Palangos gydymo įstaigoje – permainos

Skolos gramzdina kai kurias gydymo įstaigas. Krizė priverčia peržiūrėti siūlomas paslaugas ir darbuotojų skaičių.

Skolos siekia milijoną

Klaipėdos jūrininkų ligoninei priklausančiame Palangos priežiūros centre numatomos permainos. Ketverius metus nuo įstaigos prijungimo tebesivelkančios skolos sunkmečiu verčia imtis griežtų sprendimų.

Kurorto gydymo įstaigoje etatų skaičių planuojama sumažinti nuo 203 iki 160.
Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga neslėpė, kad šiuo metu peržiūrimas darbuotojų ir jų pereigybių sąrašas, svarstoma, ką atleisti įstatymų numatyta tvarka.

Manoma, kad darbo greičiausiai neteks 16 darbuotojų. Nedarbas labiausiai palies techninės ir ūkio tarnybos darbuotojus, slaugytojas bei jų padėjėjas, antraeilininkus. Mažiausiai reformą pajus gydytojai.

"Nebeišsisukame, tad tenka atleisti darbuotojus. Nebegalime išlaikyti nuostolingai dirbančios įstaigos", – teigė vyriausiasis gydytojas.

Palangos sveikatos priežiūros centro skola siekia beveik milijoną litų. Už suteiktas paslaugas gydymo įstaiga šiemet uždirbo keturis milijonus litų, tačiau šių pinigų nepakanka ir darbuotojų atlyginimams. Likusias palangiškių išlaidas – daugiau kaip pusę milijonų litų – padengdavo Klaipėdos jūrininkų ligoninė.

Paslaugų teiks mažiau

Prieš ketverius metus po prijungimo prie Jūrininkų ligoninės Palangos gydymo įstaigos skola sudarė 600 tūkst. litų. Pacientų pastaroji neturėjo daug, tad skola tik didėjo. Daugelis palangiškių ir miesto svečių nukreipiami pas uostamiesčio specialistus.
Pasak J.Sąlygos, ieškoma įvairių išeičių nuostoliams sumažinti, tad peržiūrimos teikiamos paslaugos. Veikla pertvarkoma taip, kad būtų galima pritraukti kuo daugiau pacientų.

Per metus būna užimta tik pusė reabilitacijai skirtų lovų, tad jų skaičius taip pat sumažintas iki 20. Palangos sveikatos priežiūros centras įsikūręs toliau nuo jūros, tad pacientai rinkdavosi kitas įstaigas.

Palangiškiai pagal amžių vieni iš seniausių Lietuvos gyventojų, tad ieškoma galimybių padidinti lovų skaičių Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje. Šiuo metu čia yra 21 vieta. Nuolatos į jį norinčių patekti eilėje – per 10 žmonių.

Siekiama, kad būtų padidintas valstybės išlaikomų lovų skaičius. Planuojama gauti licenciją paliatyviai slaugai ir įkurti dar keletą vietų.

Gal permainos palies ir pačią Jūrininkų ligoninę? J.Sąlyga tvirtino, kad pelningai dirbančioje įstaigoje pakitimų neplanuojama.

Permainos pasiteisino

Visai kitokiomis nuotaikomis gyvena Klaipėdos apskrities ligoninės Skuodo filialas. Jis prie uostamiesčio ligoninės buvo prijungtas tuo pačiu metu kaip ir Palangos sveikatos priežiūros centras prie Jūrininkų ligoninės.

Vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Skuodo filialui Ramutė Berenienė teigė, kad jų ligoninė galėtų būti pavyzdžiu, kaip nereikia bijoti permainų ir sėkmingai dirbti.
"Ar dirbame pelningai? Vyriausiasis nebarė, – juokėsi gydytoja. – Negalime skųstis nei gydytojų, nei lėšų stoka".

Po prijungimo Skuodo ligoninė savo paslaugų ne tik nesumažino, bet ir praplėtė. 90 lovų turinti gydymo įstaiga šį rudenį atidarė Slaugos skyrių, kur telpa 15 pacientų. Skuode dirba apie 150 darbuotojų. Konsultuoti pacientus atvyksta 35 specialistai iš Klaipėdos.

Priekaištų filialui neturėjo ir Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas.

"Peržiūrime veiklą ir planus. Įvertiname, kurioms paslaugoms teikti pirmenybę, o ką atidėti vėlesniam laikui", – apie permainas krizės akivaizdoje sakė Klaipėdos apskrities ligoninės vadovas.


Šiame straipsnyje: Palangos ligonine

NAUJAUSI KOMENTARAI

siulau

siulau  portretas
litukus is daktaru kiseniu ,kuriuos i jas ideda ligoniai, deti i obscaka ir taip spresti tos ligonines problemas.

Nikas

Nikas portretas
Į Palangą Sąlygos vadovaujama Jūrininkų ligoninė grūda pacientus iš Klaipėdos. Tie visaip priešinasi, o išsiūstieji, pabuvę dieną toje ligoninėje Palangoje, važiuoja namo. Kaip Jūrininkų ligoninė privers daugiau klaipėdiečių važiuoti gydytis į Palangą? Gal klaipėdiečiai turi teisę gydytis savo gyvenamojoje vietoje? Kas tą gali atsakyti?

klausimai

klausimai portretas
Atrodo, kad Jūrininkų ligoninė buvusi pirmaujančia pradeda atsilikti nuo kitų Klaipėdos ligoninių eile rodiklių. Kame reikalas? Kokios priežastys? Ar vadovas pavargo, ar darbo organizavimas netinkamas?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių