Palangos simboliai nerimsta: močiučių kurortas

Prie įvažos į Palangą išsirikiavusios ir būstus išsinuomoti siūlančios "močiutės" tapo savotišku kurorto simboliu. Pagal jų skaičių galima spręsti, kiek vasaros sostinėje yra žmonių.

Klientų ieškodavo stotyje

Gaudyti klientus pakelėje, kurorto prieigose būstų nuomotojai pradėjo prieš gerą dešimtmetį.

Nuo vaikystės Palangoje gyvenantis buvęs gelbėtojų vadovas Jonas Vigelis pasakojo, kad anksčiau "močiučių" čia nebūdavo.

"Būstų nuomotojai poilsiautojų laukdavo autobusų stotyje. Savo paslaugas siūlydavo iš autobusų išlipusiems žmonėms. Tais laikais nedaug kas turėjo automobilius, tad būstų nuomotojams nelabai būdavo aktualu stovėti pakelėje", – pasakojo palangiškis.

J.Vigelis prisiminė, kad ir pats, būdamas vaikas, eidavo užsidirbti – autobusų stotyje laukdavo poilsiautojų ir siūlydavo panešti lagaminus iki gyvenamosios vietos.

"Už tokias paslaugas gaudavome kapeikų. Tais laikais didžiąją dalį poilsiautojų sudarė žydai. Jie apsistodavo centrinėje dalyje – nuo Vytauto gatvės jūros pusės link", – tvirtino palangiškis.

Nuomotojai tapo matomesni

Anot J.Vigelio, vietinės močiutės poilsiautojams ir pietus virdavo. Šie iš ryto išeidavo į pliažą, o vidurdienį grįždavo pavalgyti. Pavakariais – apie 17 val. poilsiautojai vėl sukdavo į paplūdimį.

"Tais laikais buvo kur kas mažesni turistų srautai. Nuomotojų taip pat buvo nedaug. Nebuvo tiek butų pristatyta", – pastebėjo palangiškis.

Dabar būstų nuomotojai savo paslaugas siūlo įvairiose vietose. Kaip ir seniau, dalis palangiškių klientus gaudo autobusų stotyje. Atvykimo aikštelėje poilsiautojus ir dabar pasitinka būrys moterų.

Išlipus iš autobuso, iš karto klausiama, ar nereikės gyvenamojo ploto.

Pakelėje stovintys nuomotojai per pastaruosius metus ištobulėjo – stengiasi tapti kuo matomesni.

Moterų su skelbimais rankose gretas papildė automobiliai, ant kurių sumontuotos reklaminės iškabos apie nuomojamus butus. Be to, klientų jie laukia gerokai nutolę nuo kurorto pradžios ženklo.

Palaikė protestuotojais

Palangos turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Egidija Smilingienė tvirtino, kad pakelėje stovintys būstų nuomotojai turistų jau nebestebina.

"Dabar visi apie juos žino. Turistai net patys kartais mūsų paklausia, kur jos stovi. Jokios nuostabos nebėra. Gal pradžioje sulaukdavome klausimų, kodėl ties žmonės protestuoja, bet ir tai juokais", – tvirtino pavaduotoja.

Palangoje iš lūpų į lūpas dar dabar sklando prieš daugelį metų nutikusi istorija, kai nustebęs užsienietis vieno verslininko paklausė, kodėl čia tokios senos prostitutės stovi pakelėje.

Dabar jau niekas nepasakys, ar kurorto svečias taip juokavo, ar domėjosi rimtai.

Pagal miesto prieigose stovinčių "močiučių" skaičių galima spręsti, kiek žmonių yra Palangoje.

"Patys pakelėje stovintys nuomotojai yra pasakoję, kad jų būstai tolėliau nuo jūros. Vadinasi, jei užimami ir šie būstai, Palanga tikrai būna pilna", – samprotavo E.Smilingienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmmm

hmmm portretas
nuotraukose akivaizdūs kelių eismo taisyklių pažeidimai. priduosite nuotraukas į policiją?

Runkelis

Runkelis portretas
va, dabar kaip tik Palangoj voliojuos. Su Runkeliene ir runkeliukais

nn

nn portretas
siaip jeigu neklystu, tai auto statyt taip galima nebent sugedus ir laukiant tech pagalbos, o cia ne gana to dar ir ant vejos pastatyta. Ka policija veikia?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių