Pajūryje – šaltuko pokštai

Pajūryje spustelėjo pirmasis šaltukas. Vairuotojai pirmadienį prisiminė žiemos "malonumus" – automobilių langų gramdymą. Uostamiesčio valdžia pradėjo sekti orų prognozes ir svarsto, ar nereikės anksčiau skelbti oficialios žiemos sezono pradžios.

Žemės paviršius neįšalo

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės vyresnioji specialistė Judita Navašinskienė pasakojo, kad naktį į pirmadienį jų užfiksuota žemiausia temperatūra siekė 0,5 laipsnio šalčio. Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad pačiame mieste galėjo būti ir šalčiau.

"Matavimo stotelė yra uoste, prie jūros. Ten vyrauja aukštesnė temperatūra nei mieste. Jūros temperatūra siekia 7–8 laipsnius šilumos. Tai turi įtakos", – tvirtino vyresnioji specialistė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupė dabar neturi oro temperatūros matavimo stotelės mieste. Tačiau, anot J.Navašinskienės, paprastai čia būna 1–2 laipsniais šalčiau.

"Tiksliai pasakyti negaliu, kokia ji buvo, bet spėti pamėginsiu. Juolab kad vėjas pūtė nuo žemyno pusės. Tikrai turėjo būti šalčiau", – komentavo vyresnioji specialistė.

J.Navašinskienė atkreipė dėmesį, kad buvo atvėsę ne prie pat žemės, o šiek tiek aukščiau.

"Žolė nebuvo pasidengusi šerkšnu. Žemė nespėjusi įšalti, gana šilta", – teigė vyresnioji specialistė.

Nakčiai į antradienį vėl žadamas šaltukas. Prognozuojama, kad pajūryje vyraus 0–2 laipsniai šalčio. Pasak J.Navašinskienės, kiek atšals, priklausys nuo debesuotumo.

Pakeis lietus

Naktis į pirmadienį nebuvo šalčiausia pajūryje. Naktį į šeštadienį termometro stulpelis buvo nukritęs iki 0,7 laipsnio šalčio.

"Gal tik taip nepasijuto. Buvo mažiau drėgmės nei pirmadienio naktį", – teigė J.Navašinskienė. Ji atkreipė dėmesį, kad šaltukas pajūryje ilgai neužsibus. Jį pakeis šiluma, lietūs.

Uostamiesčio savivaldybė taip pat seka orų prognozes. Svarstoma, ar nereikės anksčiau skelbti oficialios žiemos sezono pradžios. Tradiciškai jis startuoja lapkričio 1-ąją.

Nuo šios datos miesto gatves prižiūrintys kelininkai turi pradėti budėti naktimis ir užtikrinti, kad arterijos nebūtų slidžios.

"Numatoma, kad vėl atšils, pradės lyti, vyraus 5–7 laipsniai šilumos. Tad bent kol kas anksčiau skelbti žiemos sezono nereikės. Jei situacija pasikeistų, priimtume reikiamus sprendimus", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Vadovas tvirtino, kad pirmadienio rytą nebuvo slidu. Gatvių barstyti tikrai nereikėjo.

"Gal šalnos paveiks medžių lapus, kurie dar tvirtai laikosi. Tada reikės šluoti", – teigė vadovas.

Spręs dėl vandens kapinėse

Uostamiesčio viešąsias erdves prižiūrinčios įmonės "Klaipėdos želdiniai" direktorius Gediminas Valašinas pasakojo, kad kol kas gatvėse dar nežadama dėlioti dėžių su smėliu.

Tai planuojama atlikti likus savaitei iki lapkričio 1-osios – žiemos sezono starto. Mieste bus pastatyta 300 mažesnių ir 50 didesnių smėlio konteinerių. Didesnės dėžės statomos prie pėsčiųjų takų, laiptų.

Po šaltuko Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyrius sprendžia, ar užsukti vandenį Joniškės ir Lėbartų kapinėse.

"Viskas priklausys nuo orų. Apžiūrėsime, kaip sistemos atlaikė pirmuosius šaltukus, ir nutarsime, ką daryti. Šiaip nuo savaitės vidurio prognozuojamas lietus. Gal dar vandens ir neužsuksime", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad žmonės šiuo metu net plauna paminklus: "Dabartinis laikas šiems darbams nelabai tinkamas. Užtektų nuvalyti. Vandens gali patekti į paminklo ertmes, sušalti ir taip ardyti akmenį. Tikrai nereikėtų paminklo nupilti vandeniu", – komentavo vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"De Icer"

 "De Icer" portretas
O tu zinai koks ten nuodas paskui tau i salona puciamas...!?

albonis

albonis portretas
tarp kitko noemaliose salyse pardavinejamas "De Icer",kurio papurskus ant stiko jis labai lengvai nusivalo...nebutina braizyti "kibiru" stiklus....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių