Padėka už atjautą – šypsena

Prieš Velykas įprasta šveisti namus, plauti langus, bet vis dažniau žmonės nori išvalyti ir savo sielos kerteles. Tai visiškai nesunku, reikia tik nesvarstyti, kada ir kaip tai padaryti, o tiesiog padėti bėdos prispaustam kaimynui ar nepažįstamam žmogui. Būtent taip elgiasi daugybė klaipėdiečių, kuriuos sujaudino pagyvenusių žmonių likimas.

Po gaisro – netikėtos permainos

Prieš savaitę vienišą pensininkę Stefaniją Širvytę lankantys ir jos gaisro visiškai nuniokotus namus kuopę žmonės nugabeno ją išsimaudyti.

Merginos senolei dailiai apkirpo plaukus, nukarpė nagus ir pastatė prieš veidrodį.

"Dabar atrodau kaip tikra pensininkė", – su šypsena veide savo naująją išvaizdą apibūdino 80-metė.

Praėjusį sekmadienį tie patys savo noru pasišovę su senole bendrauti jauni žmonės aprengė ją švariais rūbais ir nuvežė į Klaipėdos priemiestyje esantį zoologijos sodą.

Vieniša, daug metų aplinkinių ujama pagyvenusi moteris nebuvo mačiusi nieko panašaus.

Stefanija vaikščiojo visą laiką šypsodamasi, maitino kupranugarius batonu, glostė rainą katiną, lietė asiliukui snukį, stebėjosi tigrų rainumu.

Tokios pramogos ši moteris dar balandžio pradžioje negalėjo net susapnuoti.

Tada ji lindėjo savo prieš penkis mėnesius gaisraviete virtusiame bute be elektros, vandens, dujų, bijodama sutikti kaimynus.

Bute siautėjo vėjai

"Klaipėda" jau rašė, kad po gaisro vienišos senolės namuose apsilankė socialinė darbuotoja Karolina Kvietkauskaitė.

Ji pasirūpinto, kad vieniša moteris gautų naujus dokumentus, ugnies apdegintus pinigus priimtų bankas, pradėjo žygius, kad S.Širvytei būtų suteikta pašalpa išdegusiam būstui suremontuoti, nurašytos senos skolos.

Visa tai buvo nelengva padaryti. Senolė sunkiai bendravo, ne visada įsileisdavo merginą į namus, suvokė ne visus jos veiksmus.

Didžiosios permainos senolės gyvenime prasidėjo, kai šiemet kovo 11-ąją kito namo gyventojai pastebėjo ne pirmą dieną septintajame aukšte esančio buto lange stiklo duženas ir apie išdužusį langą pranešė policijai.

Po pusvalandžio pareigūnų beldimo į dermantinu apkaltas duris, pro tarpelį pažvelgė nuo suodžių pajuodusi susikūprinusi senolė. Pradžioje policininkams su ja buvo sunku susikalbėti.

Kuo ilgiau pareigūnai bendravo su pensininke, tuo labiau kraupo. Ji pasakojo, kad gaisras butą nuniokojo lapkričio 7-ąją, bet ir porą metų prieš tai daugiabučiame name senolė gyveno be jokių patogumų.

Gaisro metu sutrūkinėjęs langas išdužo, kai sudrebėjo nuo kaimynystėje gręžiamos sienos.

Padovanojo baldų ir duris

Apie pamatytą siaubingą vaizdą policininkė papasakojo pažįstamam klaipėdiečiui žurnalistui Michailui Andrijanovui.

Šis pats aplankė močiutę ir socialinio tinklalapio paskyroje pasidalijo mintimis, kaip galima būtų jai padėti.

Praėjo vos kelios dienos, ir S.Širvytės namuose jau triūsė būrelis vienas kito iki tol nepažinojusių žmonių. Jie plovė buto sienas, grindis, langus, netrukus atsirado žmonių, panorusių atiduoti senutei savo baldų.

Dar po kelių dienų purvinas čiužinys, ant kurio nakčiai guldavo močiutė, iškeliavo į šiukšlyną.

Nušvitusiame kambaryje švari sofa paklota baltais užvalkalais apvilkta patalyne.

Pirmą naktį S.Širvytė bijojo šio švaraus guolio.

Senosios buto durys buvo pakeistos naujomis, jas padovanojo viena uostamiesčio įmonė.

Nudžiugino tualetas

Šios savaitės viduryje socialinė darbuotoja K.Kvietkauskaitė skubėjo pasidalyti džiugia žinia – S.Širvytei paskirta bemaž 5 tūkst. eurų pašalpa butui suremontuoti.

Savanoriai jau suka galvas, kaip įkalbėti senolę pagyventi nakvynės namuose, kol jos bute vyks remontas. Jei viskas gerai seksis, jis neužtruks nė mėnesio.

Ketvirtadienio popietę daugybė klaipėdiečių rinkosi prie garažo netoli parduotuvės "Baldų jūra". Jie čia vežė daiktus, kurie po remonto turėtų nukeliauti į senolės namus.

Lova, televizorius, šviestuvai, kėdės, stalai kambariui ir virtuvei, indai, šveitimo priemonės, drabužiai, patalynė – visais šiais daiktais su visiškai svetima senole dalijosi nepažįstami žmonės.

Kažkuris jų skyrė ir transportą visiems šiems  daiktams nuvežti.

Sužinojusi apie didelius pokyčius S.Širvytės gyvenime socialinė darbuotoja pažadėjo ją drauge su kitais Socialinės paramos centro globojamais žmonėmis vežtis į išvykas.

Senolės vardu sukurtoje "Facebook" paskyroje M.Andrijanovas džiaugėsi nupirktu pagyvenusiems žmonėms skirtu mobiliojo ryšio telefonu ir biotualetu.

Kam nors tokie pirkiniai gali sukelti šypseną. Tačiau senolei, ilgą laiką gyvenusiai be šio patogumo, tas daiktas labiausiai pradžiugino.

Po balkonais nemiegos

S.Širvytės istorija – vienas ryškiausių pastarojo meto įrodymų, kad gyvename tarp gerų, sveikai mąstančių žmonių, kurie už pagalbą neprašo atlygio.

Dienraštis "Klaipėda" neseniai rašė ir apie kitą pagyvenusią moterį, kuriai netrukus teks palikti savo butą, kurį anksčiau perrašė sūnui.

Prieš kelerius metus šis, vairuodamas girtas, pražudė kitu automobiliu važiavusią šeimą ir sužeidė savo šeimos narius.

Teismas pripažino jį kaltu ir įpareigojo visiška našlaite likusiai mergaitei atlyginti žalą. Milžiniška suma turėjo būti išieškoma iš kaltininkui priklausančio turto.

Tačiau šis vyras mirė, o jo mama tapo situacijos įkaite, sūnui perleistas būtas bus panaudotas civiliniam ieškiniui padengti. Taigi, moteris bus iškeldinama iš savo pačios namų.

Apimta siaubo dėl savo ateities klaipėdietė dar tik pradėjo galvoti, kur reikės prisiglausti, kai ją iškeldins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žmonių gerumas negali nejaudinti

žmonių gerumas negali nejaudinti portretas
Labai jautrus ir širdį veriantis, bet tuo pačiu ir glostantis straipsnis. Bet...nei vieno komentaro. Žmonėms neįdomu. Užtat po straipsniais apie sintetines barakudas arba kokius debilnikus - pilna komentarų. Šlykštūs man šitie laikai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių