Pakeliamo Bastionų tilto kilpos

Bastionų gatvės tiltas vėl kursto aistras. Paaiškėjo, kad naujasis statinys turės pakėlimo mechanizmą, kuris gerokai pabrangins tilto įrengimo išlaidas, bet praktiškai veikiausiai niekada nebus naudojamas. Vis dėlto projekto rengėjai šio sumanymo kažkodėl atsisakyti neketina.

Politikams kilo klausimų

Klaipėdos politikai sutriko išgirdę, kad projektuojamas Bastionų tiltas bus su pakeliamuoju mechanizmu, taigi ir kur kas brangesnis nei stacionarus. Juolab tokio poreikio Klaipėdai visai nėra.

"Tas klausimas mane kamuoja ir esu ne kartą jį uždavęs savo kolegoms tarybos nariams. Šiandien mieste yra du pakeliami tiltai – Pilies ir Biržos. Biržos tiltą po remonto kėlėme turbūt porą kartų, kai reikėjo rekonstrukcijai išplukdyti "Meridianą" ir po to atnaujintą vėl sugrąžinti prie krantinės", – teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

Pilies tiltas kilnojamas dažniau – per šventes ar kokių kitų renginių metu, kai į Klaipėdą susirenka labai daug burinių laivų ar jachtų.

Tarp Biržos ir Pilies tiltų paruoštos ir sutvarkytos krantinės jų švartavimui.

Mažesniems laiveliams tiltų kelti nereikia, jie puikiai po jais išsitenka.

"Buvo laikai prieškariu, kai Biržos tiltas buvo kur kas dažniau kilnojamas, bet tada ir laivyba buvo intensyvesnė, ir pati Danė buvo kitokių gabaritų. Tada buvo plukdoma mediena iki medienos fabriko, anglys – iki šiluminės katilinės. Tuo metu į upę įplaukdavo gana masyvūs laivai. Šiandien viso to nėra, ir statyti dar vieną pakeliamą tiltą – nelogiška. Šis sprendimas nemotyvuotas ir nereikalingas", – įsitikinęs R.Taraškevičius.

Nuspręsta iš anksto

Buvęs Klaipėdos miesto Vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas, inžinierius statybininkas Valentinas Greičiūnas dienraščiui teigė, jog mieste tiltų per upę niekada nebus per daug, tačiau pritarė R.Taraškevičiui, kad pakeliamas tikrai nereikalingas.

"Kai statėme Mokyklos gatvės tiltą, jau tada buvo aišku, kad pakeliamo tilto toje vietoje nereikia. Be pakėlimo mechanizmo galima apsieiti ir statant Bastionų tiltą. Tie pinigai neišleisti, manau, kad projektą dar galima ištaisyti. Jei šiandien būčiau miesto valdžioje, mano nuomonė šiuo klausimu būtų vienareikšmė – dar vieno pakeliamo tilto Klaipėdai nereikia", – pabrėžė V.Greičiūnas.

Prieš gerą pusmetį buvo surengtas Bastionų tilto projekto pristatymas.

Tada politikus projekto rengėjai pakvietė pasitarti, "kokį tiltą ir kaip statyti".

Tuomet ir pateikta pakeliamo tilto koncepcija, kurios, kaip paaiškėjo, keisti nebegalima, nes "viskas jau yra nuspręsta", ir tas tiltas bus toks, o ne kitoks.

Kodėl?

"Akivaizdu viena: tiltas su pakeliamuoju mechanizmu bus gerokai brangesnis, nei stacionarus. Neabejoju, kad jis bus gražus, bet kam jis toks reikalingas? Projekto pristatyme rodė, kaip Dane plaukios jachtos. Kokios jachtos plauks į tą aukštupį?" – klausė R.Taraškevičius.

Politikai projekto sumanytojų teiravosi, ar šie nepadarė klaidos.

Tačiau išgirdo, kad esą "pernelyg toli nueita, jog būtų galima ką nors taisyti".

Peršasi išvada, kad tai buvo padaryta sąmoningai, nes jau konkurso sąlygose projektuotojui parinkti buvo nurodyta, kad rengėjai privalo turėti kvalifikaciją projektuoti pakeliamus tiltus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seneliukas

Seneliukas portretas
Pakeliamo Tilto pagrindu kardinaliai galima būtų pakeisti miesto valdžią. Matomai liberalai jau per daug įsišaknijo. Imkim ir raukim juos lauk.

Minija

Minija portretas
Gal pradėtus darbus pabaikime, pvz. "Jakų" žiedo tiltus !?

nemeilė miestui

nemeilė miestui portretas
Prieš rinkimus visos partijos rėkia, kad dirbs dėl žmonių. Savivaldybių lygmenyje – taip pat. O kai jau valdžioje – žmogų šalin. Tvarkausi savo reikalus! Klano reikalus! Pastatykite tiltus per geležinkelį, kad žmonėms iš gyvenviečių (sodų) nereikėtų daryti po 7 km lankstų. Sutvarkykite Baltijos – Šilutės g. žiedą. Tvarkykite Klaipėdą: centre buvęs "Vaidilos" kino teatras – baisus vaiduoklis, buvęs Odos ir veneros ligų dispanseris – vaiduoklis, buvęs "Baltijos" kinoteatras – vaiduoklis ir t.t., ir t.t.. Kiek visko reikia tvarkyti mieste. Sako: nėra pinigų. O štai nereikalingam tiltui pinigų yra. Ir labai labai daug. Kodėl?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių