Neturi patirties – neturėsi ir darbo. Ar atvirkščiai?

„Nepilnametis, be patirties, neturi diplomo“, – tokiais argumentais  darbdaviai pro duris veja užsidirbti norinčius jaunuolius. Neturėdami kito pasirinkimo, dauguma jų priversti pasitenkinti nelegaliu pajamų šaltiniu bei rizikuoja būti apgauti.

Darbo ieškojo ilgiau nei metus

Suteikti darbą nepilnamečiui ryžtasi tikrai ne kiekvienas darbdavys. O ir gavęs darbą, jaunuolis negali būti tikras, jog nebus apgautas.

Moksleivė Viktorija pasakojo, jog įsidarbinti siekia jau daugiau nei metus. „Vis susiduriu su darbdavių abejingumu ir priekaištais“, – guodėsi mergina, konstatuodama, jog patirties neturintis darbuotojas – niekam nereikalingas.

„Nesuprantu, kaip tokiose vietose gali reikalauti patirties, o suteikti jos – nenori“, – stebėjosi Viktorija, prisimindama paviršutiniškus darbdavių argumentus.

Mergina sakė bandžiusi įsidarbinti vadybininke, konsultante prekybos centre,  pardavėja maisto parduotuvėse.

Šiuo metu jai tenka dirbti aukle – nepilnametė prižiūri kaimynės vaikus. „Darbas  neoficialus, tačiau tai buvo vienintelis būdas nulipti „tėvams nuo sprando““, –  apgailestauja mergina.

Pavojingiausias – nelegalus darbas

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė pastebi, kad viena didžiausių grėsmių jauniems, ypač sezoninius darbus dirbantiems asmenims – nelegalus darbas.

Siekdami nelegaliai pasipelnyti, paaugliai ne tik netenka socialinių garantijų, bet dažnai ir lieka apgauti.

Pora mėnesių pas ūkininką nelegaliai dirbusi Sigita pasakojo, jog ją sugebėjo apgauti net gerai pažįstamas žmogus.

„Dirbau pas savo dėdę – gavusi pinigus tikėjausi išlaikyti teises“, – pasakojo mergina, atskleisdama, jog atlyginimo užteko padengti tik kelionių autobusu išlaidas.

„Kadangi buvau nepilnametė, giminaitis įtikinėjo, jog tėvai gaus baudą, jei kas nors sužinos, kad dirbau nelegaliai. Tai niekur ir nesikreipiau“, – teisinosi Sigita.

Paaugliams – kiti reikalavimai

G. Banaitytė teigė, kad su 14-16 metų vaiku, darbdavys sudaryti darbo sutartį gali tik gavęs vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą raštišką sutikimą, vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimą, o mokslo metų laikotarpiu – taip pat ir mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštišką sutikimą.

Pasak jos, vaikai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik lengvus darbus – tokius, kurie yra saugūs, nekelia pavojaus vaiko sveikatai, vystymuisi ir netrukdo lankyti mokyklos.

„Asmenims nuo 16 metų taikomas kitoks darbų reglamentavimas – jiems nustatomas sąrašas draudžiamų dirbti darbų: darbas su plėšriaisiais ar nuodingaisiais gyvūnais, darbas, keliantis aukštos įtampos elektros poveikio pavojų ir kt.“, – pridūrė G. Banaitytė.

Dėl didesnio dokumentų kiekio ar kitų priežasčių, darbdaviai paauglių savo darbovietėse kol kas vengia.

2013 metais Klaipėdos apskrityje kol kas gauti 8 pranešimai apie įdarbintus nepilnamečius, pernai jų buvo gauta per 60.

Daugiausiai susidomėjimo tarp nepilnamečių sulaukia darbai aptarnavimo srityje bei sezoniniai darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiaip

Šiaip portretas
Nepilnamečiai turėtų mokytis mokykloje, o ne darbo ieškoti. Na kam darbdaviui per vasaros atostogas porai mėnesių kažką priiminėti? Juk tuos mėnesius realiai žmogus ne dirbs o mokysis to darbo, o vėliau išeis. Kokio galo toks vargas? Išvis keistai atrodo, kai žmogus neturintis vidurinio išsilavinimo bei patirties, bando įsidarbinti vadybininku. O lėktuvo papilotuoti nenori?

Aksioma

Aksioma portretas
Neturi pažįstamų - neturėsi ir darbo!!!

antram

antram portretas
Tai nori pasakyti kad visi dirbantys yra pažįstami :D Mūsų darbovietėje 82 žmonės ir visi buvo priimti į darbą pagal kompetencijas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių