Padėjo įgyvendinti didžiausią svajonę

Ilgi laukimo mėnesiai ir kantriai kartojami vaidmenys, žodžiai, judesiai – taip neįgaliųjų teatro grupė ruošėsi į Lenkijoje vykstantį neįgaliųjų teatro festivalį. Išlydimi į Elblongo miestą aktoriukai žibėjo džiaugsmu, savo emocijomis užkrėsdami ir netikėtus svečius, kurie ir padėjo įgyvendinti didžiausią jų svajonę.

Išlydėti su šypsenomis

Vėlyvą šeštadienio vakarą proto negalios neįgaliuosius vienijančios bendrijos "Klaipėdos viltis" teatro grupė jau turėtų grįžti į namus. Į kelionę atėjusio išlydėti klaipėdiečius įmonės "Minibank", kuri valdo prekės ženklą piniginė.lt, vadovo Jauniaus Skieraus laukė visa teatro grupė.

Iš pradžių į salę rinkdamiesi nerimastingais veidais, netrukus bendrijos nariai nušvito džiaugsmu.

"Mus sujaudino iš "Klaipėdos" dienraščio gauta informacija, kad jums reikėtų pagalbos įgyvendinant jūsų svajonę. Mes džiaugiamės galėdami prisidėti prie jos išsipildymo. Iš visos širdies linkime jums sėkmės", – įteikdamas tūkstančio litų paramą kalbėjo įmonės vadovas J.Skierus.

Paklausti, ar laukia kelionės, trupės aktoriai prapliupo choru džiaugtis.

"Labai laukiame kelionės. Mes su dainomis keliaujame. Jau ruošdamiesi kelionei visą dieną dainavome", – džiūgavo aktoriai.
Politika koregavo planus

Įmonės "Minibank" parama kelionei į festivalį buvo rimta paspirtis. Iki pat paskutinės minutės bendrijos nariai nebuvo tikri, ar pavyks jiems įgyvendinti šį sumanymą.

"Išvykai reikia gana daug lėšų. Mes ir taip jau nusprendėme nedalyvauti visose festivalio dienose. Važiuojame šiek tiek vėliau, nes labai brangiai atsieitų nakvynė", – pasakojo bendrijos "Klaipėdos viltis" vadovė Janina Tulabienė.

Neįgaliųjų aktorių grupė už nakvynę Lenkijoje mokės iš savų lėšų, o dovanotus įmonės "Minibank" pinigus paskyrė autobuso nuomos išlaidoms.

"Buvome nusprendę vežtis vienu žmogumi daugiau, nei yra vietų mūsų autobusiuke. Planavome, kad grupę būtų lydėję du specialistai, tačiau teks man vienai pasirūpinti. Sprendimą pakeitėme dėl gandų, kad bus sugriežtinta kontrolė Lenkijos pasienyje", – kalbėjo J.Tulabienė.

Iš tiesų buvo kalbų, kad dėl Jungtinių Tautų organizacijos Lenkijoje organizuojamo renginio aplinkosaugine tema gali būti sugriežtinta pasienio kontrolė. Į renginį išvyko ką tik Lietuvoje lankęsis JTO generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Paklausta, ar nejaučia jaudulio prieš išvyką, bendrijos vadovė pripažino, kad nerimo visuomet širdyje yra, o nusiraminimas ateina tik sugrįžus į namus.

Laukia įkurtuvių

Septynerius metus po bendrijos sparnu veikianti teatro grupė "Drugelis" Lenkijoje žada parodyti pagal Tuvės Janson apysaką "Burtininko skrybėlė" pastatytą spektaklį "Troliai Mumiai. Nepaprastas nuotykis".

Spektaklio režisierė – Angelė Juškevičienė, o jame vaidins Eveilina, Giedrė, Ingutė, Tomukas, Egidijus, Šarūnas, ir du Vladimirai. Projekto vadovai – J.Tulabienė ir Rita Miliauskaitė.

Ši kelionė yra ne pirma, kuri džiugina aktorių širdis, tačiau jos organizavimas buvo sudėtingas.

"Kelionės neįgaliuosius motyvuoja, jie labiau stengiasi, ruošiasi. Tas laukimas suteikia emocijų. O meno terapija jiems duoda labai daug. Scena išmoko pasitikėjimo savimi", – pastebėjo bendrijos "Klaipėdos viltis" vadovė.

Aprodydama svečiams bendrijos patalpas J.Tulabienė pasakojo, kokia veikla užsiima neįgalieji.

Kūrybinėse dirbtuvėse gimę meno kūriniai puošia bendrijos patalpas, sienos virtusios tapybos darbų ekspozicijomis.

"Visi mūsų darbai jau nebetelpa. Tačiau turėtume persikelti į naujas patalpas, būtinai pakviesime, kai jau švęsime įkurtuves. Dabartines patalpas, kurias nuomojame, paliksime moksleivių saviraiškos centrui", – pasakojo J.Tulabienė.

Naujose patalpose bendrija turėtų įsikurti 2015 metais.

Dėkoja už paspirtį

"Vos grįžę iš Lenkijos, mes jau pulsime repetuoti naują pasirodymą. Kalėdoms statome dar vieną spektaklį. Jį artimiesiems ir bendrijos nariams parodysime per kalėdinį vakarą, kuris bus surengtas kultūros centre Žvejų rūmuose", – tikino J.Tulabienė.

Bendrijos vadovė pripažino, kad visuomenė dar nėra pasiruošusi priimti neįgaliųjų meno.

"Mūsų bendrijos viena užduočių yra keisti visuomenės požiūrį į proto negalią turinčius žmones. Mes nekreipiame dėmesio į susiformavusias nuostatas ir mėginame įrodyti, kad neįgalieji taip pat nori, gali ir daro. Tiesa, kartais ir mums reikia tos paramos. Reikia to peties, kurį kas nors pasiūlytų, kai labai sunku. Todėl dėkoju už supratimą įmonei "Minibank", – prisipažino J.Tulabienė.

Džiaugėsi pagelbėję

"Klaipėdos" dienraščio projekto "Gera daryti gera" partneris įmonė "Minibank", valdanti prekės ženklą piniginė.lt, jau antrą mėnesį yra dienraščio puslapiuose pristatomų skaudžių istorijų globėja. Tai pirmoji įmonė, kuri prisijungė prie startavusio projekto.

"Man džiugu, kad galėjome suteikti vilties, kad mūsų dovanos atnešė šilumos. Dalyvaudami projekte norėjome pasakyti ir kitiems, kad daryti gera iš tiesų yra gera. Negaliu nesidžiaugti matydamas, kad įmonė prisideda prie konkrečių bėdų sprendimo. Ir noriu paraginti kitus verslo pasaulio žmones atverti savo širdis ir prisidėti prie tokios veiklos", – teigė įmonės "Minibank" vadovas J.Skierus.

Įmonė tūkstančiu litų parėmė vienišą mamą, auginančią autistą sūnų. Tokia pat piniginė parama pasiekė vienišą senolę, kuri nevaikšto jau 16 metų, nes neteko abiejų kojų. Piniginės paramos sulaukė ir Klaipėdos "Carito" senelių globos namai, kuriems reikėjo lauko durų.

Visos šios istorijos sujaudino ir palietė daugybę širdžių. Dienraščio skaitytojai po publikacijų siūlė ir savo pagalbą, o tai byloja, kad projektas paskatino siūlyti paramą ir daugiau klaipėdiečių.

Projektas ragina prisidėti

"Klaipėdos" redakcija tęsia projektą "Gera daryti gera". Kitą savaitę pristatysime dar vieną istoriją, kurioje taip pat mėginsime surasti išeitį. Kiekvienai bėdai ieškome rėmėjų, verslo įmonių, kurios galėtų prisidėti prie likimo nuskriaustų žmonių problemų sprendimo.

"Klaipėdos" dienraštis ragina klaipėdiečius neužsisklęsti ištikus gyvenimo smūgiui. Nelaimė ar vargas nėra gėda. Jei likimo išbandymas ištiko kaimyną, artimą sielą, vaikystės draugą ar šeimos narį, papasakokite apie tai redakcijai el. paštu gera.daryti.gera@kl.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalius Žeimys

Dalius Žeimys portretas
Nesusiturėsiu. Kodėl pasirinkta tokia "šedevrinė" reklamos forma? LIAUKITĖS!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių