Pamaryje laukiama didesnio nei pernai potvynio

Kol visas kraštas sunkiai vaduojasi iš sniego gniaužtų, pamario gyventojai jau raginami ruoštis didžiuliam potvyniui.

Tokias prielaidas verčia daryti pamaryje ir pajūryje riogsančios milžiniškos pusnys, rašo "Lietuvos žinios". Sniego dangos storis Šilutės rajone šiuo metu siekia 52 centimetrus ir yra net 18 centimetrų didesnis nei rekordiškai sniegingais šiame rajone 1996 metais. Klaipėdoje prisnigę 44 centimetrai, 12 centimetrų daugiau nei uostamiestyje rekordiniais 1995-aisiais.

Šilutės ugniagesiai gelbėtojai artimiausiu metu atlydžio nelaukia, bet neabejoja vėliau kilsiant potvynį, kuris bus didesnis nei 2010 metų pavasarį. Šilutės rajono savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjas Romas Renčeliauskas ragina vietos gyventojus tam jau ruoštis.

"Sniego daug ne tik pamaryje, bet ir visoje Lietuvoje. Prasidėjus atodrėkiui visa ta masė plūstels į Nemuno žemupį. Kuršių mariose ledas greitai neištirps, todėl polaidžio vanduo ims semti pievas. Šiemet tikrai užlies didesnius sausumos plotus nei pernai", - tikino jis.

R.Renčeliauskas ramino, kad į gatves vanduo plūstelėti neturėtų, nes pamario gyvenvietes saugo pylimais apjuosta polderių sistema.

"Žinoma, jei vandens bus labai daug ir prasidės ledonešis, stichija pylimus gali ir pralaužti", - pripažino specialistas.

Jo teigimu, visos tarnybos galimam potvyniui pasiruošusios. Tikimasi, kad į pagalbą suskubs ir kariškiai. Paprastai potvynis pamaryje prasideda kovo mėnesį. Tačiau 2007 ir 2008 metais vandens lygis Nemune ėmė kilti jau sausį.


Šiame straipsnyje: potvynis pamaryje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių