Palanga švenčia Baltų vienybės dieną

  • Teksto dydis:

Šiandien Palangoje – ypatinga šventė. Tarpvalstybiniu lygiu minėdamas Baltų vienybės dieną, didžiausias šalies kurortas tapo tiltu, jungiančiu dvi baltų valstybės ­– Lietuvą ir Latviją.

Baltų vienybės diena šiemet Palangoje švenčiama tarpvalstybiniu lygiu, tad šventėje, kurioje visą dieną įvairūs renginiai keičia vienas kitą, sulaukta ir itin garbių svečių – Baltų vienybės dienos iškilmėse dalyvauja Lietuvos ir Latvijos Parlamentų vadovai Viktoras Pranckietis ir Inara Mūrniecė, su oficialia delegacija į Palangą atvyko Lietuvos Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius, Latvijos Kultūros ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotoja Inita Pauloviča bei Tarptautinių santykių ir ES politikos skyriaus vedėja Solvita Apala, Tarpparlamentinių ryšių grupės nariai Kęstutis Masiulis (grupės pirmininkas), Rima Baškienė, Valerijus Simulik, Aurelijus Veryga. Žinią apie baltus, baltų vienybę, kultūrą bei istoriją plačiau po Europą paskleis ir į šventinius renginius atvykę Palangos miestų-partnerių iš Latvijos, Rusijos ir Vokietijos atstovai.

Dar vienas itin garbingas svečias – Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Garbės narys Jose Mendes Bota. Jis į Palangą atvyko su ypatinga misija – įteikti Palangai skirtą Europos prizo apdovanojimą – Garbės ženklą.

Šventine nuotaika kurortas savo svečius apgaubia vos šiems įvažiavus į Palangą – specialiai Baltų vienybei parengti miesto papuošimai skelbia – Palanga šiandien švenčia. Svarbiausi akcentai, kaip ir galima tikėtis, yra susiję su baltų – lietuvių bei latvių – kultūra, kalbomis bei tradicijomis, kadangi rengiantis šventei siekta, kad kiekvienas, šią dieną apsilankęs Palangoje, širdyje pajustų ne tik šventę, bet ir pasididžiavimą savo baltiška kilme.

Atrodo, kad ir oras pardeda kurti šventę – šviečia saulė, tad šventės svečių nuotaikos – itin vasariškos.

Baltų vienybės dienos pradžią paskelbė šventiška dalyvių eisena – joje, lydimi Palangos orkestro muzikantų bei šokėjų, dalyvavo Palangos miesto vadovai, oficialūs miesto svečiai, meno kolektyvai bei visi norintieji. Nuotaikinga eisena pajudėjo nuo Palangos miesto simbolio Kurhauzo, pasuko Grafų Tiškevičių alėja bei šventinę nuotaiką praeiviams dovanojo eidami Vytauto bei J. Basanavičiaus gatvėmis iki Jūratės ir Kastyčio skvero. Čia vykusio šventės atidarymo metu miesto meras Šarūnas Vaitkus, kreipdamasis į susirinkusiuosius, linkėjo, kad kiekvienas Baltų vienybės dienos dalyvis šiandien širdyje pajustų ne tik šventę, bet ir pasididžiavimą savo baltiška kilme.

„Kartu su mūsų broliais latviais, o taip pat – ir Palangos miestų-partnerių iš įvairių užsienio valstybių atstovais bei visais palangiškiais ir šiandieniniais Palangos svečiais švęsdami Baltų vienybės dieną mes ne tik sau, bet ir kitoms valstybėms skelbiame žinią, kad mes, baltai, esame, ir esame vieningi, taip pat – kad puoselėjame savo tradicijas ir kultūrą“, – sakė Palangos meras.

Baltų vienybės dienos atidarymo metu Palangos ir palangiškių laukė ypatinga dovana – Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Garbės narys J. M. Bota miesto merui Š. Vaitkui įteikė didžiausiam Lietuvos kurortui skirtą Europos prizo apdovanojimą – Garbės ženklą. Europos prizo apdovanojimai vietos bendruomenei skiriami už nuveiktus darbus skleidžiant Europos vienybės idėjas, už aktyvų bendradarbiavimą su užsienio partneriais. Šiandieninis apdovanojimas Palangai yra jau trečiasis garbingas apdovanojimas Europos mastu – prieš trejus metus pirmą kartą įvertinta Palanga gavo Europos diplomą, 2015 m. – vėliavą, o šiemet Lietuvos kurortas pasiekė priešpaskutinę pakopą – Garbės ženklą. Iki paties Europos prizo liko tik vienas žingsnis.

Švęsdami Baltų vienybės dieną mes ne tik sau, bet ir kitoms valstybėms skelbiame žinią, kad mes, baltai, esame, ir esame vieningi, taip pat – kad puoselėjame savo tradicijas ir kultūrą.

Baltų vienybės dienos Šventės atidarymo renginį praturtino ir pirmą kartą Palangoje koncertavusio jungtinio Lietuvos ir Latvijos diplomatinių chorų bei Palangos orkestro pasirodymas. Choristai – Lietuvos bei Latvijos diplomatai, ambasadų darbuotojai – kartu su Palangos orkestru publiką pradžiugino keletu kūrinių:  sugiedojo „Tautišką giesmę“, Latvijos himną, Europos Sąjungos himną „Odė džiaugsmui“, taip pat – populiarią latvišką dainą „Lec, saulite“ bei lietuviškąją „Mūsų dienos – kaip šventė“.

Sulig šia daina šventė Palangoje įsibėgėjo. Po visą kurortą pasklido lietuvių ir latvių liaudies melodijos – Palangoje vyksta tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“, subūręs apie 400 dalyvių iš Lietuvos bei Latvijos, o vienas lietuvių kolektyvas atvyko net iš Vokietijos.

Renginių šią dieną mieste apstu – šurmuliuoja kermošius, kurio dalyviai taip pat pasistengė kurti išskirtinę nuotaiką – palapinės padabintos latviška ir lietuviška simbolika. Palangos centre, Vytauto bei J. Basanavičiaus gatvėse, išsirikiavo arti pusantro šimto kermošiaus dalyvių iš įvairių Lietuvos miestų, Latvijos. Ukrainos bei Rusijos, Kaliningrado srities. Čia galima ne tik įsigyti originalių tautodailininkų dirbinių, bet ir pasmaguriauti – Vytauto gatvėje išsirikiavo kulinarinio paveldo meistrai. O paskanauti tikrai yra ką – šventės svečiams siūloma naminės duonos, dešrų bei lašinių, žuvies, medaus, naminių sūrių, giros, saldainių bei kitokių gardumynų. Palepinti gomurį siūlo ir Palangos verslininkai, savo stalus išrikiavę bei gardų maistą siūlantys tiesiog J. Basanavičiaus gatvėje.

Šventės svečių dėmesio nestokoja ir Jūratės ir Kastyčio skvere įsikūrę grilio meistrai – čia vyksta Baltų patiekalų barbekiu turnyras Lietuvos Seimo ir Latvijos Saeimos pirmininkų taurėms laimėti. Patyrę dalyviai, susibūrę į komandas, ne tik demonstruoja savo sugebėjimus, gamindami patiekalus iš sterko, vištos, jautienos ir žvėrienos, bet ir noriai dalija vertingus patarimus besidomintiems. Tad čia galima sužinoti, kaip paruošti tinkamą marinatą, kiek laiko kepti mėsą, kad ji maloniai stebintų savo skoniu ir kitų barbekiu subtilybių.

Beje, gardūs kvapai sklando ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje – čia vyksta maisto vagonėlių festivalis „Food Park Palanga“. Toks renginys Palangoje surengtas pirmą kartą.

O J. Basanavičiaus gatvės pabaigoje bei Jūratės ir Kastyčio skvero pradžioje smalsuolių laukia senųjų baltų amatų demonstruotojai – čia galima pamatyti, kaip patyrusių meistrų rankose „gimsta“ kalvystės gaminiai, karpiniai, rištinės bei vytinės juostos, nėriniai, odos dirbiniai, kaip drožiami mediniai šaukštai, apdirbamas gintaras ar vilna ir kita.

Šventinę programą ptarurtins ir nekasdienis įvykis – visai šalia jūros, Meilės alėjoje Palangos miesto vadovai kartu su miestų-partnerių atstovais pasodins Draugystės medį – tulpmedį. Šis simbolinis veiksmas taps Palangos miestų-partnerių Skulptūrų parko įkūrimo pradžia.

Baltų vienybės dieną renginių Palangoje vyksta ir daugiau: Lietuvos bei Latvijos mokslininkus ir turizmo atstovus subūrė konferencija „Baltų kelias“, o abiejų šalių moksleiviai savo žinias demonstruoja besirungdami „Protų mūšio“ kovose, Palangos kurorto muziejuje duris atvėrė tarptautinė paroda „Nepriklausomų valstybių – Lietuvos ir Latvijos – kūrėjai Mintaujos gimnazijoje“. Taip pat kurorte vyksta įvairios abiejų šalių menininkų darbų bei vaikų piešinių parodos, vilioja kalbų mokyklėlė „Baltiški žaidimai“, nemokamos Lietuvos ir Latvijos filmų demonstravimas. Mėgstantieji aktyviai leisti laisvalaikį šiandien pakviesti į dviračių maratoną-žygį maršrutu Nida (Latvija) – Palanga bei dalyvauti Šventojoje vyksiančiose „Vikingų laivų“ lenktynėse.

Vakare į įspūdingą koncertą pakvies Koncertų salė – čia žiūrovai scenoje išvys klasikinės muzikos grupę „Dagamba“ (Latvija) ir naujųjų idėjų kamerinį orkestrą „NIKO“ (Lietuva). Alternatyvios muzikos gerbėjai laukiami kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“, kur vakare vyks maisto vagonėlių šventės „Food Park Palanga“ uždarymo koncertas. Jo metu pasirodys grupės „Flash Voyage“ ir „Baltasis Kiras“.


Šiame straipsnyje: PalangaBaltų vienybės diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ziurovas

ziurovas portretas
Kokia dar Baltų vienybės diena??!!kada Lietuva,Latvija,Estija kiekviena uz save,niekaip nesutaria jokiais klausimais-nei terminalo,nei del gynybos.. ir tt.POKAZUXA kaip sovietmeciu..

Taigi

Taigi portretas
Ir seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė buvo subaltišku tautiniu kostiumu.Šaunuoliai,labai gražiai atrodė.

Zemaitis

Zemaitis portretas
Buvau Palangoje, visai nebloga svente. Skanus valgiai, sauni muzika ir sokiai, Dziugu, kad atgimsta tautine savimone.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių