Parodoje laukiama lankytojų antplūdžio

Jau ketvirtadienį "Švyturio arenoje" prasidės ir keturias dienas tęsis didžiausias statybų verslo renginys Vakarų Lietuvoje – paroda "Individuali statyba 2016". Lankytojai atras naudingos informacijos ne tik statybos, bet interjero, dizaino, aplinkos tvarkymo klausimais. Parodoje naujausiomis kraštovaizdžio kūrimo tendencijomis dalysis savo srities profesionalai.

Gražu ir praktiška

Pastebima, jog žmonės vis daugiau dėmesio skiria sodų ir sodybų aplinkai. Tam į pagalbą pasitelkiami specialistai: kraštovaizdžio architektai, dizaineriai, apželdintojai.

Pasak natūralistinį ir modernų dizainą kuriančios kraštovaizdžio architektės Sandros Kanapeckaitės, gražiai ir patogiai sutvarkytos kiemo erdvės – lygiai taip pat svarbu, kaip ir vidaus interjeras.

"Lietuviai daug keliauja, pasisemia idėjų iš įvairių užsienio šalių, žurnalų, interneto. Ir kažką panašaus nori matyti savo namuose. Dažniausiai žmonės pasitiki specialistais ir neskuba baksnoti pirštu su nurodymais, yra atviri pasiūlymams", – pažymėjo S.Kanapeckaitė.

Jai antrino kraštovaizdžio architektas klaipėdietis Antanas Vėlavičius. "Ne visi sugeba, o dauguma tiesiog neturi laiko ir noro patys užsiimti aplinkos puoselėjimu. Todėl kreipiasi į šios srities žinovus pageidaudami tvarkingo, kokybiškai ir stilingai apželdinto sodo. Tiesa, išskirtiniai dalykai reikalauja nemažai dėmesio ir priežiūros", – akcentavo pašnekovas.

Vis dėlto, A.Vėlavičiaus žodžiais, įmanoma išsisukti įdedant mažiau pastangų ir laiko.

"Kiekvienas turi savo skonį ir grožį įsivaizduoja skirtingai. Tai priklauso ir nuo projektuotojo bei turimo biudžeto. Kiek tenka pastebėti, Lietuvoje dar ne visi supranta ne tik želdynų, bet ir mažosios architektūros svarbą. Tai yra suoleliai, šviestuvai, kitos dizaino detalės, papildančios aplinką. Visą tai galima sutvarkyti praktiškai – taip, kad vėliau tektų, kuo mažiau plušėti lauke. Pavyzdžiui, maži statinėliai prie namų, skirti sodo įrankiams susidėti ar įrangai laikyti, palengvina buitį ir neapkrauna sodo", – pabrėžė kraštovaizdžio architektas.

Svarbus akcentas – tvora

Pasak šios srities profesionalų, patogiai įrengtos laistymo, apšvietimo, drenažo sistemos, sukurtos komfortiškos funkcinės zonos ir takeliai, įvairūs vandens telkiniai ir baseinai ne tik papuoš, bet ir padidins nekilnojamojo turto vertę.

Vienas svarbiausių mažosios kraštovaizdžio architektūros elementų privačiuose sklypuose – tvora, atraminės sienutės, kurios ne tik gražina aplinką, bet atlieka svarbią funkciją.

"Projektuojant erdvę svarbu įvertinti ne tik savo, bet ir netoliese esantį kraštovaizdį. Visada stengiamės, kad tai būtų gyvas, žalias atitvaras. Anksčiau buvo itin populiaru statyti aukštas, medines ar akmenines tvoras, tarsi norima pasislėpti nuo kaimynų, praeivių. Ir dabar užsitverti skuba tie, kurie yra įsikūrę netvarkingame rajone. Tačiau kitais atvejais žmonės jau privengia užsidaryti", – kalbėjo A.Vėlavičius.

Esti ir daugiau išskirtinių aplinkos puošybos būdų: stogų apželdinimas, įvairaus dydžio ir paskirties vandens telkinių su sudėtingais elementais parinkimas, neįprastų augalų sodinimas.

Želdinių dizaino specialistė Inga Aničienė, teikianti kraštovaizdžio projektavimo paslaugas Vakarų Lietuvoje, pasakojo, jog gėlių sodinimas dirvoje, jų priežiūra ir laistymas atima daug laiko, todėl gyventojai tai daro vis rečiau.

"Daug dirbantys nebeturi laiko papildomiems užsiėmimams, todėl prašo: "sutvarkykite taip, kad reikalautų kuo mažiau priežiūros". Tokiais atvejais klientams patariame žydinčias gėles sodinti į vazonus, juos statyti prie terasų arba įėjimų. Taip pat rinktis įmantresnius dekoratyvinius augalus, tokius kaip pušys, kadagiai, puskiparisiai. Siūlome klasikinį simetrišką stilių, kur vyrauja griežtai karpytos eglutės, rožės, bijūnai ar hortenzijos, suteikiančios sodui prabangos pojūtį", – patarimais dalijosi pašnekovė.

Anot I.Aničienės, mažiausiai šeimininko dėmesio reikalauja spygliuočiai augalai – kadagiai, tujos, kukmedžiai, eglės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kosmonautui

kosmonautui portretas
Nesvaik

kosmonautai

kosmonautai portretas
Vilniuje vyksta analogiška paroda, kur įėjimas-nemokamas, o čia chėbrytė nori pinigo užkalti ir 3,5 Eur prašo. Eikit šunims šieno ravėti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių