Neringa laukia UNESCO ekspertų

Liepos 27 - 28 dienomis Neringoje lankysis UNESCO ekspertai, kurie vertins Neringos savivaldybės teritorijos ir jos dalių bendrąjį planą (BP). Specialistai Lietuvoje dirbs keturias dienas. Apie busimus susitikimus, galbūt įtakosiančius Neringos likimą, kalbėjomės su Neringos savivaldybės meru Vigantu Giedraičiu. 

Su kokiomis nuotaikomis laukiate atvykstančių ekspertų?

Kuomet įvairūs gamtos mylėtojais besivadinantys asmenys gąsdino visuomenę, kad Neringos bendruoju planu naikinama Kuršių nerija, Neringos savivaldybė pati prakalbo apie poreikį pasikviesti nepriklausomus ekspertus. Tikimės, kad nepriklausomi ekspertai  padės paspartinti Kuršių nerijos planavimo procesus, nes nauji dokumentai ir sprendimai Neringai gyvybiškai būtini.

Mano nuomone ir Lietuvoje yra puikių specialistų, galinčių pateikti vertinimus. Nepamirškim, kad Neringos BP rengė kompetentingų specialistų būrys. Beveik visi jo autoriai yra generalinio plano autoriai, o kai kurie iš jų net KNNP specialiųjų planų projektų bendraautoriai. Bet, kaip bebūtų gaila, Lietuva savo specialistais nepasitiki.   

Ką manote apie kuriamą Aplinkos ministerijos priežiūros komitetą?

Juokingai skamba žinia, kad Aplinkos ministerija kuria priežiūros komitetą, kuris prižiūrės nepriklausomus tarptautinius ekspertus.  Kyla klausimas, ar tai nėra spaudimas?   

Kaip vertinate Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos teiginį, kad BP koncepcija prieštarauja Kuršių nerijos generaliniam planui ir paneigia Kuršių nerijos gamtines bei kultūrines vertybes?

Pastebėjome, kad dar neatvykus ekspertams, pradedama formuoti neigiama viešoji nuomonė Neringos savivaldybės bendrojo plano atžvilgiu. Vėlgi sugrįžtama prie senų  temų, stengiamasi įžiebti senus konfliktus. Pabodo kartoti, kad BP tikslas - ne urbanistinė plėtra, bet teritorijos tvaraus vystymo užtikrinimas.

BP rengėjų nuomone, Kuršių nerija yra bažnyčia, dėl to ją saugoti reikia visą. Savivaldybė šiai nuomonei pritaria. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas ne teritorijos plėtrai, bet gyvenamosios aplinkos ir kokybes gerinimui. Rengiant Neringai svarbų dokumentą, išaiškinta daug naujų objektų, kurių nebuvo žinoma. Sumažintos rekreacinio prioriteto teritorijos. Smarkiai išsiplečia kultūros paveldo draustiniai, urbanistinio draustinio teritorijos.

Juokingai skamba teiginys, kad BP prieštarauja generaliniam planui. Kiekvienas naujas teritorijų planavimo dokumentas privalo daugiau  ar mažiau prieštarauti jau esamam ir jį keisti. Keičiasi politinė, ekonominė situacija, įstatymai, poreikiai, dėl to teritorijų planavimo dokumentai ir rengiami tam tikram laikotarpiui. 

Kokių ekspertų išvadų tikitės?

Manau, kad ekspertai didelių pastabų neturės, nes į šią teritoriją žiūrima tarsi per padidinamąjį stiklą. Neringoje susiduria skirtingi interesai - gamtos ir kultūros vertybių išsaugojimo, rekreacinių kurortinių funkcijų, vietos gyventojų. Dėl to, bendrasis planas ne kartą buvo pristatytas įvairių sričių specialistams, aplinkosaugininkams, politikams, pilietinių organizacijų atstovams. Tam, kad liktų kuo mažiau abejonių, žmonės tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio buvo kviečiami teikti pasiūlymus.  Kita vertus, ekspertų išvados yra tik rekomendacinio pobūdžio.


Šiame straipsnyje: UNESCONeringos savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių