Palangos observatorijos bokštui reikia naujo kupolo

Palangoje apsilankę bei observatorijos pastatą apžiūrėję bendrovės „IDD“ atstovai konstatavo, kad esamas bokšto kupolas yra pasenęs, ir norint čia įrengti teleskopą, Palangai teks imtis rimto remonto arba esamą kupolą keisti nauju. Antrasis variantas, specialistų teigimu, kurortui atsieitų pigiau.

„IDD“ vadovas Dalius Aleksandravičius bei projektų vadovas Martynas Laužikas ketvirtadienį kartu su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi lankėsi Pradinėje mokykloje įrengtos observatorijos bokšte bei įvertino jo būklę. Po apžiūros konstatuota – patalpos yra kur kas rimtesnė problema, nei rūpestis, kur ir už kokią sumą įsigyti bei įrengti teleskopą. „Pats kupolas pastatytas teisingai, tačiau jo būklė kelia abejonių“, - sakė D. Aleksandravičius.

Kupolas nebuvo atvertas nuo jo pastatymo – 1984 metų. Įrengus observatoriją, jis turėtų suktis sinchroniškai su teleskopu, antraip pramogautojams ženkliai sumažėtų galimybių stebėti įdomius dangaus objektus.

„IDD“ atstovai pripažino, jog Palangos observatorijai pagaminti naują kupolą atsieitų nemažai – maždaug 200 tūkst. litų. Tačiau galimas kitas problemos sprendimas – pirkti serijinės gamybos kupolą, kuris kainuotų gerokai pigiau. D. Aleksandravičius ir M. Laužikas pažadėjo išsamiau pasidomėti kupolų kainomis, o palangiškiai savo ruožtu observatorijos bokšto remonto klausimus turės aptarti su statybininkais – reikia įvertinti, ar patikima bokšto konstrukcija.

Turistų poreikius tenkinantis teleskopas, anot specialistų, kainuoja nuo 25 tūkst. litų. „Jis turi būti galingas, kad stebėti žvaigždes netrukdytų miesto tarša – apšvietimas, automobilių žibintų bei kitų objektų skleidžiama tarša“, - sakė D. Aleksandravičius.

„IDD“ atstovai palangiškiams pasiūlė pasidomėti ir galimybe įsigyti ir vadinamąjį Saulės teleskopą, kuriuo arčiausiai Žemės esančią žvaigždę būtų galima stebėti ir dieną.

Primename, kad observatoriją norima įkurti Pradinės mokyklos patalpose – ten dar prieš keletą dešimtmečių buvo įrengtas šioms reikmėms pritaikytas bokštas. Tačiau iš Švedijos gabentas teleskopas Palangos nepasiekė, tad patalpos pagal paskirtį taip ir nebuvo panaudotos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
Sugalvojo buda kaip pinigu daugiau pavogti

almantas

almantas  portretas
kaip aa sgaliu pasakyti man cia nesamone

marija

marija portretas
;)****
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių