Nušvis istoriniai miesto pastatai

Tamsiuoju paros metu uostamiestyje atsiras daugiau šviesos. Planuojama apšviesti istorinių pastatų fasadus ir taip papuošti miestą. Pabrėžiama, kad didelių investicijų tam neprireiks, o vaizdas trauks ir miestiečių, ir turistų akį.

Šviesos papuoštų miestą

Dienraštis "Klaipėda" prieš porą mėnesių rašė apie privačią iniciatyvą apšviesti Klaipėdos universiteto komplekso pastatus, panaudojant šalia jų esančius gatvės apšvietimo žibintus.

Ši idėja, kurią pateikė klaipėdietis verslininkas, įmonės "Norinta", vystančios kvartalą "Dvaro slėnis", direktorius Vytautas Tvardauskas, aptarta miesto mero pavaduotojo Artūro Šulco kabinete.

"Esame miesto patriotai. Vystydami nekilnojamojo turto projektus, apšvietimui teikiame didelę reikšmę. Pavyzdžiui, statomame kvartale "Dvaro slėnis" ne tik apšviesti pastatai, bet ir įrengti šviečiantys akcentai bendrose erdvėse. Stengiamės, kad gražu būtų ne tik dieną, bet ir naktį. Šviesa kuria grožį, tad norime, kad apšviesti būtų ir įspūdingiausi istoriniai miesto pastatai. Universiteto kompleksas yra vienas tokių", – komentavo verslininkas.

V.Tvardauskas pabrėžė, kad norint apšviesti istorinius pastatus ne visada reikalingi įmantrūs ar brangūs įrenginiai. Galima išnaudoti ir esamą infrastruktūrą – gatvių apšvietimo žibintus.

"Investicijos nedidelės, sprendimas paprastas, o efektas didelis – atskleistas ne tik istorinių pastatų, kuriais galime didžiuotis, grožis, bet ir papuoštas miestas", – tvirtino verslininkas.

Po Velykų – eksperimentas

Susitikime vicemero kabinete dalyvavo ne tik miesto valdžios, bet ir universiteto, įmonės "Gatvių apšvietimas" atstovai.

"Praktika apšviesti pastatus nuotoliniu būdu, išnaudojant gatvės apšvietimo žibintus, plačiai naudojama visame pasaulyje. Ir tam nereikia "prūdų" pinigų", – pastebėjo vicemeras.

Anot A.Šulco, iš karto miestas nesugebės apšviesti viso universiteto komplekso.

Sutarta, kad po Velykų bus atliekamas eksperimentas. Pirmiausia bus bandoma apšviesti vieną iš Klaipėdos universiteto pastatų.

Tuo pasirūpins įmonė "Gatvių apšvietimas", kurią sudomino iniciatyva.

"Bus kabinami prožektoriai, stebima, iš kokių taškų geriausia apšviesti pastatą, kokios šviesos tinka. Pastebėta, kad jas sudėtinga pritaikyti, nes sienos raudonos. Be to, šie pastatai yra kampuoti, krinta daug šešėlių. Reikia rasti tašką, iš kurio apšviesti, kad būtų efektas. Jei prožektorių atsuksi į langą, didelio efekto ir grožio nebus", – tvirtino vicemeras.

Tikisi sukurti grožį

Jei eksperimentas pavyks, A.Šulco teigimu, bus galima pradėti galvoti ir apie kitų universiteto komplekso pastatų apšvietimą.

Tačiau tam reikia parengti meninį projektą, kuris atskleistų, kaip viskas turėtų atrodyti, ir techninį, kuriame atsispindėtų, kaip viską įrengti.

"Sudėtingų techninių dalykų čia nėra, bet kūrybiško sumanymo, kuris patiktų visiems, reikia. Tikimės, kad išeis padaryti ką nors gražaus. Reikės įvertinti išlaidas, bet jos nebus didelės. Pats iniciatorius linkęs investuoti į projektų parengimą. Įmonė "Gatvių apšvietimas" galėtų įgyvendinti. Miestui tereikėtų prisidėti elektros energija. Tai tikrai nebus didelės išlaidos", – vardijo vicemeras.

A.Šulco teigimu, jei šis projektas pasiteisins, ateityje būtų galima kalbėti ir apie kitų mieste esančių istorinių pastatų apšvietimą.

"Žinoma, viską reikia įvertinti. Plieskiančios šviesos ne visada džiugina. Kartais norisi ir žvaigždes pamatyti. Smagu, kai žmonės siūlo konkrečias, ne kasdienio valgio idėjas. Žavu, kad ir patys siūlo prisidėti prie jų įgyvendinimo. Tokioms idėjoms visada durys atlapotos", – komentavo vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ezys

ezys portretas
apsvieskite piliavietes bastijonus normaliai pagaliau, negi gaila poros prozektoriu???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių