Nerimą pasėjo smarvė miške

Netoli Vasaros estrados esantis Girulių miško upelis klaipėdiečiams sukėlė daugybę klausimų. Pasak jų, sprendžiant iš kvapo ir susikaupusių dumblių kiekio, čia teka kanalizacijos turinys. Tuo metu uostamiesčio aplinkosaugininkai šiuos įtarimus atmeta.

"Kraupiai atrodo"

Klaipėdietis Darius prieš kelias dienas vaikštinėjo miško takeliu, kuris už Vasaros estrados veda Girulių link. Vyro dėmesį staiga atkreipė nemalonus tvaikas, pasklidęs iš upelio.

"Labai keista, nes dvokė kanalizacija. Tiesą sakant, tame miške vaikštau jau dvejus metus, ir niekas jame nesikeičia. Tik dumblių spalva vasarą būna kitokia. Kraupiai atrodo ir "kvepia", – stebėjosi pašnekovas.

Jo žodžiais tariant, visos balos dar praėjusią savaitę buvo pasidengusios ledu, tuo metu miško griovyje sausio 12 d. ledo nebuvo.

"Gal druskingumas didelis? Kai kurie sako, kad taip yra dėl padidėjusio geležies kiekio ir taninų. Kiek čia teisybės – nežinau", – svarstė klaipėdietis.

Ėmė mėginius

Miestiečiams kliūva ne tik miško teritorija prie Vasaros estrados.

Dienraštis jau rašė apie bandymus išsiaiškinti, koks kvapas dvelkia nuo upelio, tekančio netoli Labrenciškių kvartalo.

Lapkričio pradžioje jo kvapas vieniems irgi priminė srutų ir sukėlė įtarimų, kad kažkur netoli į aplinką išleidžiamas kanalizacijos turinys.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas, kuris tąkart pats atskubėjo prie upelio, susidarė nuomonę, kad geltoną vandens spalvą lėmė rudenį nukritę medžių lapai, o specifinį kvapą jis buvo linkęs sieti su natūraliu puvimo procesu.

Tikrąją tiesą turėjo atskleisti gamtosaugininkų paimti upelio vandens mėginių tyrimai. Pirmadienį paklaustas apie gautus rezultatus, R.Dužinas nedaugžodžiavo.

"Matote, tų duomenų dabar nelabai yra su kuo palyginti, tai buvo vienkartinis mėginio paėmimas, ir tiek", – sakė vedėjas.

Jei rudenį nemalonaus kvapo šaltiniu buvo galima laikyti lapų puvimo procesą, tai kas dėl sklindančios smarvės atsakingas žiemą? Ar gali būti, kad taršos šaltiniai skirtingose vietose sutampa?

"Taip negalėtų būti. Mes radome, iš kur išteka netoli Labrenciškių kvartalo esantis upelis. Ten yra didelis tvenkinys, kuris buvo persipildęs, ir iš jo bėgo vanduo", – aiškino R.Dužinas.

Naudos nedaug

Klaipėdos gamtosaugininkų tvirtinimu, pats tvenkinys Labrenciškėse yra švarus.

"Kai mes lankėmės, tame tvenkinyje ir žąsys plaukiojo, o dabar jis jau gali būti užšalęs", – spėjo R.Dužinas.

Tiesa, stipraus kvapo prie Vasaros estrados sukėlėjas taip ir liko neįvardytas.

"Bijau ką nors komentuoti. Nuotraukos yra viena, bet reikia pačiam pamatyti. Tada ilgai vaikščiojome, užtrukome gerą pusdienį, kol išlandžiojome vietovę ir suradome tą tvenkinį. Vieniems kolegoms jis buvo žinomas, kitiems – ne", – komentavo pašnekovas.

Esą darbo ir laiko sugaišta daug, o naudos – maža.

"Gamta yra gamta. Ji pati išsivalo", – apibendrino R.Dužinas.


Šiame straipsnyje: upelisvasaros estradamiškasužterštas upelisGirulių miškasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
jau buvau pasigedes zenonai priekuliski, kas ten dedasi pas tave paste? sako pastinikai nedirba priekuleje

ko

ko portretas
tik neprisigalvosi, kad tik nedirbt.

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Tenka pagėrusiam ir šaltoje terasoje pamiegoti, pasišlapinti į penklitrinį bambalį. Nežinau kodėl, mineralinis greičiau ušala už šlapimą? Gal ir čia kažkas bendro?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių