Noras padėti pasiligojusio pensininko šeimai virto painiava

Seimo nario bandymas padėti Klaipėdos rajone gyvenančiai pasiligojusio pensininko šeimai virto paradoksų virtine. Tą patį būstą seimūno padėjėja pavadino siaubingu, o savivaldybės darbuotojai – tvarkingu ir švariu.

Tokio skurdo dar nematė

75-erių Deter Girtz ir jo trejais metais jaunesnė žmona Elena gyvena Klaipėdos prieigose esančiame Aukštkiemių kaime, sename, dar prieškariu statytame name.

Pagyvenusi pora prieš pusantrų metų išgyveno nelaimę – vyrą ištiko insultas, jis liko paralyžiuotas.

Kelis mėnesius D.Girtz nekilo iš lovos, bet po kiek laiko žmonos prižiūrimas ir vaistus vartojantis vyro būklė truputį pagerėjo.

Dabar pensininkas pereina per kambarį vedamas žmonos, valdo vieną ranką, bet ir ta nėra stipri.

Rudenį prieš Seimo rinkimus pas Girtzus apsilankė seimo nario Naglio Puteikio padėjėja Rasa Kalinauskaitė, anksčiau garsėjusi itin aštriais televizijos siužetais Rūtos Janutienės laidoje.

Įžengusi į pensininkų namus vilnietė pateko į virtuvę ir apstulbo, kad XXI amžiuje žmonės apskritai taip gali gyventi.

Seimo nario padėjėja pasakojo buvusi kaime ir žinanti, kad kai kurie žmonės vis dar gyvena be ypatingų patogumų, tačiau, tai, ką ji pamatė Aukštkiemiuose, ją giliai sukrėtė.

Būsto sienos ir lubos pajuodusios. Girtzai gyvena beveik be jokių patogumų. Vienintelis gėris – iš čiaupo bėgantis šaltas vanduo, tačiau nutekėti jis neturi kur.

Name nėra ne tik šilto vandens, bet ir tualeto. Žmonės neturi galimybės namuose išsimaudyti.

Valgo, vadinasi, sveikas

Pamačiusi tokį siaubingą vaizdą R.Kalinauskaitė ėmė klausinėti porą apie sunkų jos gyvenimą ir susidarė įspūdį, kad socialinės tarnybos nė nebandė padėti.

Mat pirmą kartą bandymas tapti oficialiai pripažintam neįgaliu D.Girtzui buvo nesėkmingas.

Komisijos nariai paklausė, ar vyras geba be kitų žmonių pagalbos pavalgyti ir nusprendė, kad globa jam nereikalinga, jis yra iš dalies darbingas.

Pasakodama tokius savo vargus E.Girtzienė pasiguodė, jog negali be priežiūros palikti sutuoktinio, kad jam būtinai reikalinga globa.

O labiausiai pora sielojasi, kad didelę dalį jų pensijos suryja vaistai, be kurių insultą patyręs vyras negalėtų gyventi.

Seimo nario padėjėja pažadėjo padėti pagyvenusiai porai ir jų neapgavo.

Praėjusių metų spalio pabaigoje N.Puteikis pasirašė raštą, kuriuo kreipėsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją bei Neįgaliųjų reikalų departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Jame buvo dėstoma, jog sutuoktiniai Girtzai kenčia ypač gilų skurdą ir socialinę atskirtį.

Rašte išdėstyta, kad abiejų kojų ir vienos rankos nevaldančiam vyrui iki šiol nėra nustatytas neįgalumas, neįvertinti slaugos ir globos poreikiai.

"Būstas, kuriame gyvena senukai, yra itin skurdus ir apleistas, neatitinkantis civilizuotoje šalyje įprastų higienos reikalavimų, o jų pajamos nepakankamos net būtiniausių poreikių patenkinimui", – rašte dėstė Seimo narys.

N.Puteikis paprašė rajono savivaldybės administraciją įvertinti D.Girtzo poreikius ir skirti jam būtiną globą bei socialinę priežiūrą, slaugos išlaidų kompensaciją arba kompensaciją už priežiūros išlaidas.

Paprašyta ir vienkartinės piniginės paramos, pašalpos šildymo išlaidų kompensavimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavyzdys

pavyzdys portretas
Kiek seimo narių stengiasi dėl vargano, sergančio žmogelio? Gal Šiaulienė, Gentvilai abu bėgioja , pluša su savo padėjėjais? Pagarba dirbančia Nagliui Putekiui.

dsa

dsa portretas
Su tais neįgalumais taip yra, kad juos susitvarkytum, turi būti labai sveikas. nes realiai ten kryžiaus kelius nueiti reikia. Aš, tarkim, tai tvarkiau slaugomam žmogui nuo gegužės mėnesio, bet iki dabar nespėjau, nes žmogus pirmiau numirė. kad daktaras galėtų parašyti, ką reikia, būtina pratampyti ligonį po krūvą specialistų, paskui vėl pas šeimos, netinka, vėl pas specialistus, vėl pas šeimos, tada į neįgalumo tarnybą, paskiria pašalpą, tada į savivaldybę, tada į sodrą, sodra pasiunčia nx, tada skambini aiškiniesi vėl eini, tada rengi dokumentus teismui - globą konkrečiam žmogui priteisia teismas. Teismas pasisiuntinėjo dokumentus, palaukė, ir žmogus numirė diena prieš posėdį, kokie 3 mėn nuo prašymo pateikimo. Ačiū valstybei.

RK.

RK. portretas
O į temą ką nors parašysit? Žmonės turi sūnų, kuris neatsisako padėti, jiems siūlyta socialinė pagalba, kurios jie atsisakė. Gyvena taip, kaip gyveno visą gyvenimą, žiūri 24 valandas per LCD televizorių, galbūt komentarus rašinėja kompiuteriu. O seimūnas gainioja specialistus ir trukdo dirbti. Kas už tai moka? Atspėjote - aš už tai moku. Ir manau, kad valdžiažmogis vagia mano pinigus.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių