Oro užterštumui – didesnis dėmesys

Kitus penkerius metus uostamiestyje bus didesnis dėmesys skiriamas oro taršai. Pastarąją siūloma tirti daugiau vietų nei anksčiau. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad daugiau rūpesčių nei oro tarša uostamiestyje kelia triukšmas.

Padidino vietų skaičių

Kitą savaitę vyksiančio posėdžio metu Miesto tarybai bus pateikta tvirtinti Klaipėdos savivaldybės aplinkos monitoringo 2017–2021 m. programą.

Pastarąją parengė Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų atviros prieigos centras.

Aplinkos monitoringo metu tradiciškai bus atliekami oro taršos matavimai. Tai bus daroma 28 vietose – penkiomis daugiau nei anksčiau.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų atviros prieigos centro mokslo darbuotoja Raimonda Ilginė pasakojo, kad taškai, kuriuose bus atliekami tyrimai, parinkti siekiant įvertinti transporto srautų, pramonės įmonių bei uosto ūkinės veiklos poveikį gyvenamai aplinkai.

Triukšmo matavimai bus atliekami 42 vietose. Jos parinktos, įvertinus praėjusio monitoringo rezultatus, išskyrus tris tyliąsias zonas. Atsirado ir naujų taškų. Vienas jų – Jūrininkų prospekte.

Atliekant tyrimus, siekiama įvertinti transporto srautų – automobilių ir geležinkelio, pramoninės veiklos keliamo triukšmo sklaidą mieste.

Tyrimus atliks ir LEZ-e

Mažesnis dėmesys bus skiriamas dirvožemio tyrimams. Pastarieji bus atliekami 151 vietoje. Anksčiau tokių buvo 208. Atsisakyta 57 stebėsenos vietų, nes jos neteko aktualumo.

Iš praeito monitoringo laikotarpio paliktos 125 stebėsenos vietos. Pastarosios yra greta mokymo įstaigų, stadionų, vaikų lopšelių-darželių. Viešosios paskirties teritorijose numatytos dvi naujos stebėsenos vietos, siekiant įvertinti uosto ūkinės veiklos poveikį.

Devyniose tyrimo taškai pasirinkti, siekiant įvertinti dugno nuosėdų taršą vandens telkiniuose. Kai kuriuose iš jų buvo atlikti valymo darbai.

R.Ilginė pabrėžė, kad svarbu įvertinti LEZ-o poveikį aplinkos kokybei. Jo teritorijoje yra, Kretainio ir K1 upeliai, į kuriuos patenka su nuotekomis bei atmosferiniais krituliais nusėdę teršalai. Čia esančiuose vandentakiuose numatoma tyrimus atlikti dvylikoje monitoringo vietų.

Bus stebimi ir vandens telkiniai. Tyrimai numatyti 10 vietų. Beveik visos buvo tiriamos ir ankstesnio monitoringo metu. Bus pridėta tik viena papildoma – Draugystės parko tvenkinys, esantis greta Statybininkų prospekto. Jis yra izoliuotas nuo kitų šioje teritorijoje esančių telkinių.

Pasigedo kvapų tyrimų

Numatyta stebėti ir biologinę įvairovę mieste. Bus stebimi paukščiai, varliagyviai, žuvys, augalija, želdinių būklė. Siūloma pradėti stebėti ir šikšnosparnių monitoringą bei kraštovaizdžio Žardės ir Purmalių piliakalnių tyrimus.

R.Ilginė atkreipė dėmesį, kad Klaipėdoje yra pakankamai didelė paukščių įvairovė. Taip pat nurodė, kad kai kurių sparnuočių populiacijai įtakos gali turėti pastatų renovacija.

Tačiau, pasak mokslo darbuotojos, šią problemą galima spręsti iškeliant lizdus. Tai nėra sudėtinga. Reikia pakabinti sukaltą dėžutę.

R.Ilginė pasakojo, kad Lietuvoje gyvena 15 rūšių šikšnosparnių. 11 jų įtrauktos į Raudonąją knygą, kurioje surašyti saugomi gyvūnai. Pagal galiojančius teisės aktus už sunaikintas šikšnosparnių buveines ir šikšnosparnius yra numatomos baudos.

„Klaipėdos mieste šikšnosparnių stebėjimo vietos yra fiksuotos daugelyje rajonų. Rasta įdomių jų rūšių. Tačiau nėra jokios informacijos apie šios unikalios žinduolių grupės rūšinę sudėtį ir gausą. Monitoringo metu surinkti duomenys būtų panaudojami retų rūšių išsaugojimo programų ruošimui ir realizavimui, visuomenės ekologiniam švietimui“, – pasakojo mokslo darbuotoja.

Skaičiuojama, kad penkerių metų programos įgyvendinimui reikėtų 233 tūkst. eurų.

Klausimą svarstę politikai domėjosi, kodėl į monitoringą nebuvo įtraukta kvapų stebėsena. Atkreiptas dėmesys, kad tokius patikrinimus atlikti sudėtinga.

Pristatymo metu taip pat atkreiptas dėmesys, kad oro monitoringas uostamiestyje yra geras. Tiriamos medžiagos dažniausiai neviršija nustatytų ribinių dydžių. Kur kas prastesnė situacija su triukšmu. Pastarasis dažniausiai viršija leistinus dydžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kam tuos kvapus matuoti is tos naftos, gelezinkeliu aisku ,kad blogai. Geriau svaistyti pinigus KLAIPEDOS NAFTOS reklamai ir rodyti kokia ji gera kaip visais rupinasi. Paprasciau tas nuodemes ispirktu netersdama ir nereiktu musu visu pinigais remti ir vaidinti Kaledu senelio mokesciu moketoju saskaita. Kodel tiek daug tu pinigu lieka reklamai ar algos mazos ar tersete ir vadinate tai pelnu. Ar cia kaip su gelezinkeliais remete savus o rodote kad kazkam labia rupi.

Anonimas

Anonimas portretas
manau kvapų stebėsena privalo būti . Na nieko sau , pasakė tokius tyrimus sudėtinga atlikti ir viskas ? Miestiečiams to reikia , pasukite galvą ar eilinį kartą "specialistams" trūksta kompetencijos ?

Anonimas

Anonimas portretas
Dėl kvapų: greičiausiai nenori to daryti dėl Kl. naftos. T.y. klaipėdiečius ir toliau nuodys naftos dvoku, o bus apsimetama, kad nieko nėra, viskas tvarkoje. Dėkui mūsų vietos valdžiai už tokį darbą...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    3
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių