Palangos jaunimą mokė saugiai elgtis vandenyje

Palangos jaunuoliams kurorto paplūdimyje šiandien primintos saugaus elgesio vandenyje taisyklės. Padėti skęstančiajam, suteikti pirmąją pagalbą bei užbėgti nelaimei už akių juos mokė profesionalūs gelbėtojai, budintys centrinėje Palangos gelbėjimo stotyje.

Patarimus paplūdimyje jaunuoliams patarimus dalijo profesionalūs kurorto gelbėtojai – J. Pirožnikas, instruktorius Ričardas Kurpius bei paramedikas Vaidotas Pocius.

Pajūryje susirinkusiems jaunuoliams buvo demonstruojama gelbėjimo įranga bei mokoma ja naudotis, taip pat primintos svarbiausios taisyklės, kurių būtina laikytis maudantis vandens telkinyje ar skubant į pagalbą nelaimės ištiktam žmogui. Kad informacija būtų įtaigesnė bei lengviau įsimenama, buvo pademonstruotas ir imitacinis skendimas. Visi gelbėtojų veiksmai, pradedant atskubėjimu į nelaimės vietą, skęstančiojo ištraukimu iš vandens, baigiant gaivinimu, buvo komentuojami profesionalaus gelbėtojo. Į mokymus susirinkę jaunuoliai turėjo progos užduoti juos dominančius klausimus, pabandyti patys nusviesti gelbėjimo ratą skęstančiajam.

„Mintis, jog tokie mokymai – reikalingi, kilo pabendravus su jaunimu. Pokalbių metu paaiškėjo, jog daug jaunų žmonių, gyvenančių prie jūros, netgi nemoka plaukti. Pasiūlius suorganizuoti saugaus elgesio vandenyje mokymus, jaunimas pripažino, jog tokios žinios jiem būtų labai reikalingos“, - sakė Palangos savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Laura Grendienė.

Kad jaunimas turėtų atsargiau elgtis prie vandens telkinių ir vandenyje, pripažino ir Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas. „Aš netgi siūlyčiau, kad saugaus elgesio prie vandens programa būtų įtraukta į bendrojo lavinimo mokyklų programą. Nes dabar šias žinias turi tie vaikai, kurie lanko plaukimo treniruotes, o likusieji, deja, ne. O juk vaikus būtina supažindinti su signalinių vėliavų reikšmėmis, paaiškinti jiems, jog negalima bristi per giliai, jog būtina ne tik pačiam būti atsargiam, bet ir perspėti kitus, ypač - mažamečius Todėl šių mokymų metu nusprendėme akcentuoti būtiniausius dalykus“, - sakė J. Pirožnikas.

Pasak J. Pirožniko, dažniausia nelaimių vandenyje priežastis – alkoholis. Taip pat būtina nepamiršti, jog jūra yra apgaulinga, tad besimaudant joje niekada negalima prarasti budrumo. Ypač tai pasakytina apie nemokančius plaukti, tačiau drąsiai pramogaujančius šokinėjant per bangas.


Šiame straipsnyje: PalangaGelbėtojaipaplūdimys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių