Netvarka didins rinkliavą už atliekas?

Daugiabučių namų kiemuose esančiose konteinerių aikštelėse gyventojai ir toliau palieka krūvas senų rakandų, nors tai daryti draudžiama. Jei situacija nesikeis, bus svarstoma apie baudų didinimą ir vaizdo kamerų prie konteinerių įrengimą. Dėl netvarkos gali išaugti ir vadinamoji šiukšlių rinkliava.

Daugiabučių namų kiemuose esančiose konteinerių aikštelėse gyventojai ir toliau palieka krūvas senų rakandų, nors tai daryti draudžiama. Jei situacija nesikeis, bus svarstoma apie baudų didinimą ir vaizdo kamerų prie konteinerių įrengimą. Dėl netvarkos gali išaugti ir vadinamoji šiukšlių rinkliava.

Naujos taisyklės neveikia

Draudimas palikti didžiąsias atliekas – baldus, kilimus, langus, duris, kitus rakandus prie buitinių atliekų konteinerių įsigaliojo prieš pusmetį. Tačiau nemaža dalis klaipėdiečių nepaiso šios tvarkos.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, dabar vyraujanti situacija mieste byloja, kad taisyklės neveikia.

"Nuvažiuok į bet kurį kvartalą ir prie konteinerių rasi paliktą seną fotelį, kilimą, sofą, padangų ar statybinių atliekų", – tvirtino vedėja.

Tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vyriausiosios specialistės Rasos Povilanskienės, keisti didžiųjų atliekų surinkimo tvarkos negalvojama.

"Miestiečiams reikia laiko priprasti prie kiekvienos naujovės", – komentavo vyriausioji specialistė.

Informacijos pakanka?

R.Povilanskienė pabrėžė, kad gyventojams informacijos, kaip atsikratyti atliekomis, pakanka.

Metų pradžioje su sąskaitomis už atliekų tvarkymą buvo išplatinti ir lankstinukai. Juose nurodoma, kur, kokias atliekas reikia dėti.

"Viskas buvo paaiškinta. Pateikta, ką daryti su padangomis, elektronika, didžiosiomis ar kitomis atliekomis", – pasakojo vyriausioji specialistė.

Rakandais, kurie netelpa į buitinių atliekų konteinerį, klaipėdiečiai gali atsikratyti trimis būdais. Didžiąsias atliekas galima nuvežti į specialias aikšteles ir ten atiduoti nemokamai. Tokių mieste yra trys.

Gyventojai gali susitarti su vežėjais, kad šie sutartu laiku atvažiuotų ir paimtų nereikalingus daiktus. Už šią paslaugą imamas simbolinis 10 litų mokestis.
Kartą per mėnesį daugiabučių namų kiemuose yra pastatomi ir didžiosioms atliekoms skirti konteineriai. Jie atvežami pagal grafiką. Išvežami po vienos–dviejų dienų.
Kitais metais šie konteineriai į daugiabučių namų kiemus bus atvežami rečiau.

Tarp pažeidėjų – ir įmonės

Tačiau į didžiosioms atliekoms skirtus konteinerius gyventojai taip pat primeta draudžiamų dalykų: randama ir šiferio, ir žaliųjų, ir statybinių, ir buitinių atliekų.
Problemų kyla ir dėl buitinių atliekų konteinerių. Į juos taip pat nevengiama mesti draudžiamų atliekų. Tą daro ne tik toliau nuo konteinerių gyvenantys klaipėdiečiais, bet ir įmonės.

Pastarąjį kartą buvo pranešta, kad į Rumpiškės gatvės 3-iojo namo kieme stovinčius konteinerius kažkas meta juodus maišus iš vienos įmonės logotipais pažymėtos mašinos.

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistams nuvykus į minėto namo kiemą paaiškėjo, kad į buitinių atliekų konteinerius sumesti maišai su statybinėmis atliekomis – montažinių putų liekanomis, pastatų apšiltinimui skirta vata.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai dėl įvykio pradėjo tyrimą. Pažeidėjus pavyks nustatyti, nes apie įvykį pranešusi gyventoja nurodė ir mašinos valstybinį numerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinaida

Zinaida portretas
Jeigu prie konteinerių atsiranda kalnas šiukšlių, kurios netelpa į konteinerį, reiškia, jog per mažai konteinerių skiriama arba per maža jų talpa. Jonavos, o ir kitų miestų gyventojai, už šias paslaugas mokėdami perdėtai didelius mokesčius, neturėtų lakstyti po miestą ieškodami, kur galima palikti vienos ar kitos rūšies atliekas. Tuo turi rūpintis komunalininkai. Visiems žinoma, jog atliekų surinkimo bei utilizavimo verslas vienas pelningiausių šalyje. Ir tūlas pavaduotojas Vitkauskas dėl tos problemos neturėtų verkšlenti, skųstis bei aimanuoti. Už tokio dydžio atlyginmą, kurį jis gauna, šiukšlių surinkimo bei utilizavimo tvarka turėtų būti nepriekaištinga. Jeigu minėtasis Vitkauskas nesugeba arba nenori taip dirbti, jog šiukšlių sankaupų prie konteinerių nebūtų, visada yra alternatyva šį darbą užleisti jaunesniems, greitesniems ir išradingesniems. Žmonėms,kurie laiku suspės užtikrinti švarą ir tvarką, kurie sugebės dirbti be aimanų, verkšlenimų ir brangiai kainuojančių vaizdo kamerų.

Faktas

Faktas portretas
Prieš savaitę Klaipėdoje buvo susitikimas su Aplinkos ministerijos atstovais ir jie tiesiai šviesiai pasakė: mes įvedėme tokią tvarką, žmonės privalės rūšiuoti, savivaldybės turės griežtai bausti nerūšiuojančius, o sistemos išlaikymas ir rinkliava gyventojams dėl to brangs 25-30 proc. Jeigu tvarkos neįsivesime, mokėsime dar daugiau, nes ES ir Aplinkos ministerija skirs baudas savivaldybėms.

Lora

Lora portretas
Vietoj didelės galvos sukties,reikia tik visai nedaug, ant siuksliadėžių užrašų , kur dėti stambias statybines, buitines ir kt šiukšles ir kada artimiausiu metu atvažiuos į tą vietą, ar šalia stambias šiukšles surenkanti mašina. Negi savivaldybė nebeturi kur pinigėlių dėti, jei reikia barngių įrengimų, stebėjimo kamerų... liberalai ...liberalai ...pamąstykite šiek tiek...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių