Pamaryje išnyks žvejai

Pamaryje – Kuršių nerijos ir Šilutės rajono žvejų gyvenvietėse – netrukus gali nebekvepėti šviežiai išrūkytomis žuvimis, nes vietiniai žvejai, kurie šiuo verslu užsiima iš kartos į kartą, gali būti priversti padžiauti savo tinklus

Pamaryje – Kuršių nerijos ir Šilutės rajono žvejų gyvenvietėse – netrukus gali nebekvepėti šviežiai išrūkytomis žuvimis, nes vietiniai žvejai, kurie šiuo verslu užsiima iš kartos į kartą, gali būti priversti padžiauti savo tinklus. Nuo kitų metų pradžios numatoma skelbti žvejybos Kuršių mariose aukcioną, todėl baiminamasi, kad visas žuvis išgaudys užsienio kompanijos.

Tektų išsikraustyti

"Visi suprantame, ką reiškia aukcionas. Kas pasiūlys daugiau pinigų, tas ir laimės. Ar galėsime mes, mažiukai, konkuruoti su gigantais? Esame įsitikinę, kad mūsų jėgos tikrai nelygios. Todėl gali būti taip, kad sėdėsime savo trobelėse, kurios nuo marių yra už 20 metrų, ir žiūrėsime, kaip žvejoja prancūzai ar lenkai", – niūriai į gresiančią ateitį žvelgė pamario žvejai.

Aukcioną žvejoti Kuršių mariose esą reikia skelbti, nes Lietuva privalo užtikrinti galimybę savo vidaus vandenyse žvejoti visiems ES piliečiams.

Vienas tokių vandens telkinių – Kuršių marios, kurios maitina apie 300 pamario krašto žvejų šeimų.

"Žvejyba mums – ne verslas, o gyvenimas. Mes ne tik žvejojame, bet žuvis rūkome, verdame žuvienę, taip suteikiame galimybę turistams pajusti mūsų krašto dvasią, įsigyti kokybiškų produktų. Jei iš mūsų atims teisę žvejoti, atims ir mūsų gyvenimus. Mes būsime priversti išsikraustyti iš Neringos, nes joje tiesiog neturėsime, ką veikti", – žodžių į vatą nevyniojo Kuršių nerijos žvejai.

Žuvys – tik parduotuvėje

Numatoma, jog žvejybos Kuršių mariose aukcionas pradės veikti nuo kitų metų pradžios. Jo veiklos principas toks, jog bus parduodamos ne sugaunamų žuvų kvotos, nes žvejyba Kuršių mariose nėra limituota, o žvejybos įrankiai.

"Paprasčiau tariant, aukcione teoriškai parduodamas tinklų, kuriais galima žvejoti Kuršių mariose, kiekis. Susirenka gigantams atstovaujantys Petras, Antanas Aloyzas ir keli mes, pamario žvejai. Antanas pasiūlo, kad už vieną tinklą per mėnesį mokės tūkstantį litų, o aš galiu pasiūlyti tik šimtą. Antanas laimi, žvejoja, neaišku, ką daro su žuvimis, o aš sėdžiu ant kranto ir žiūriu, kaip gigantai iš užsienio žvejoja. Kuršių nerijoje žuvimis nebekvepia, nebent tik prekybos centre", – vaizdžiai galimą situaciją nupasakojo savo ir šeimų gyvenimus siekiantys apsaugoti žvejai.

Šiuo metu galioja visai kitokia tvarka. Kuršių marių žvejams kasmet, atsižvelgiant į jų praėjusių metų veiklą, nusižengimų skaičių, kitas aplinkybes, paskiriamas žvejybos įrankių limitas – nustatoma, kiek žvejybos tinklų konkreti įmonė gali naudoti, kada gali žvejoti.

"Viskas buvo gerai, išsilaikėme, puoselėjome tai, ką manėme esant paveldu. Tačiau, deja, žvejyba mūsų krašte nėra įteisinta kaip paveldas, o tai, kas neoficialu, nėra saugotina. Ne žodžio "aukcionas" mes bijome. Mes baiminamės, jog tame aukcione tikrai nesugebėsime varžytis su daug pinigų turinčiomis kompanijomis", – pabrėžė žvejai.

Atvažiuos ir iššluos

Jiems antrino ir Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

"Mes visomis įmanomomis priemonėmis sieksime, kad Kuršių nerijos žvejai išsaugotų savo verslus. Jei aukcionas žvejoti Kuršių mariose išties bus rengiamas, ir mūsų žvejai jame turės dalyvauti tokiomis pat sąlygomis, kaip ir kiti, esu įsitikinęs, kad žvejų gyvenvietės išnyks. Galiu 100 proc. garantuoti, kad tai, ką dabar randate Kuršių nerijoje – šviežiai rūkytas žuvis kone kiekviename name, žuvienes ir visa kita, neberasite. Sykiu sunyks ir visa romantika, kai galima sėdėti ant marių krantų ir žiūrėti, kaip žvejai leidžiasi į žvejybą", – į vieną barikadų pusę su

Kuršių nerijos žvejais stojo D.Jasaitis.

Todėl jis įsitikinęs, jog reikia ieškoti visų įmanomų būdų, kaip apsaugoti karta iš kartos šiuo verslu užsiimančius pamario žvejus.

"Mūsų nuomone, aukcioną tikrai laimėtų kokie nors gigantai, kurie norėtų kuo greičiau atsiimti išleistus pinigus, todėl net neverta kalbėti apie tausojančią žvejybą Kuršių mariose. Atvažiuos, iššluos, o paskui esą darykite, ką norite", – samprotavo D.Jasaitis.

Pažadėjo neskriausti

Kuršių mariose ištisus dešimtmečius žvejojantys žvejai viliasi, jog vis dėlto nebus nuskriausti. Tai esą pažadėjo neseniai pamaryje viešėję Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai.

Žvejai jų prašė, kad aukcionas žvejoti Kuršių mariose būtų suskaidytas į dvi dalis. Vienoje jų galėtų dalyvauti tie žvejai, kurių veikla būtų reglamentuota kaip paveldas, o kitoje – visi kiti.

"Seimo nariai pažadėjo, jog tai reglamentuojantys įstatymai ir bus priimti. Tačiau žinote, kaip būna – vienaip kalba, o padaro kitaip. Bet gal viskas bus gerai", – vylėsi žvejai.

D.Jasaitis teigė, kad jis taip pat kreipėsi į kai kuriuos Seimo narius prašydamas inicijuoti teisės aktų, ginančių pamario krašto žvejų verslus, priėmimą.

Konkurencijos taryba, kuri esą ir sudrumstė vandenį, kai pareiškė, jog dabar galiojanti žvejybos Kuršių mariose tvarka užkerta kelią į laisvą rinką patekti naujiems dalyviams, taip pat pasisako už tai, kad reikia ir įmanoma apsaugoti pamario krašto žvejus.

"Ir Konstitucija, ir Konkurencijos įstatymas, laikantis juose numatytų sąlygų, sudaro visas galimybes saugoti Kuršių nerijos tradicijas ir kultūrinį paveldą,  taip pat nustatyti apsaugos priemones Kuršių nerijoje veikiantiems šeimos verslams", – patikino Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė.

Tačiau tas galimybes į teisės aktus turi perkelti Vyriausybė ir Seimas.

Komentaras
Valentinas Mazuronis
Aplinkos ministras

Paveldą reikia saugoti, vietinius pamario žvejus reikia saugoti, tačiau teisė žvejoti negali būti paveldėta iki gyvenimo pabaigos. Visur reikalinga ir turi būti sveika konkurencija, net ir tarp pačių pamario žvejų, kurie yra įkūrę šeimos verslus. Visiškai suprantu pamario žvejų nerimą, todėl dabar su jais konsultuojamės, ieškome išmintingiausio sprendimo. Sutinku, kad Kuršių mariose turėtų žvejoti šio krašto žvejai, tačiau vis dėlto manau, jog konkurencija privalo egzistuoti. Dabar kuriamos formulės, pagal kurias ir veiks aukcionas. Tos formulės reikalingos tam, kad aukcioną žvejoti Kuršių mariose didesnę galimybę laimėti turėtų pamario žvejai. Kadangi aukciono mechanizmas dar nėra iki galo sudėliotas, nelabai noriu jį komentuoti, nes jis dar gali keistis. Tikrai tikiuosi, kad rasime patį geriausią, išmintingiausią sprendimą, kuris sudarys visas sąlygas išsaugoti tai, ką reikia saugoti, tačiau taip pat leis į rinką ateiti naujiems žaidėjams. Mano nuomone, nereikia leisti, kad ta vietinių žvejų apsauga virstų kažkuo išskirtiniu, nepajudinamu, nes tai nėra teisinga kitų atžvilgiu. Mes siekiame, kad būtų geriau nei yra dabar.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaudau su meskere ir jokiu problemu ..

Gaudau su meskere ir jokiu problemu .. portretas
Uzdrausti aplamai mariose pramonine zvejyba ,ar riboti tinklu skaiciu iki minimumo ,ir taip nera zuvies .Del kvapo ir su meskere pasigauti galima neblogai ,Vietiniams imti licenzija ir vezioti zvejius su meskeremis .Del konkurencijos nereikia noreti su pokario laiku botais konkuruoti .O kiek dar sale legaliu tinklu brakonieriu .Gerai kad sujudo del baudu ir brakoneriavimo ,kas dejosi anksciau traskejo visi krumai paupese nuo brakonieriu ,kiek buvo elektriku kure muse zuvi elektra ,ir dar griestinti ,teisingai raso cia ne aTlanto vandenynas kad gaudyti tralais ...Zuvinti tvenkinius kaip kintuose bus ir pajamu ir darbo .O ir tu imoniu is vietiniu vienetai ,Kaunas ,Vilnius tik vietiniai negrai zvejoja ...Kiek zuvu zusta ir ismetamos is tu gaudykliu .Tik uzdrausti niekam jokios pramonines zvejybos tik su meskere betkur ....

teisyngai

teisyngai portretas
baigsis bardakas... klausimas kodėl antanas gali mokėti 1000lt o vietinis žvejas tik 100lt, todėl kad nešvariai kvepia, vogiat kiek norit

LTSR

LTSR portretas
Sako sovietu laikais buvo blogai gyventi zmogui, nu bet patikekit - tai zmones nebuvo nusivyle pradedant sliekais baigiant runkeliais:) Viskame yra destrukcija-zmogus nera laisvas istikruju , nes jam nesudaromos galimybes veikti ir gyventi -taip kaip jis nori. O zmogus dabartinis sugeba daug padaryti geru dalyku, tik salygos kazkokios nesamoningos..Lietuvoje liko , uzdaryti bankai, visokios pupytes, ir keli gejai. Fenito lekomedija
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių