUSI KOMENTARAI

ricius

ricius portretas
kuo daugiau žuvies,tuo didesnė kaina

senas zvejys

senas zvejys portretas
Neregeti laimikiai, tai kodel kainos prekyboje miestuose super neregetos.

jk

jk portretas
Lietuva stebuklų kraštas,stintų neregėtai daug,o kaina vakar 19 lt. kilas
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių