Palangoje snigo „Gintarinėmis snaigėmis“

Šeštadienį vakare Palangos koncertų salė atvėrė duris visiems, kas norėjo pabūti kartu ir pasidžiaugti septyniais vietos bendruomenės pamatytais ypatingais žmonėmis.

Kukliai, be pompastikos darantys gerus darbus žmonės buvo kviečiami į sceną, jiems padėkota už šilumą ir širdies dosnumą.

Didžiulės apimties renginys buvo nemokamas, jį galėjo pamatyti daugybė palangiškių ir miesto svečių.

Pirmojoje vakaro, kuris buvo skirtas Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui, dalyje daugiau dėmesio skirta Palangai, jos praeičiai, gyvenimui ir pokyčiams per 100 metų.

Savo prisiminimais apie kurortą ir įspūdžiais dalijosi profesorius Liudas Mažylis. Trumpi, labai įdomūs pastebėjimai tapo tarsi pikantiškas desertas gausioje muzikos, šokių ir įdomių vaizdų kupinoje vakarienėje.

Antroji dar įspūdingesnė vakaro dalis pradėjo tradiciją pastebėti ir įvertinti kuklius, bet labai daug gero darančius palangiškius. Šiems žmonėms įteiktos gintarinės snaigės. Šios segės kiekvienam sutiktam praneš apie tai, kad ją pelnęs žmogus yra taurios ir jautrios sielos.

„Kiekvieno mūsų kasdienybėje pasitaiko visokių dienų. Mes dirbame, skubame, bėgame, ir per tą skubėjimą ne visada randame laiko pastebėti tuos žmones, kuriems galbūt šiuo metu kaip niekad reikalinga mūsų pagalba ar tiesiog padrąsinantis, o gal – paguodžiantis žodis. Tačiau šalia mūsų yra žmonių, kurie iš daugumos išsiskiria gerumu. Dažniausiai apie jų prasmingus darbus sužinome atsitiktinai, nes paprasti, bet nepaprastus darbus darantys žmonės tuo nesigiria. Todėl labai svarbu, kad Palangos miesto savivaldybė šiais metais nusprendė įvertinti palangiškių gerumą ir padėkoti tiems, kurie yra verti visų mūsų pagarbos ir dėkingumo“, – vakaro pradžioje nuo scenos kalbėjo Š.Vaitkus.

Paprasti, bet nepaprastus darbus darantys žmonės tuo nesigiria.

Pretendentai „Gintarinės sagės nominacijai“ palangiškių ir visos Lietuvos žmonių buvo siūlomi ištisą mėnesį.

Kurie pretendentų yra verčiausi, sprendė specialiai sudaryta komisija. Jos nariai – Palangą ir palangiškius puikiai pažįstantys žmonės: kurorto meras Šarūnas Vaitkus, Palangos miesto garbės pilietė, dailininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė Gražina Oškinytė-Eimanavičienė, poetas, eseistas bei dramaturgas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rolandas Rastauskas, Palangos Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios kunigas, Palangos dekanato jaunimo dvasios tėvas, senelių namų kapelionas Sigitas Žilys bei akademikas, profesorius, Palangos miesto garbės pilietis Vladas Žulkus.

Susirinkusieji gausiais plojimais išreiškė pritarimą komisijos pasirinkimui.

Metų šviesulio nominacija teko bibliotekininkei Bronislavai Spevakovienei, palangiškių pamėgtai už nuoširdumą ir darbštumą.

Metų šeima pavadinta Janinos ir Liudo Siručių pora, užauginusi 27 vaikus. Visi jie – dori žmonės, užaugę jaukiuose sutuoktinių namuose.

Metų atsidavimo nominacija, komisijos narių sprendimu, teko Šventosios žmonių gerbiama slaugytoja Daina Jarulienė.

Nominacijos Metų patirtis neabejotinai vertas 48-erius metus pediatru dirbantis gydytojas Alfredas Juozas Kerulis. Gydytojo padėkos žodis buvo trumpas, jis palinkėjo visiems būti sveikiems ir nesirgti.

Metų įkvėpimas – tokio vardo nusipelno kelių šimtų parodų autorius, išradėjas, begalės rekordų autorius bei muziejininkas Vytautas Kusas. Vyras palangiškiams skaitė savo eiles ir viešai prisipažino, kad be žmonos nebūtų tie visko nuveikęs.

Nominacija Metų širdis įteikta Palangos šviesuliu vadinamai mokytojai Konstancijai Strikienei. Pakviesta į sceną moteris mokė susirinkusiuosius neišsigąsti sunkumų, o jei jie užkluptų, paskambinti jai, ji padėsianti kuo galėdama.

Metų meilės vardas suteiktas palangiškiui Jurgiui Konstantinui Dapkui. Šis vyras darnioje santuokoje su žmona išgyveno 60 metų. Paskutiniai aštuoneri buvo nelengvi abiem, vyras nuoširdžiai slaugė paralyžiuotą pačią. Apie jį komisijai pranešė vaikai. Į sceną vyras žengė su savo provaikaite ir pasigyrė, kad abu jie – nepriklausomybės vaikai.

Vakarą nuskaidrino ir šventinę nuotaiką kūrė grupė „Okata“, dainininkas Eugenijus Chrebtovas, Klaipėdos muzikinio teatro balerinos bei mažieji šokių grupės „Tina dance“ šokėjai. Renginį vedė elegantiškoji LRT televizijos ir radijo laidų vedėja Gerūta Griniūtė bei „Gintarinės snaigės“ „krikštamotė“ Inga Jurkštienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių