Pagerbti negrįžę jūrininkai

Ketvirtadienį prie Smiltynėje esančio paminklo „Albatrosas“ prisimintas išplaukusių ir negrįžusių jūrininkų atminimas. Šis jau trečius metus iš eilės vykstantis renginys – pirmasis šių metų Jūros šventės akordas.

Ceremonijos metu tylos minute pagerbta 30 laivų su 400 jūrininkų, kuriuos negailestingi vandenys pasiglemžė nuo XX a. pradžios. Ant paminklo su užrašu „išplaukusiems ir negrįžusiems“ jūrininkų bendruomenės nariai nešė gėles savo žuvusiems kolegoms, artimiesiems.

Aidint varpo dūžiams bei trimitų garsams, Lietuvos karinių jūrų pajėgų vaikinai, būsimieji kapitonai, iškėlė Klaipėdos bei Kopgalio vėliavas, simbolizuojančias mūsų protėvių vėles ir stiprybę.

„Išplaukusieji ir negrįžusieji – jokiu būdu nereiškia, kad yra užmirštieji. Jūros šventės renginių maratone šis įvykis – vienas iš pačių dvasingiausių, labiausiai alsuojančių jūrine dvasia“ – teigė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Šventės svečias pridūrė, jog nors visi jūrą suvokiame skirtingai, šis pagerbimas visiems primena, kad jūra – didžiulė ir nevaldoma stichija.

Kalbą ceremonijoje sakė ir Klaipėdos uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus bei kapitonas Sigitas Šileris. Kapitonas džiaugėsi, jog dabar ne tiek daug jūrininkų negrįžta iš plačiųjų vandenų, o A.Vaitkus tikino, kad nors dingę laivai yra išbraukiami iš registro sąrašo, bet jie niekada nebus išsitrinti iš atminties.

Po pagerbimo susirinkę jūrininkų bendruomenės nariai buvo pakviesti į naujos parodos „Iš jūros gelmių“, eksponuojančioje burlaivių liekanas, atidarymą senųjų žvejybos laivų aikštelėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas kėlė, o kas ne

kas kėlė, o kas ne  portretas
Patikslinimas: Vėliavas kėlė ir garbės sargyboje stovėjo LIETUVOA AUKŠTOSIOS JŪREIVYSTĖS MOKYKLOS STUDENTAI. Tai ne tik būsimi kapitonai, bet ir laivų mechanikai. Esame klaipėdiečiai, bet patys maišomės ir kartojame senas klišes. Čia smulkmena prasmingame pagerbime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių