Palangoje šurmuliuos šv. Jurgio atlaidai

Palangos Birutės kalno koplyčioje sekmadienį šurmuliuos šv. Jurgio atlaidai. Taip kurorte siekiama įvesti naują tradiciją – šv. Jurgio koplyčioje per Jurgines melstis už šalies ūkininkus. Mišios šv. Jurgio koplytėlėje prasidės 16 val.

„Šie šv. Jurgio atlaidai Palangoje rengiami pirmą kartą. Neturiu didelių ambicijų – tai bus malda už visus šalies ūkininkus, prie kurios kviečiu prisidėti kiekvieną norintį“, - sakė Palangos klebonas Marius Venskus.

Apie įsibėgėjusį pavasarį kitą šeštadienį, balandžio 28 d., primins ir tradicinė Jorės šventė, švenčiama jau 21-us metus. Smagioje atbundančios gamtos šventėje išskirtinę nuotaiką kurs folkloro kolektyvai, į Palangą sugūžėję iš visos Lietuvos: Vilniaus Ratilio“, ,,Nalšia“ bei ,,Poringė“,  Kauno „Linago“, Rumšiškių „Nedėja“, Panevėžio ,,Pulkelis“, Šiaulių ,,Salduvė“, Mažeikių „Alksna“ bei ,,Alksniukai“, Platelių ,,Plateliai“, Nidos „Giedružė“, Kretingos „Gervelė“, Vydmantų „Žemčiūgai“, ir Palangos ,,Kikilis“ bei ,,Mėguva“.

Tautiniais drabužiais  pasipuošę folkloro kolektyvų nariai kitą šeštadienį 15 val. rinksis pasižmonėti Vytauto ir J.Basanavičiaus gatvių sandūroje. „Tai bus smagus susipažinimas – parodysime save, gros muzikantai, padainuosime, pašoksime. Prisijungti pakviesime ir žiūrovus“, - kalbėjo Palangos kultūros centro etnologė bei kolektyvo „Mėguva“ vadovė Zita Baniulaitytė.

Po pusvalandžio, 15.30 val., visas būrys tautiškai pasidabinusių folkloro kolektyvų narių apie prasidedančią Jorės šventę paskelbs spalvingomis dainomis bei muzika pagyvintomis eitynėmis Vytauto gatve į Birutės parką. Čia 16 val., kaip ir kasmet Jurginių proga, suskambės paukščių ir folkloro sutartinė – parke prie tvenkinio bei ant Birutės kalno aidės skudučių, ragų, lumzdelių, dūdmaišių muzika, bus giedamos sutartinės, skambės gražiausios dainos iš visos Lietuvos.

„Kolektyvų pasirodymas parke kasmet būna labai įspūdingas. Ansambliai sustoja vienoje ir kitoje Birutės parko tvenkinio pusėje, atlieka dainas skambant skudučiams, dūdmaišiams“, - kalbėjo etnologė. Svarbu, anot Z. Baniulaitytės, kad melodija skambėtų toli toli, nes Palangoje rengiama Jorė – landšaftui pritaikyta šventė, stebint ją iš toliau atsiveria labai gražus vaizdas bei patiriami neišdildomi įspūdžiai.

Vėliau kolektyvai visus norinčiuosius pakvies pievelėje pasukti liaudiškus ratelius, ir taip žaisdami visi atkeliaus prie Birutės kalno. Jo papėdėje simboliškai nusiplovę rankas šaltinio vandeniu, visi norintieji užkops į kalno viršūnę. „Kiekvienas kolektyvas šiai šventai vietai būna parengęs pačią gražiausią dainą“, - sakė Z. Baniulaitytė.

Šventė kaip ir kasmet baigsis linksma vakarone viloje „Anapilis“ – su karšta žuviene, ant laužo kepta kiaušiniene bei smagiais šokiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių