Neringa vėl pakvips kepamais žiobriais

Šį savaitgalį Neringoje vyks pamario ir žvejų tradicijas puoselėjanti "Žiobrinių" šventė. Kaip ir kasmet, čia bus galima pasimėgauti ne tik specialiu būdu iškeptais žiobriais, bet ir turtinga kultūrine programa.

Ilgasis savaitgalis į pajūrį sukvies būrį gyventojų – Neringoje vyks tradicinė "Žiobrinių" šventė.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorės Editos Lubickaitės teigimu, pagrindinis renginio akcentas – tradiciniu būdu apdorojama ir ruošiama žuvis.

"Taip vykdavo mūsų kraštuose, Panemunėje. Žvejai, aptardami pavasario žūklės sezoną, ant laužo kepdavo specialiai paruoštus ir ant vytelių pamautus žiobrius. Šia švente norime skleisti šias tradicijas toliau", – dėstė E.Lubickaitė.

Teigiama, kad aštriu peiliu būdavo suraižomi skustų žuvų šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų, taip paruošti žiobriai būdavo maunami ant medinių iešmų ir susmaigstomi prie ugnies.

Renginio lankytojai ne tik galės pamatyti, kaip tradiciniu būdu kepami žiobriai, bet ir patys šį procesą išbandyti.

Tradicinis žiobrių kepimas "Pamėgink pats" startuos šeštadienį, netrukus po šventės atidarymo, kuris numatomas 12 val.

"Žiobrinių" šventėje netrūks ne tik gardžių žiobrių, bet vilios ir turtinga kultūrinė programa, kuri turėtų būti įdomi bet kuriam atvykusiajam.

E.Lubickaitės teigimu, pagrindinė šventės diena – šeštadienis.

Pasak pašnekovės, tądien bus pristatomas etninis paveldas, vyks edukaciniai užsiėmimai, o juos papildys ir novatoriški užsiėmimai.

Pavyzdžiui, šventės teritorijoje veiks kūrybinė vandens, garsų laboratorija, bus galima išmokti pinti tinklus, susipažinti su kalvio darbu, bus organizuojamos aitvarų, molio keramikos dirbtuvės.

Vakarinės programos šeštadienį ir sekmadienį vyks Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre "Agila".

Šeštadienį nuo 18.30 val. numatoma prancūziškos muzikos programa, o sekmadienį tokiu pačiu metu planuojamas Giedrės Kilčiauskienės naujo albumo pristatymo koncertas.

Visi "Žiobrinių" renginiai tiek dieną, tiek vakare – nemokami.

Kaip įprasta, Nidos uosto teritorijoje, kur vyks šventė, įsikurs ir šventinė mugė, kurioje savo produkciją siūlys keliasdešimt prekeivių. Čia bus galima rasti tautodailės dirbinių ir kulinarinio paveldo gaminių.

Jeigu šventinį savaitgalį oras bus itin lietingas, programa gali būti koreguojama – kai kurios veiklos bus perkeltos į "Agilą".


Šiame straipsnyje: ŽiobrinėsŽiobrinių šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių