Palangai neleista imti paskolos stovos skaitiklių įsigijimui

Vykdydama Palangos miesto savivaldybės administracinę priežiūrą Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė nustatė, kad Savivaldybės taryba kovo 26 d. posėdyje priėmė sprendimą „Dėl ilgalaikės banko paskolos paėmimo“, kurio 2 punktas yra neteisėtas ir jo pagrindu gali būti sudarytas neteisėtas bei pažeidžiantis viešą interesą sandoris. Pažymėtina tai, kad biudžeto lėšų naudojimas yra visų mokesčių mokėtojų viešas interesas.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Savivaldybės tarybai teikiamo sprendimo projekto tikslas buvo išspręsti ilgalaikės banko paskolos ėmimo tam tikrų Palangos miesto gatvių rekonstrukcijos ir naujų gatvių tiesimo darbams finansuoti. Tokio turinio sprendimai priimami laikantis atitinkamų reikalavimų: sprendimas dėl paskolos ėmimo gali būti priimtas tuo atveju, jei paskola bus naudojama tik investiciniams projektams finansuoti ir laikantis įstatymų nustatytų skolinimosi limitų bei gavus Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos išvadą.  

Šias sąlygas atitiko Savivaldybės tarybos posėdžiui teikiamas sprendimo projektas „Dėl ilgalaikės banko paskolos paėmimo“, tačiau šio projekto papildymas Tarybos posėdžio metu antruoju punktu yra neteisėtas“. - rašoma K.Vintilaitės rašte. 

Sprendimo projektą netikėtai papildžius antruoju punktu, sprendžiamas dar vienos paskolos paėmimo visiškai kitiems tikslams, negu buvo parengtas sprendimo projektas, klausimas. Be to, papildomas paskolos ėmimo klausimas, teikiant jį „ekspromtu“, t.y. neparengus Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo ir Savivaldybės tarybos reglamento nustatyta tvarka sprendimo projekto, prieštarauja įstatymo reikalavimams. 

Savivaldybės tarybos posėdžio metu Savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto siūlymu sprendimo projektas „Dėl ilgalaikės banko paskolos paėmimo“ buvo papildytas nauju punktu: „Leisti paimti iki 500 tūkst. Lt paskolą lizingu (finansinės nuomos) iki penkių metų automobilių parkavimo automatų ir įrangos įsigijimui dėl vietinių rinkliavų surinkimo už automobilių stovėjimo mieste paslaugas“.  Sprendimo projektui su pasiūlymu buvo pritarta. Nurodytas Savivaldybės tarybos sprendimo punktas prieštarauja įstatymams.

Įvertinusi išdėstytas aplinkybes K.Vintilaitė sustabdė Palangos miesto savivaldybės tarybos sprendimą „Dėl ilgalaikės banko paskolos paėmimo“ 2 punkto vykdymą.


Šiame straipsnyje: Palangos savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių