Pasekmės panaikinus gyvenamosios vietos deklaravimą prie savivaldybės

  • Teksto dydis:

Įgyvendinant 2015 m. birželio 30 d. priimtą Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą Nr. VIII-840, asmenys, kurie neatitinka įstatymo 6 straipsnyje nustatytų reikalavimų dėl įtraukimo į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų sąrašą ir nėra deklaravę faktinės gyvenamosios vietos bei nurodę deklaruotos gyvenamosios vietos adreso, gali susidurti su neigiamomis pasekmėmis.

Asmenų ir šeimų, iki įstatyme nurodyto termino nepatikslinusių gyvenamosios vietos adreso, duomenys apie jų deklaruotą gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikos gyventojų registre bus panaikinti. Dėl šios priežasties jie iš savivaldybėje sudaryto asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašo bus išbraukti, kaip neatitinkantys Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo reikalavimų, nes teisę į socialinio būsto nuomą turi asmenys ir šeimos, kurių „duomenys apie jų gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, o neturinčių gyvenamosios vietos – apie savivaldybę, kurios teritorijoje gyvena, yra įrašyti į Lietuvos Respublikos gyventojų registrą“.

2016 m. sausio 1 d. duomenimis asmenų, įtrauktų į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, skaičius Klaipėdos mieste buvo 12956, o lapkričio 1 d. duomenimis – 9700 asmenų, taigi nuo sausio 1 d. iki lapkričio 1 d. asmenų, įtrauktų į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, sumažėjo 3256.

Klaipėdoje per mėnesį prie savivaldybės deklaruotų asmenų apskaitoje sumažėja apie 300 asmenų. Tačiau pastebima, kad pagal apskaitos duomenis panaikinus deklaraciją prie savivaldybės, žmonės deklaruoja gyvenamąją vietą ne Klaipėdoje. Apskaita taip pat atspindi duomenis, kad atvykstančių ir deklaruojančių gyvenamąją vietą Klaipėdoje asmenų nedaugėja. Deklaravusieji savo gyvenamąją vietą prie savivaldybės turėtų suskubti ir susitvarkyti, nes suėjus terminui jų deklaravimo duomenys bus automatiškai panaikinti iš gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitos. Pasak Savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės, minėti žmonės negalės užregistruoti savo vaikų į darželį, negalės gauti socialinių išmokų, net jei jos ir priklausytų, be to – negalės balsuoti rinkimuose. „Gyventojų registre jų pavardės liks, bet neliks gyvenamosios vietos deklaravimo ir adreso. – pasakojo G. Misevičienė. - Lietuvoje liks tik keturios kategorijos asmenų, kurie pagal įstatymą galės būti deklaruoti prie savivaldybės: tai benamiai, laikinąjį prieglobstį turintys nakvynės namuose; asmenys, išėję iš vaikų globos namų (turi teisę būti deklaruoti prie savivaldybės 6 mėn.); asmenys, besigydantys stacionarinėse psichikos ligų įstaigose gali būti deklaruoti prie savivaldybės jų gydymosi metu; kaliniai, esantys įkalinimo įstaigose.“

Prie savivaldybės kartu su savo vaikais deklaruoti asmenys užsiregistravę į eilę dėl vietos vaikų darželyje, iš šios eilės bus išbraukti automatiškai, jei laiku nesuskubs pakeisti ir deklaruoti naujos gyvenamosios vietos. Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Zavtrikovienė informavo, kad tam, kad būtų įtraukti į laukiančiųjų vietos vaikų darželyje eilę, vienas iš tėvų kartu su vaiku turi būti deklaruoti naujoje vietoje ne trumpiau kaip vieną mėnesį.

Nuomotojai nuosavuose nuomojamuose būstuose baiminasi deklaruoti nuomininkus ypač su mažamečiais vaikais, tačiau atkreipiamas dėmesys, kad nuomininkai neįgyja jokių teisių į nuomojamą būstą. Būstų savininkai raginami deklaruoti nuomininkus ir pasirašyti sutartis, kurioms pasibaigus automatiškai nutrūksta ir deklaravimas, todėl nuomos ir deklaravimo sutartys gali būti trumpalaikės, tačiau ne trumpesnės, kaip vienas mėnuo.

Socialinės išmokos gyventojams skiriamos ir mokamos pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, įstatymai savivaldybėms nenumato jokių išimtinių teisių skirti išmokas ir pašalpas kaip nors kitaip. Gaunantys išmokas, tačiau gyvenamąją vietą deklaravę prie savivaldybės klaipėdiečiai taip pat raginami pasirūpinti kitos gyvenamosios vietos deklaravimu bei informuoti Socialinės paramos skyrių apie naują deklaruotą gyvenamosios vietos adresą, kad būtų galima nepertraukiamai skirti išmokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
įstatymą sukūrėt duokit žmonėms kur prisiregistruot, juk butas ne kapeikas kainuoja iš mažų atlyginimų jo neįpirksi

Demesio

Demesio portretas
Norit pykciu atradejai, apsisikit su savo atradimai, prades seimoms gyvenimus gandinti, sugalvokit sau istatyma ka veiksit po mirties registruotojai didieji jabani Dar bus drasos ateiti aki aki ir isdestyti, veliau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių