Sanatorijos pardavimas Giruliuose strigo ilgam?

Buvęs vaikų tuberkuliozės sanatorijos pastatas Giruliuose merdės dar mažiausiai dvejus metus. Tiek laiko Klaipėdos savivaldybei reikės pakoreguoti bendrąjį miesto planą, kuriuo tikimasi pakeisti šios teritorijos visuomeninės paskirties sklypo statusą. Būtent dėl to Turto bankui jau ne vienus metus nepavyksta parduoti šio pastatų komplekso.


 

Buvęs vaikų tuberkuliozės sanatorijos pastatas Giruliuose merdės dar mažiausiai dvejus metus. Tiek laiko Klaipėdos savivaldybei reikės pakoreguoti bendrąjį miesto planą, kuriuo tikimasi pakeisti šios teritorijos visuomeninės paskirties sklypo statusą. Būtent dėl to Turto bankui jau ne vienus metus nepavyksta parduoti šio pastatų komplekso.

Suskaidė 6 ha sklypą

Turto banko tinklalapyje jau kelerius metus švyti skelbimas, kad Giruliuose parduodami 6 pastatai: sanatorija, skalbykla, mokykla, dirbtuvės, garažas, sandėlis.

Jų bendras plotas – 1 497 kv. m, statybos ir rekonstravimo metai – 1930, 1962 ir 1985, pastatai – vieno ir dviejų aukštų.

Žemės sklypas – 4,56 ha, paskirtis – "kita" (visuomeninės paskirties teritorija).

Beveik 6 ha sklypas su kelių pastatų kompleksu buvo suskaidytas.

Pastatą pardavė už 1,5 mln. litų

Vienas sanatorijos pastatas prie Girulių kelio Šlaito g. 16 parduotas 2013-ųjų gruodį už daugiau nei pusantro milijono litų, likusios sanatorijos dalies pardavimas stringa.

Kartu su pastatais ketinama parduoti ir 4,5 ha sklypą pajūrio miške. Žemės paskirtis kol kas – visuomeninė.

Toks statusas pirkėjų paprastai neprivilioja, juolab pajūrio zonoje.

"Iš tiesų šiandien režimas šioje teritorijoje numato būtent visuomeninę veiklą – gydymą, švietimo, sveikatos kultūros panaudojimo funkcijas. Kita veikla čia ribota. Būtent todėl šio objekto pardavimas nejuda iš vietos, nors interesantų yra", – teigė Turto banko atstovas Dainius Juozėnas.

Kaltas bendrasis miesto planas?

D.Juozėnas tvirtino, jog šiuo metu vyksta naujas turto vertinimas ir vėl ketinama organizuoti pardavimą. Tačiau esą didžioji problema yra nusenęs ir nūdienos realijų neatitinkantis Klaipėdos miesto bendrasis planas.

"Valstybė pardavė daugybę visuomeninės paskirties statinių uostamiestyje. Natūralu, kad investuotojai norėtų tvarkyti tuos pastatus ir juos atgaivinti, bet Klaipėdos bendrajame plane šalia jų daug kur pažymėta visuomeninės paskirties teritorija, kuri skirta valstybės reikmėms, kai jau seniai nebėra tų valstybės reikmių", – tvirtino D.Juozėnas.

Ir tai esą pirkėjams yra nepatrauklu, nes įsigyto pastato jie negali pritaikyti komercijai.

Turto banko atstovo teigimu, Klaipėdos valdžiai dabar reikėtų rimtai kibti į naują modernų bendrąjį miesto planą. Galiausiai reikėtų sureguliuoti, kas skirta komercijai, rekreacijai ar valstybės reikmėms.

"Dėl bendrojo plano miesto taryba apsisprendė, keitimas jau pradėtas. Šitą procesą žadame pabaigti tik 2017 m. Tai užtruks. Dėl daugelio dalykų reikia tą planą atnaujinti, nes pasikeitė labai daug įstatymų", – sakė Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Apleistas jau dešimtmetį

Mažieji ligoniai iš vaikų tuberkuliozės sanatorijos Giruliuose iškeldinti prieš dešimtmetį, dar 2005 m. pavasarį, nors ta sanatorija čia veikė 60 metų.

Tada šis statinių kompleksas su maždaug 6 ha žemės sklypu buvo perduotas Turto bankui, kad šį objektą parduotų aukcione.

Per tą laiką šio solidaus objekto niekas neįsigijo. O prieš ketverius metus Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje 1930 m. statytas Luizės sanatorijos pastatų kompleksas įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

Pardavimas esą ilgą laiką nevyko dėl įvairių priežasčių – dėl labai nukritusių nekilnojamojo turto kainų.

Teigiama, kad tada buvo kiti lūkesčiai ir vertinimai atlikti už gerokai didesnes sumas nei realios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas lapinskas

zenonas lapinskas portretas
Paprašykit antstolio drg. (tovar išči) A.Selezniovo. Mano žemę esančią asfaltuotoje sankryžoje kurios nepardaviau nei už 400 000 tūkstančių Lt, sugebėjo parduoti už 30 000Lt. Mano tel. 8 662 33770.

AK

AK portretas
"jau seniai nebėra tų valstybės reikmių" - verta ties tuo sustoti, ir pamąstyti.

Kas skaito

Kas skaito portretas
Rašau tiems, kas skaito, nes lygiai taip pat galima paklausti kam visas tas straipsnis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių