Pagerbti uostamiesčio energetikai

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje paminėta Lietuvos energetikų diena. Šia proga prisiminta istorija, kai lygiai prieš 125 metus šalyje buvo įžiebta pirmoji elektros lemputė, o miestas tada pirmavo pramonės raidos srityje.

Trečiadienį į jubiliejinį energetikų renginį susirinko gausus būrys šios profesijos atstovų, bendrovės "Klaipėdos energija" senbuviai, generalinis direktorius Antanas Katinas, savivaldybės administracijos vadovai.

Vicemerė Judita Simonavičiūtė, sveikindama su profesine švente ir linkėdama sėkmės darbuose, negailėjo gerų žodžių. Esą "Klaipėdos energija" puikiai tvarkosi ir gali būti pavyzdys kitoms Lietuvos įmonėms.

Nusipelniusiems "Klaipėdos energijos" darbuotojams buvo įteikti padėkos raštai.

Įmonės atstovo Arūno Liubinavičiaus teigimu, tai galbūt mažai pastebima, tačiau nepaprastai svarbi profesija.

"Juk visi šiandien veikiantys elektros prietaisai ir apskritai visa civilizacija yra priklausoma nuo šios profesijos – šilumos ir elektros gamintojų bei energetikos evoliucijos", – akcentavo pašnekovas.

Šiemet Lietuvos energetikai švenčia 125-ąsias metines, kai Rietave, inovacijų skleidėjos – Oginskių šeimos dvare buvo įžiebta pirmoji elektros lemputė.

Tai įvyko balandžio 17 d. Rietavo bažnyčioje per Velykas. Simboliška, kad šiais metais ši ypatinga proga taip pat sutapo su antrąja Velykų diena.

Pirmoji elektros lemputė mūsų šalį pasiekė praėjus vos 13 metų po elektros lemputės išradimo ir dešimtmečiui nuo pirmosios pasaulyje elektrinės atidarymo. Jos įžiebimas Rietave pažymėjo naują etapą šalies energetikos istorijoje.

Renginyje dalyvavęs istorikas Vygantas Vareikis papasakojo, kam Klaipėdai dar praėjusio amžiaus pabaigoje prireikė elektrinės, kokią įtaką ji turėjo žmonėms ir kaip susiformavo Klaipėdos miesto energetikų bendruomenė.

"Klaipėda visuomet buvo pirmaujanti pramonės raidos srityje", – teigė jis.

Šiandien "Klaipėdos energija" – didžiausia energijos gamintoja Vakarų Lietuvoje ir pagrindinė energijos tiekėja Klaipėdoje. Šilumos kaina čia viena mažiausių ne tik tarp didmiesčių, bet visoje šalyje.

Bendrovė savo veikloje siekia naudoti kuo daugiau atsinaujinančių energijos išteklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių