Pajūryje atsiras apžvalgos bokštų?

Pajūrio regioniniame parke svarstoma galimybė įrengti du apžvalgos bokštus. Numatoma, kad vienas jų galėtų atsirasti Karklėje, o kitas – prie Kalotės ežero.

Kelios paskirtys

Tikėtina, jog ateityje po Pajūrio regioninį parką bus galima pasidairyti ir iš čia iškilsiančių dviejų apžvalgos bokštų.

Parko direkcijos direktorius Darius Nicius paaiškino, kad tokia perspektyva numatoma neseniai parengtame parko tvarkymo plane. Pagal jį vieną bokštą būtų galima įrengti šiaurinėje Karklės dalyje, o kitą – Kalotėje.

Pirmasis bokštas atliktų kelias funkcijas. Viena jų – tarnautų telekomunikaciniams ryšiams. Anot parko vadovo, viena bendrovė jau kreipėsi į direkciją siūlydama pastatyti tokį objektą.

„Teisiškai anksčiau to padaryti nebuvo galima, nes toks objektas nebuvo numatytas mūsų parko tvarkymo plane. Pakoregavus jį tokia galimybė atsirado, tačiau sutikta buvo tik su ta sąlyga, kad tas statinys būtų pritaikytas tiek telekomunikacijoms, tiek taptų apžvalgos bokštu“, – dėstė D.Nicius.

Kol kas dar nežinoma, kaip galėtų atrodyti objektas, tačiau jis turėtų būti toks, jog jame saugiai galėtų apsilankyti ir gamtos mėgėjai.

Paaiškės 2017-aisiais

Karklėje numatomas bokštas taip pat galėtų būti pritaikytas ir pasieniečių veiklai, mat ir ši institucija buvo pastebėjusi, jog ant jūros kranto Karklėje reikalingas stebėjimo bokštas.

Pradėjus planuoti naują statinį bus keliami reikalavimai ir jo architektūrai. Žadama siekti, kad jis nebūtų tiesiog tipinis metalinis bokštas, tačiau derėtų ir prie aplinkos.

Apžvalgos bokšto Karklėje statybos galėtų būti finansuojamos pačių statytojų lėšomis.

„Manau, kad per 2017 m. išsispręs, kas jį statytų ir ar statys. Kalba yra daugiau apie tai, kad tuo užsiimtų pasieniečiai su mobiliojo ryšio tiekėjais“, – teigė direktorius.

Kaina – apie 300 tūkst. eurų

Antrasis parko tvarkymo plane numatomas apžvalgos bokštas galėtų iškilti prie Kalotės ežero. D.Niciaus teigimu, naujas objektas būtų įkurdintas pietinėje Kalotės ežero dalyje.

„Žmogus turėtų galimybę apžvelgti ir patį ežerą, ir apylinkes“, – teigė D.Nicius.

Šio statinio atsiradimas priklausytų nuo finansavimo šaltinio. Direktorius neslėpė, kad pinigų realu tikėtis tik iš ES struktūrinių fondų.

„Ar šioje vietoje statyti, ar ne, turės apsispręsti Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Aplinkos ministerija“, – paaiškino direktorius.

Remiantis kitų parkų, kuriuose jau stovi panašūs apžvalgos bokštai, patirtimi, tokio objekto ir jam reikalingos infrastruktūros sukūrimas kainuoja apie 300 tūkst. eurų.

Nuomonės – įvairios

Pašnekovo teigimu, apžvalgos bokštai kelia diskusijų.

„Vieni traktuoja, kad tai yra atraktyvu ir reikalinga. Kiti sako, kad gražiame kraštovaizdyje tie bokštai gali gadinti vaizdą“, – dėstė D.Nicius.

Pašnekovas pastebėjo, kad Pajūrio regioniniame parke numatomų apžvalgos bokštų tikslas būtų pristatyti šių teritorijų vertybes arba suteikti galimybę mestelėti akį į tas erdves, kur žmonėms lankytis draudžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Wika

Wika portretas
Puiku! Ir Palangoje galetu iskilti toks bokstas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių