Nerija poilsiautojus vilios garsintuvais

Kuršių nerijoje planuojama įrengti trijų metrų skersmens medinius megafonus, atspindinčius gamtos garsus. Esą jie lankytojams suteiktų unikalią galimybę aiškiai girdėti miško, jūros ir kopų skleidžiamus balsus.

Planuojama, kad Neringoje keli tokie megafonai miškuose atsiras jau kitų metų pavasarį.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė, Neringos savivaldybės tarybos narė Aušra Feser pasakojo šią idėją užtikusi viename estų žurnale. Pasidalijus naujiena su savo kolegomis, buvo vieningai sutarta – tokių reikia ir nerijai.

"Kodėl gi ne? Tai menininkų sukurtas sprendimas, kurį, manau, nieko blogo nusižiūrėti. Kuršių nerijoje viskas dainuoja: pušys, smėlis, vanduo. O sustiprinus šiuos garsus galėtume jausti, kaip pro šalį nešamas smėlis ar ošia jūra. Tai būtų tikrai efektinga. Juk prisidėjus kriauklę prie ausies joje girdimas garsas taip maloniai nuteikia", – įsitikinusi pašnekovė.

A.Feser teigimu, ši studentų idėja žavi, nes savyje turi didžiulį emocinį, edukacinį bei meninės išmonės krislelį. Esą naujos stotelės viliotų naujais potyriais ir priverstų turistus daugiau laiko praleisti gamtoje.

"Kol kas tai tik vizija, tačiau ją įgyvendinti planuojame prasidedant pavasario sezonui, paukščių sugrįžimo proga. Per žiemą tikimės sugeneruoti idėjas ir parengti planą. Visada ieškome sprendimų, kad žmonės norėtų būti gamtoje, neskubėtų praeiti, o sustotų pasigrožėti, įsiklausytų", – kalbėjo parko vadovė.

Akustiniu principu veikiantys mediniai megafonai gaudo miško garsus, todėl plika ausimi vos girdimi jie yra gerokai sustiprinami.

Esą tai idealiai nerijos miškingai teritorijai tinkantis sprendimas. Į plačiausioje savo dalyje trijų metrų skersmens prietaisus gali tilpti keli žmonės.

Tiesa, parko darbuotojai juos mėgintų gaminti savo išgalėmis, nes specialių lėšų šiam projektui neturi.

"Iš pradžių įrengsime kelis. Viskas priklausys nuo to, kiek atsiras pinigų. Parke turime specialistų, kurie užsiimtų gamyba – tereikia nusipirkti medienos", – strategavo A.Feser.

Esą galbūt tai nebūtų labai brangu, o Kuršių nerija – didžiulė, tad vietos šiems garsintuvams niekuomet nepritrūks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių