Nuosekliai stebės uosto taršą

Uosto direkcija rengiasi įgyvendinti didžiulį taršos stebėjimo uosto akvatorijoje ir jūroje tyrimą, kuris truks nuo šių metų iki 2018-ųjų pabaigos.


 

Uosto direkcija rengiasi įgyvendinti didžiulį taršos stebėjimo uosto akvatorijoje ir jūroje tyrimą, kuris truks nuo šių metų iki 2018-ųjų pabaigos.

Daugybė stočių ir postų

Uosto akvatorijoje bus išdėstyta 12 aplinkos stebėjimo stočių, jūroje – 18. Dar numatyta 17 postų numatoma Baltijos jūros pakrantėje nuo šiaurinio molo iki pajūrio ties Kukuliškių kaimo. 10 postų bus prie Smiltynės kranto nuo jūros pusės ir 6 postai nuo uosto akvatorijos.

Ilgalaikių stebėjimų tikslas nustatyti, kokį poveikį aplinkai kelia uosto valymas ir gilinimas, kokia dalis taršos atsiranda dėl natūraliai vykstančių procesų.

Vykdant uosto aplinkos tyrimą bus stebimo ne tik paviršiaus, bet ir giluminiai, priedugnio vandenys. Bus fiksuojamos ir atskiros teršalų rūšys – naftos produktai, metalai, atskiros cheminės medžiagos.

Dirbtinė ir natūrali tarša

Panašūs stebėjimai Klaipėdos uoste vykdomi nuo 2005 metų, bet šis stebėjimas bus gerokai didesnės apimties.

Uoste vanduo labiausiai užteršiamas, kai vyksta gilinimai ir valymai. Taip pat kažkiek uostą teršia ir atskiros jame veikiančios bendrovės. Ne paslaptis, kad kraunant kai kuriuos krovinius jų dulkių dalelės patenka į vandenį.

Kartais teršalai į uosto akvatoriją pakliūva ir iš laivų.

Natūrali uosto akvatorijos tarša yra iš Kuršių marių ir Danės upės. Koks tos taršos mastas iki šiol nėra ištirta. Didžioji dauguma teršalų iš uosto plaukia į jūrą. Taip pat jūra teršiama ir pilant į sąvartyno rajonus iš uosto išgabentą gruntą. Atskiri taršos stebėjimo postai bus ir jūros sąvartynuose. Todėl bus tiksliai žinoma, koks yra jūros taršos lygis iš uosto išgabentais gruntais.

Įtaka Vilhelmo kanalui

Dar viena taršos vieta Malkų įlanka. Bus įrengti stebėjimo postai ir Vilhelmo kanale, kad būtų galima įsitikinti, ar iš Malkų įlankos partenka teršalai į šį kanalą ir į III vandenvietės vandens paėmimo zoną.

Tyrimų duomenys iš visų tyrimo stočių ir postų bus apibendrinti ir pateikti kiekvieną ketvirtį. Taip pat bus rengiamos lyginamosios metinės taršos ataskaitos.

Kas atliks šiuos tyrimus kol kas neaišku, nes kaip tik šiomis dienomis paskelbtas didžiulio uosto aplinkos monitoringo rangovo konkursas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galiu

galiu portretas
pasakyti kur galite iš karto tirti-prie krantiniu kur uabVakaru krova.Tik pasimkite tokius prietaisus kad naujus cheminius nuodus imtų.Labai tinka laikas po gero ir gausaus lietaus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių