Nuomininkams uostamiestyje – kova dėl būstų

Aukštosios mokyklos skaičiuoja stojančiųjų balus ir pinigus, studentų tėvai suka galvą dėl finansinių galimybių, kaip reikės apgyvendinti savo atžalas kitame mieste, o nekilnojamojo turto agentūros tikina, jog šiuo metu susirasti norimą būstą šansų beveik nėra. Vasaros butų nuomos fiesta jau įsilingavo ir, ko gero, šiemet bus dar karštesnė nei bet kada.

Populiariausi – maži

Beveik visų nekilnojamojo turto (NT) agentūrų atstovai naujų studijų metų išvakares įvardija kaip lemiamą būstų pasiūlos trūkumo faktorių. Negana to, vos ne kiekvienas studentas taikosi į to paties tipo – nedidelio ploto ir mažesnės nuomos kainos – butus.

"Norinčių išsinuomoti būstus studentų tikrai padaugėjo, be to, situaciją apsunkina tai, kad butai, kuriems teikiamas prioritetas, yra paklausūs ir tarp šeimų ar kitų dirbančių asmenų", – pasakojo NT agentūros "Aidila" vadybininkė Gražina Jakienė.

Išsinuomoti mažą butą su visais patogumais itin sudėtinga, tad studentai tokio tipo būstui nekelia didelių reikalavimų. Svarbiausia, kad nuoma būtų įkandama, taip pat pageidautina, kad gyvenamoji vieta būtų arti aukštosios mokyklos ar kitos geromis susisiekimo galimybėmis pasižyminčios vietos.

"Į aukštąsias mokyklas įstoję studentai ieško nebrangaus būsto. Populiariausi vieno kambario butai, kurių nuomos kaina per mėnesį be komunalinių mokesčių svyruoja nuo 300 iki 350 litų, ir dviejų kambarių būstai nuo 400 iki 450 litų", – pasakojo NT "Naminta" direktorė Jūratė Pocienė.

Kainos įvairios

Dėl išaugusio mažų butų poreikio ūgtelėjo ir jų nuomos kainos. NT agentūros "Purijona" vadybininkės Sonatos Daukontės teigimu, palyginti su praėjusiais metais, jos kilo nuo 100 iki 150 litų. Esą toks kainų šuolis daro įtaką ir NT tarpininkų veiklai.

"Išaugusi mažų butų paklausa ir kaina leidžia nuomotojams neieškoti tarpininkų, populiarėja nuoma tiesiogiai, be agentūrų pagalbos", – pripažino G.Jakienė.

Dėl žemiausių nuomų kainų NT agentūrų informacija išsiskiria – vienos atstovai teigė, jog pigiausiai butą miegamajame uostamiesčio rajone galima išsinuomoti už 500 litų, kitoje buvo minima 300 litų suma.

Pagal aruodas.lt publikuojamų skelbimų informaciją centrinėje Klaipėdos dalyje dviejų kambarių buto nuomos kaina gali siekti ir 1 100, trijų kambarių – apie 1 700 litų. Miegamuosiuose rajonuose dviejų kambarių butus norima išnuomoti vidutiniškai už 600, trijų – už 800–900 litų.

Studentai negeidžiami

Pašnekovai neneigė, jog dažnas nuomotojas studentų vengia. Būstų savininkai pirmiausia pageidauja išsiaiškinti jaunuolių mokumo galimybes.

"Nuomotojai atsargiai vertina studentus, tad labai dažnai nori susitikti ir su jų tėvais – žmonėmis, kuriais pasitikėti žymiai lengviau ir dėl kurių finansinių galimybių nekyla didelių abejonių. Taip pat butų savininkai mieliau pasirašo nuomos sutartis būtent su studentų tėvais nei pačiais studentais", – patyrė G.Jakienė.

NT agentūrų atstovai prognozavo, jog būstų nuomos bumas tradiciškai turėtų atslūgti rudens pradžioje.

"Toks kaip dabar nuomininkų aktyvumas turėtų aprimti jau rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje. Tuo metu rinkoje atsiranda didesnė nuomojamų butų įvairiomis kainomis pasiūla", – teigė NT agentūros "Liepų parkas" vadybininkė Zinaida Charina.

"Rinka turėtų visiškai stabilizuotis apie lapkritį", – įsitikinusi J.Pocienė.

Bendrabutyje neprigijo

Klaipėdos universitetas (KU) kasmet sulaukia daugiau studentų, nei gali sutalpinti bendrabučiuose. Šiemet, numanoma, tendencijos nesikeis – daugelis studentų rinksis buto nuomą, bet ne bendrabutį.

"Kol kas baigėsi tik pirmasis priėmimas, dabar laukiame antro turo, pasibaigsiančio rugpjūčio 20 dieną. Tik tada ir bus galima kalbėti apie gyvenamosios vietos situaciją bendrabučiuose.

Kol kas atrodo, jog situacija panaši, kaip ir ankstesniais metais, – universitete mokysis daugiau studentų, nei galėtume priimti į bendrabučius, tad daugeliui jų teks nuomotis butus", – situaciją komentavo KU prorektoriaus referentė Sigita Vaškaitė.

Į klausimą, kodėl kai kurie studentai mieliau renkasi nuomotis būstą nei gyventi bendrabutyje, patys jaunuoliai atsako bene vienareikšmiškai – ten gyventi ir mokytis sudėtinga.

"Gyvenau Klaipėdos universiteto bendrabutyje, bet teko išsikraustyti į butą. Tokį pasirinkimą lėmė tai, kad bendrabutyje gyvenę kiti žmonės, atrodytų, tokį būstą pasirinko ne dėl mažesnių finansinių išgalių, bet dėl "studentiško" gyvenimo linksmybių ir vakarėlių", – prisipažino studentas Aleksejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių