Pajūryje - pigesnis poilsis

Nors iki šiol poilsiauti Lietuvos pajūryje atsieidavo brangiau nei svetur, šiemet kurortai poilsiautojus pasitiks gerokai mažesnėmis kainomis nei anksčiau.

Dirbs, kad išgyventų

Prasidėjęs ekonominis sunkmetis Lietuvoje ir pasaulyje savo pelnų sąskaita sumažinti kainas privertė ir Palangos bei Neringos kurortų verslininkus. Nujausdami, kad šį sezoną sulauks gerokai mažiau turistų nei anksčiau, verslininkai nutarė poilsiautojus privilioti mažomis kambarių nuomos bei patiekalų kavinėse ir restoranuose kainomis.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas patikino, kad Palangos viešbučiuose bei kavinėse jau dabar kainos yra kur kas mažesnės nei kituose Lietuvos miestuose.

"Kainas sumažinome jau žiemą, nes nebeturime kitos išeities, juk reikia kažkaip išgyventi šį sunkmetį. Tad šiemet dirbsime tik tam, kad išgyventume. Tarkime, jau dabar Palangoje kompleksiniai pietūs kainuoja 7,99 lito. Ar matėte kada nors tokias kainas?", – klausė G.Sičiūnas.

Pašnekovas taip pat pridūrė, jog tikėtina, kad pačiame vasaros įkarštyje kainos šiek tiek kilstelės, tačiau nežymiai.

Turistams – daug kliūčių

G.Sičiūnas tikino, kad užsienio turistų susidomėjimas Palanga yra gana didelis, tačiau norintiems čia patekti darosi vis sunkiau.

Anot jo, daugiausiai ilsėtis Palangoje mėgsta turistai iš Rusijos, Baltarusijos, tačiau šių šalių gyventojams norint atvykti į Lietuvą reikia gauti vizas: "Kol nepalengvės vizų išdavimo sąlygos, tol poilsiautojų sulauksime vis mažiau. Šitas biurokratizmas ir popierizmas kasmet atbaido nuo atostogų Lietuvos pajūryje vis daugiau šių šalių turistų. Tikimės, kad jau netrukus situacija pasikeis", – kalbėjo G.Sičiūnas.

Taip pat, anot pašnekovo, nemažai keblumų sudaro ir tai, kad Lietuva turistams gerokai sunkiau pasiekiama tapo oro keliu.

G.Sičiūnas tvirtino, kad panaikinus skrydžius iš Palangos oro uosto į Vokietiją, šios šalies turistai Palangą aplenkia. Taip pat, anot jo, daug nesklandumų sukėlė ir bendrovės "flyLAL" bankrotas.

Kainas nulems poilsiautojai

Palangos turizmo ir informacijos centro vadybininkė Egidija Smilingienė teigė, kad kol kas nuspėti, kiek bus turistų ir iš kokių šalių – sudėtinga. Tikėtina, kad daugiausiai jų atvyks iš Rusijos, Latvijos ir Estijos, nes būtent iš šių šalių kasdien sulaukiama vis daugiau užklausų. Taip pat tikimasi, kad nemažai šiemet čia poilsiaus ir lietuvių.

"Jau dabar kai kurie kelionių organizatoriai pastebi, kad poilsis Lietuvos pajūryje pinga, o kadangi ir viešbučiai, ir kavinės taiko vis daugiau nuolaidų, tikimės, kad nemažai lietuvių atostogas rinksis būtent čia", – tvirtino E.Smilingienė.

Pasak pašnekovės, nors šiuo metu atostogauti Palangoje atsieina gerokai pigiau nei pernai, orai ir poilsiautojų kiekis nulems, ar tokios kainos išliks visą sezoną. Specialistė pabrėžė, kad jei turistų bus daugiau nei tikimasi, gali būti, kad verslininkai suskubs tuo pasinaudoti ir kainas vėl pakels.

Šiuo metu išsinuomoti dvivietį viešbučio kambarį Palangoje vidutiniškai kainuoja nuo 80 iki 200 litų. Išsinuomoti butą parai kainuoja maždaug apie 100 litų, o kambarį – 40–60 litų.

Atostogų dar neplanuoja

Neringos verslininkai taip pat patvirtino, kad šiemet butus daugelis jų nuomos pigiau nei pernai. Tikimasi, kad kainas sumažins ir čia veikiančios kavinės. Kokios bus patiekalų kainos – atspėti sunku, nes daugelis restoranų duris Neringos kurortuose atveria tik vasarą.

"Jau pernai kainas mažinome, nes vis dažniau turistai atvykdavo vienai arba kelioms dienoms, tačiau panašu, kad šiemet dar labiau turėsime atpiginti nuomą. Apskritai dabar kamuoja didelė nežinia, nes kol kas rezervacijų vasaros atostogoms nėra daug. Anksčiau jau balandžio mėnesį liepai ir rugpjūčiui beveik visi butai, kuriuos nuomoju, būdavo rezervuoti", – pasakojo butų bei kambarių nuoma besiverčianti Rasa Vaitkevičienė.

Pašnekovė pabrėžė, kad dėl didelės konkurencijos gali būti, kad visi nuoma besiverčiantys neringiškiai būstus ims nuomoti pusvelčiui vien tam, kad tik būtų klientų: "Juk žmonės pas mus visus metus išgyvena iš to, ką uždirba per vasarą, todėl gyventi įleis už bet kiek, kad tik gautų pajamų. Jeigu anksčiau po sezono visi imdavo remontuoti nuomojamus būstus, tai šiemet sukauptą mažesnę sumą pasiliktų pragyvenimui, o į turimus būstus apskritai neinvestuotų", – įsitikinusi R.Vaitkevičienė.

Anot jos, pernai išsinuomoti tvarkingą kelių kambarių butą Nidoje vidutiniškai atsieidavo apie 250–350 litų parai. Šiuo metu daugelis butus nuomoja ir už 100–150 litų parai, o kai kuriais atvejais ir pigiau. Kiek kainuos apsigyventi vasaros sezono metu pašnekovė prognozuoti nesiryžo: "Dabar bet ką nuspėti labai sunku. Jei turistų bus mažai, gali būti, kad ir vasarą nuomos kainos išliks panašios, kokios yra dabar", – spėjo verslininkė.


Šiame straipsnyje: poilsis pajūryje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių