Palangos valsčiaus istorija suguls monografijos puslapiuose

Jubiliejinius – legendinio Palangos vardo 850 metų paminėjimo – metus įprasmins rengiama monografija „Palanga“.

Antradienį leidinio rengėjai šį klausimą aptarė su kurorto meru Šarūnu Vaitkumi, vicemeru Sauliumi Sime, Palangos kultūros bei verslo atstovais.

Pasak monografijos vyriausiojo redaktoriaus sudarytojo Stanislovo Balčiūno, rengiama monografija „Palanga“ ne tik papildys jau išleistas knygas apie kurortą, bet ir išplės supratimą apie Palangos valsčiaus istoriją, taps šimto tomų „Lietuvos valsčių“ istorijos paminklo dalimi. Rengiamas leidinys bus daugiau nei tūkstančio puslapių. Tai unikalus kelių dešimčių autorių pasakojimas apie Palangos ir jos krašto gamtos, kraštovaizdžio pokyčius, istoriją nuo pirmųjų Palangos ir Šventosios apylinkėse archeologų prieš 5 tūkst. metų aptiktų buvusių gyvenviečių iki šių dienų.

Liepos 18 – 27 dienomis buvusio Palangos valsčiaus teritorijoje bus rengiama monografijos autorių ir bendradarbių kompleksinė mokslinių lokalinių tyrimų ekspedicija. Jos metu istorikai, gamtos ir kalbų mokslų specialistai, etnologai ir kitų sričių žinovai lankysis pas vietos gyventojus, rinks archyvinę medžiagą, istorines nuotraukas, užrašinės pasakojimus apie žmonių gyvenimą, prisiminimus, tautosaką, kovų už nepriklausomybę faktus.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus pripažino, jog planuojama monografija labai svarbi kurortui. „Tai – mūsų istorijos dalis, todėl kiek galėsime, padėsime „Palangos“ leidėjams bei ekspedicijos dalyviams“, - sakė kurorto meras. Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog 2013 m. Palanga bus minima kaip kultūros sostinė, tad maždaug po trejų metų planuojama išleisti monografija kurortui labai aktuali.


Šiame straipsnyje: Palangamonografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių