Palanga pasipuošė nauju paminklu ir Signatarų alėja

Palangoje iškilmingai atidengtas paminklas, priminsiantis ateities kartoms apie Lietuvos nepriklausomybės akto signatarus, čia lankiusius gimnaziją, bei jiems atminti skirta alėja.

Žvarbi šeštadienio popietė kurorte buvo pažymėta ypatingu įvykiu, keli šimtai palangiškių ir miesto svečių susirinko prie bažnyčios tvoros, šalia tos vietos, kur yra buvusi senoji Palangos gimnazija.

Šioje progimnazijoje mokėsi ir keturi būsimieji Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai: Steponas Kairys, Antanas Smetona, Jurgis Šaulys ir Kazimieras Steponas Šaulys.

Čia mokslus krimto ir daug kitų krašto šviesuolių.

Valstybės atkūrimą simbolizuoja alėjos pradžioje iškilęs paminklas, kurio autoriai architektas Algirdas Žebrauskas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Jo atidengimo ceremonijoje dalyvavo Palangos meras Šarūnas Vaitkus, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, Vokietijos Federacijos Respublikos garbės konsulas dr. Arūnas Baublys, Seimo narys Antanas Vinkus, paminklo autoriai, miesto šviesuomenė.

Iškilmės tapo proga dar kartą prisiminti garbingą mūsų šalies praeitį, Palangos reikšmę kuriant dabartinę Lietuvą. Apie tai susirinkusiems kalbėjo garbūs svečiai, linkėdami drauge tęsti šlovingą Lietuvos Respublikos istoriją.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio minėjimas įkvėpė, o kartu ir įpareigojo ryžtis prasmingiems darbams.

„Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio minėjimas įkvėpė, o kartu ir įpareigojo ryžtis prasmingiems darbams: sukurti ir palikti ateities kartoms tai, kas turės ne tik kultūrinę, bet ir ilgalaikę išliekamąją vertę. Reikšmingoje istorinėje vietoje, kurioje XIX a. veikė svarbus kultūros židinys – Palangos progimnazija, tarp Palangos Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios ir centrinio pašto pastato kuriama nauja kultūrinė erdvė – Signatarų alėja.“ - miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Iškilmių metu paminklas buvo pašventintas, skambėjo eilės, dainos, aidėjo salvės ir plojimai. Susirinkusieji apžiūrėjo paminklą, fotografavosi prie jo, grožėdamiesi pėdino alėjos taku, fotografavosi su skulptūros autoriais ir garsiais politikais.

Signatarų alėja nėra ilga, ji tęsiasi palei Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios tvorą ir centrinį paštą.

Alėjos pradžią nuo šiol puoš metalo plastika simbolizuojančia tautinius raštus papuošta stela.

Alėja kvies prisėsti ant suolų, jos pabaigoje auga lietuviškos stiprybės simbolis – ąžuolas.

Šiuo paminklu Palanga dar kartą paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-metį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kakžks sovietizmas

Kakžks sovietizmas portretas
Kažkaip skurdu. Ar teturime tą vieną super skulptorių Sakalauską ?Ne jau nėra kitų, talentingų, jaunų menininkų?

1 MEDŽIO ALĖJA...

1 MEDŽIO ALĖJA... portretas
Ilgai, matyt, autoriai galvojo kol sugalvojo už 5 (!!!) metrų nuo esamo namo pasodinti ĄŽUOLĄ... Užtat dabar turėsime alėją...

Aš  portretas
Daug pavydo Palangai!
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių