Parodoje - apie žuvininkystės sektoriaus pokyčius per 50 metų

Trečiadienį 13.20 val., minint tarptautinę Pasaulio vandenynų dieną Lietuvos jūrų muziejuje atidaroma fotografijų paroda "Atgal į ateitį" ("Back to the future"). "Lietuvos gamtos fondo" kartu su aplinkosauginių organizacijų aljansu "OCEAN2012" organizuojama paroda iliustruoja žuvininkystės sektoriaus pokytį per paskutinius penkiasdešimt metų.

Fotografijų paroda "Atgal į ateitį" ("Back to the future") sudaryta iš dviejų dalių. Viena jų vaizduoja šių laikų komercinę žvejybą Europos vandenyse, kita nukelia į netolimą praeitį, 1950 – 1960 metus, technologinio šuolio žuvininkystės sektoriuje pradžią, kai žuvies ištekliai buvo kur kas gausesni.

Šių dienų realijas užfiksavo žvejo, fotografo Corey Arnold fotoobjektyvas. Fotografijose apžvelgiami visi pramonės aspektai nuo šiuolaikinių tralerių, tradicinės mažos apimties priekrančių žvejybos iki žvejų bendruomenių. Buvusį jūrų ir žvejų bendruomenių turtingumą atspindi "Gamtos tyrimų centro" archyvuose sukauptos fotografijos. Jose matyti, kaip anuomet naudota paprasta žvejybos įranga netrukdė žvejams džiaugtis gausiais laimikiais. Deja, kai kurios nuotraukose užfiksuotos senųjų žvejų sugautos žuvys dėl pernelyg intensyvios žvejybos šiandien jau išnykusios. Ši parodos dalis primena, kaip atrodė gyvenimas šalia jūros vakar, kad geriau suprastume tai, kas vyksta šiandien, ir susimąstytumėme, kas laukia rytoj.

"Mes norime, kad ateityje būtų taip, kaip anksčiau. Kad jūros Europoje, taip pat ir Baltijos jūra, būtų pilnos žuvies, o tradicinės žvejų bendruomenės ir vėl klestėtų," – sako parodos organizatorius, "Lietuvos gamtos fondo" gamtosaugos specialistas Robertas Staponkus. – "Europos Komisija netrukus turėtų paskelbti siūlymus bendrosios žuvininkystės politikos reformai. Tikimės, kad šis prašymas bus išgirstas ir bus priimti teisingi sprendimai, padėsiantys sustabdyti žuvies išteklių pereikvojimą".

Skaičiuojama, kad apie 72 proc. visų ES žuvies išteklių jau yra pereikvoti, o daugiau nei 20 proc. gaudomi pernelyg intensyviai, kad galėtų atsikurti. Paroda taip pat yra vienas iš Europos žuvies savaitei (minima birželio 4 – 12 d. ) paminėti skirtų renginių. Tokiu būdu norima atkreipti visuomenės ir valdžios atstovų dėmesį į kritišką žuvies išteklių Europos vandenyse būklę.

Paroda Lietuvos jūrų muziejuje bus eksponuojama iki liepos 8 dienos. Atidarymo dieną, birželio 8 d. (trečiadienį), nuo 13.00 iki 13.30 val., įėjimas į muziejų nemokamas. Trečiadienį paroda taip pat bus pristatyta ir naujienų portale "Grynas.lt".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių