Nuspręsta: V. Grubliauskas įstatymo nepažeidė

  • Teksto dydis:

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nepažeidė. Atsižvelgusi į tyrimo metu paaiškėjusias aplinkybes, Komisija nenustatė tiesioginio ir akivaizdaus mero suinteresuotumo, kuomet jis balsavo dėl kompensacijos už priešmokyklinį ugdymą. Šiuo atveju interesų konfliktas bei pareiga nusišalinti nuo minėto klausimo svarstymo V.Grubliauskui nekilo.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė Nina Puteikienė pranešė, jog šių metų balandžio mėnesio savivaldybės tarybos posėdyje V.Grubliauskas balsavo dėl mokesčio kompensavimo už priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymą Klaipėdos miesto nevalstybinėse švietimo įstaigose. Pranešėjos nuomone, minėto mokesčio gavimu meras galimai buvo suinteresuotas asmeniškai. Taip pat N.Puteikienė prašė nustatyti, ar meras moka pilną mokestį už privačią mokyklą lankančius savo vaikus.

Pabrėžtina, jog tuo metu, kai miesto taryba balsavo dėl mokesčio kompensavimo, V.Grubliausko sūnus lankė valstybinį darželį. Prašymą leisti vaiką į privačią ugdymo įstaigą meras šiai įstaigai pateikė tik šių metų rugpjūčio 28 d., t.y., praėjus keturiems mėnesiams po minėto miesto tarybos sprendimo. Todėl Komisija neturi teisinio pagrindo teigti, kad, balsuodamas dėl nagrinėjamos kompensacijos, V.Grubliauskas turėjo tokių ateities planų ir būtent tai paveikė jo apsisprendimą balsuojant. Interesų konfliktas turi būti aiškus, vienareikšmis ir negali būti vertinamas grindžiant jį prielaidomis ar spėliojimais.

Pagal ugdymo įstaigos, kurią lanko mero vaikai, nustatytą tvarką, vienu metu čia besimokant dviem ar daugiau tos pačios šeimos vaikams, pilnas mokestis už mokslą mokamas tik už vieną vaiką, o kitiems taikomos 20 proc. nuolaidos metiniam mokesčiui už mokslą bei vienkartiniam stojamajam mokesčiui. Ši norma be išlygų galioja visoms šioje ugdymo įstaigoje besimokančių vaikų šeimoms. Komisijai pateikti dokumentai patvirtina, kad mero žmona su minėta ugdymo įstaiga yra sudariusi tipines mokymo sutartis be jokių išskirtinių sąlygų: pagal jas V.Grubliausko šeima yra įsipareigojusi mokėti pilną mokestį už sūnaus mokymąsi, o mokesčiams už dukrų mokslus taikoma 20 proc. nuolaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomi situacija

idomi situacija portretas
iš principo-kodel kažkokiem privatiem darželiam dar reikia primokėti 100euru kas mėnesį?Kodėl valstybiniams darželiams neprimokama?Juk privatus verslas neturėtų būti remiamas visu mūsų pinigais?Vėl kreivi veidrodžiai ir dvigubi žiūrėjimai..

kiek

kiek portretas
Kiek tevams ,veantiems vaikus į privačius darželius sumažejo mokęstis? Iš nuogirų-nė kiek .

N.Puteikienė

N.Puteikienė portretas
VTEKas nesugebėjo išsireikalauti iš V.Grubliausko pavedimų kopijų, įrodančių, kad jis mokėjo pastaruosius trejus metus už savo vaikų mokslą privačioje ugdymo įstaigoje. Šiais metais pasirašyta sutartis neįrodo, kad meras mokėjo minėtai įstaigai pastaruosius trejus metus. Esu įsitikinusi, kad V.Grubliauskas pagerino sąlygas privačiai mokyklai, kurioje mokosi jo vaikai,nes nenusišalino balsuojant už sprendimą, kuriuo savivaldybė skyrė privačioms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms po 100 Eur kas mėnesį už kiekvieną vaiką. Klaipėdos savivaldybės tarybai patvirtinus minėtą sprendimą, tos pačios privačios ugdymo įstaigos ikimokyklinę darželio grupę pradėjo lankyti ir mero sūnus. Tokioms kompensacijoms Klaipėdoje per metus bus skirta 441 600 Eur. Sprendimą skirti kompensacijas privatiems darželiams diskriminaciniu pripažino ir Lygių teisių kontrolieriaus tarnyba, pareiškusi, kad tokios kompensacijos yra diskriminacinės socialiniu atžvilgiu, nes naudingos tik turtingoms šeimoms.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių