Palangoje – pavasariškas šurmulys

Palangoje šurmuliavo Žemaitijos tautodailininkai ir folkloro ansambliai. Palangiškiai ir poilsiautojai turėjo galimybę pasiklausyti liaudies dainų, sužinoti daugiau apie žemaičių amatas.

„Žemaičių amatų dienos, skirtos Lietuvos tautodailininkų sąjungos 45-ečiui, prasidėjo vidurdienį. J.Basanavičiaus gatvėje, margučių alėjoje, įsikūrė amatininkai iš visos Žemaitijos: Skuodo, Šiaulių, Palangos, Kretingos, Tauragės. Kiekvienas miestas pristatė savo amatus.

Į renginį atvyko apie 100 dalyvių. Palangiškiai ir poilsiautojai turėjo galimybę ne tik pasigrožėti, įsigyti dirbinių, bet ir sužinoti, kaip jie gaminami.

Buvo demonstruojama, kaip gaminami gintaro dirbiniai, žiedžiami iš molio puodai. Apsilankiusieji galėjo patys išmokti pasigaminti molinį dubenėlį.

Po pietų į amatininkų šurmulį įsiliejo ir tradicinio Palangos 20-ojo folkloro festivalio „Jorė“ dalyviai. Visi galėjo pasigrožėti spalvinga jo dalyvių eisena, pasiklausyti dainų, muzikos.

Renginyje dalyvavo 13 ansamblių iš Vilniaus, Rygos, Šilutės, Mažeikių, Juodkrantės, Palangos ir Kretingos rajono. Iš J.Basanavičiaus gatvės festivalio dalyviai pasuko į Vytauto gatvę ir patraukė į Birutės parką. Čia suskambėjo paukščių ir folkloro sutartinė.

Ansambliai dainavo, skambėjo skudučių, lumzdelių, ragų, dūdmaišių muzika. Vėliau pavasarinės dainos tradiciškai aidėjo nuo Birutės kalno.

Iš parko festivalio dalyviai rinkosi į „Anapilio“ kiemą, kur bus vakarojama.

Šį savaitgalį palangiškiai ir poilsiautojai galės paskutinį kartą šiemet pasigrožėti rekordinio dydžio velykinių margučių, kurie išmarginti žemaitiškais raštais, alėja. Vėliau jie bus išmontuoti.

Vis tik šventėje dalyvavo nedaug žmonių. Greičiausiai juos atbaidė atšalęs oras.


Šiame straipsnyje: JurginėsPalanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių